Review: Salomon Ultra Glide 3
Met de Ultra Glide 3 onder je stelten, heb je altijd controle.

Hardloopschoen: Ultra Glide 3
Merk: Salomon
Heeldrop: 6 millimeter
Gewicht: 285 gram
Ondersteuning: Neutraal
Kilometers op gelopen: 51 kilometer
Prijs: 150 euro
Salomon is de Rivella Light van de schoenenwereld: een beetje vreemd, maar wel lekker. Het merk wordt al sinds jaar en dag gezien als een van dé namen in trailrunning. Nu die markt overspoeld wordt met bekende merken die uitstapjes maken naar het trailen, zou je zeggen dat het een lastige wedstrijd wordt voor de Fransen. Maar wat blijkt? Nu zie je ineens die trailschoenen overal in het straatbeeld.
Altijd controle
Wat ik dus zelden doe met een testpaar, is ze aantrekken in het dagelijks leven en kijken of collega’s of anderen iets van zeggen. Op de atypisch hoge (zéker voor Salomon-begrippen) Ultra Glide 3’s in een mintgroen kleurtje kreeg ik niet normaal veel complimenten. Dan loop je toch anders rond, maar dat was al het geval, want nondeju: wat lopen ze zalig. De zachte energyfoam-middenzool doet denken aan het moment dat een vliegtuig door de wolken klimt. Soms ga je van zulke zachtheid een beetje bobbelen of uit de maat lopen, maar dat zal je met deze patta’s niet gebeuren. Gevoelsmatig zitten je voeten stabiel tussen zijmuren, waardoor je het gevoel hebt in tramrails te lopen. Daar plukte ik vooral vruchten van bij klimmetjes in los zand en tussen dikke stenen, maar ik voelde me ook veilig toen ik de dijk af liep. Altijd dat gevoel dat je controle hebt.
De buitenzool
Hoewel de buitenzool ook zo in een videoclip van de Spice Girls zou kunnen, zit er een gedachte achter het golf-op-golf-design. Het zorgt voor verdeling van de druk bij elke voetlanding. Zo blijven je voeten langer fris. De Ultra Glide 3’s zijn echt gemaakt voor beginnende trailers op de lange afstand. Mij viel op dat ze vooral goed presteren op schelpenpaden, zand, asfalt, gras en in de branding. Zodra het iets muller werd, zoals op het zand hogerop het strand, zakte ik een tikkie meer weg dan anders bij elke stap.
Een nieuwe techniek aan de onderkant van de schoen - relievesphere - is het noemen waard. Het zijn een soort uithollingen te midden van de brede noppen, die ervoor moeten zorgen dat je grip hebt op droge, natte en gruizige oppervlakken. Binnenin voelt de schoen lekker breed en het aantrek-vetersysteem laat de schoen op je voet aansluiten.
Pluspunten:
- Echt zalige demping en energieteruggave
- Goede grip op bijna alle ondergronden
- Geschikt voor megalange loopjes
Minpunten:
- Vrij fors en breed, minder geschikt voor snelle wegwedstrijden
- Je wil er eigenlijk twee paar van (voor de vies en voor de visite)

Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?