Hardlopers opgelet! Dit is waarom pannenkoeken prima brandstof zijn
© Getty Images

Wil je tijdens het hardlopen écht knallen? Zet pannenkoeken op het menu! Dankzij hun combinatie van koolhydraten en eiwitten zijn ze een ideale brandstof voor hardlopers. Ze vullen je glycogeenvoorraden aan, leveren energie en ondersteunen het herstel van je spieren na een intensieve training. Bovendien hoef je er niet veel van te eten om toch een flinke hoeveelheid calorieën binnen te krijgen. Hebben we al benoemd dat ze ook nog eens onwijs lekker zijn?
Zijn pannenkoeken een slimme optie voor hardlopers?
Wil je je prestaties naar een hoger niveau tillen? Zorg dan dat je lichaam voldoende brandstof heeft. Die brandstof komt vooral uit koolhydraten: suikers die je lijf omzet in energie. Zeker wanneer je ’s ochtends of na een lange werkdag gaat hardlopen, kan je energieniveau laag zijn. Een slimme pre-run snack of maaltijd geeft je de boost die je nodig hebt, zodat je krachtig van start gaat en onderweg geen hongerklop of energiedip krijgt.
En ja, pannenkoeken zijn daarvoor een verrassend goede optie. Al helemaal als je aan het koolhydraten stapelen bent. Pannenkoeken bestaan namelijk grotendeels uit koolhydraten. Ter vergelijking: drie pannenkoeken leveren ongeveer evenveel koolhydraten als een groot bord pasta. Ben je in training voor een hardloopwedstrijd of marathon? Dan zijn pannenkoeken dus een ideaal gerecht om koolhydraten te stapelen en zo de glycogeenvoorraad in je spieren aan te vullen.
Hoe kies je de juiste pannenkoeken voor het hardlopen?
Ga je een wedstrijd lopen en wil je het maximale halen uit de kracht van de pannenkoek? Let dan goed op je toppings. Voorafgaand aan een race kun je het beste kiezen voor snelle suikers, zoals jam, honing, poedersuiker of stroop.
Heb je snel last van maag- of darmklachten? Eet je pannenkoeken dan ruim twee uur van tevoren en laat de toppings liever achterwege. Ook de basis speelt een rol: gewone of kant-en-klare pannenkoeken bevatten minder vezels en zijn daardoor milder voor je darmen. Ook voor pannenkoeken geldt: probeer nooit iets nieuws op de dag van de wedstrijd. Test je voeding altijd eerst tijdens je duurlopen om te ontdekken of je maag en darmen het goed kunnen verdragen.
Eet je pannenkoeken ná het hardlopen, kies dan juist voor extra eiwitten. Voeg bijvoorbeeld eieren of (plantaardige) melk toe aan het beslag, of ga voor een topping als kwark om je spieren sneller te laten herstellen.
Recept voor pannenkoeken
Op zoek naar een goed recept? Dit recept voor havermout pannenkoeken is niet alleen heel makkelijk, maar ook nog eens voedzaam. Eet smakelijk en loop hard!
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?




