5 tekenen dat je te veel zout eet

Update: 7 oktober om 14:06
Contributing Digital Editor

En hoe je je zoutverslaving kunt beperken.

© Getty

tekenen-te-veel-zout-voeding-eten-ongezond.jpg

Zout maakt eten lekkerder, daar is bijna iedereen het over eens. Een snufje hier, een beetje daar… en voor je het weet krijg je meer binnen dan goed voor je is. Het probleem? Te veel zout (natrium) kan je lichaam op allerlei manieren uit balans brengen. Maar hoe merk je dat eigenlijk? Hier zijn vijf duidelijke signalen dat je misschien wat minder zout zou mogen gebruiken.

1. Je hebt constant dorst

Zout houdt vocht vast in je lichaam. Wanneer je te veel natrium binnenkrijgt, stijgt de zoutconcentratie in je bloed. Je hersenen krijgen dan een seintje: meer water graag. Het gevolg? Je grijpt vaker naar een glas drinken, vooral water. Dat is op zich gezond, maar als je merkt dat je voortdurend dorstig bent (ook zonder inspanning of warm weer) dan kan dat een teken zijn van een té zout dieet.

Natrium speelt namelijk een hoofdrol in het reguleren van onze vochtbalans. We hebben elke dag een beetje zout nodig om de waterbalans in het lichaam te handhaven. Het natrium in zout helpt vocht in onze cellen te houden. Wanneer je dorst krijgt, is dat dus een signaal van je lichaam dat er niet genoeg water is om het natrium in evenwicht te brengen.

2. Je handen of enkels voelen opgezwollen aan

Voel je dat je ringen wat strakker zitten of dat je sokafdrukken blijven staan? Dat kan te maken hebben met vocht vasthouden. Zout zorgt ervoor dat je lichaam water vasthoudt om het natriumgehalte te verdunnen. Dat kan leiden tot lichte zwelling in vingers, voeten of enkels. In ernstige gevallen (vooral bij mensen met hart- of nierproblemen) kan dit zelfs gevaarlijk worden.

3. Je hebt een hoge bloeddruk

Misschien wel het bekendste effect van te veel zout: hoge bloeddruk. Natrium trekt water aan en meer vocht in je bloedvaten betekent meer druk op de wanden van je bloedvaten. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Volgens het Voedingscentrum krijgt de gemiddelde Nederlander dagelijks ruim 7 gram zout binnen, terwijl het advies maximaal 6 gram is.

4. Je eten smaakt steeds flauwer

Raak je eraan gewend om altijd extra zout toe te voegen, zelfs voordat je hebt geproefd? Dan is je smaakzin aan zout gewend geraakt. Je smaakpapillen passen zich namelijk aan: hoe meer zout je eet, hoe meer je nodig hebt om dezelfde smaak te ervaren. Dat maakt het afbouwen lastig, maar gelukkig went je smaak na een paar weken weer aan minder zout.

5. Je hebt in eens hoofdpijn

Ooit hoofdpijn gekregen uit het niets? Controleer je laatste maaltijd. Te veel zout kan ervoor zorgen dat bloedvaten in de hersenen uitzetten, wat kan leiden tot pijnlijke hoofdpijn.

Zo verminder je je zoutinname

Als je een echte liefhebber van zout bent, zijn er gelukkig eenvoudige manieren om je inname te verminderen. Met een paar slimme aanpassingen kun je blijven genieten van smaakvolle maaltijden, zonder dat je gezondheid daaronder lijdt:

Blijf weg van de 'zoute zes'

De American Heart Association heeft de volgende voedingsmiddelen de Salty Six, oftewel 'zoute zes' genoemd:

  1. Brood
  2. Pizza
  3. Sandwiches en hamburgers (met name die van fastfood)
  4. Vleeswaren
  5. Soepen in blik
  6. Burritos en taco's

Door deze voedingsmiddelen en producten te vermijden, krijg je al snel minder zout binnen.

Doe een beroep op je innerlijke chef

Uit eten gaan of eten afhalen kan je natriuminname flink verhogen, want restaurant- en afhaalmaaltijden bevatten vaak ongemerkt veel zout. Door vaker thuis te koken en zelf eten mee te nemen naar werk of school, houd je beter grip op hoeveel zout er in je maaltijden terechtkomt.

Vind nieuwe smaken

Wanneer je kookt, laat dan eens het zoutvaatje staan en experimenteer met andere smaakmakers. Kruiden (zowel vers als gedroogd) en zuren zoals citroensap of azijn kunnen je gerechten verrassend veel diepte en pit geven, zonder extra zout toe te voegen.

Afspoelen en herhalen

Als je niet zonder ingeblikt eten kunt, kies dan voor varianten met zo min mogelijk toegevoegd zout. Spoel bonen en peulvruchten even af onder de kraan om een deel van het overtollige zout te verwijderen. Of maak zelf een grote portie gedroogde bonen klaar (zonder zout) en breng ze op smaak met je eigen kruiden en specerijen.

Een beetje zout is onmisbaar, maar te veel is sneller bereikt dan je denkt. Herken je één of meer van deze signalen? Dan is het slim om je zoutinname wat te minderen. Je hart, nieren én smaakpapillen zullen je dankbaar zijn.

Volg je Runner's World al op InstagramTikTokStrava en Facebook?

Video