Review: Shokz OpenFit 2+ – topgeluid met open oren

Shokz verbetert haar geluidskwaliteit en comfort flink. Met de OpenFit2+ proberen ze oortjes te bouwen die je altijd kan dragen. In het dagelijks leven én tijdens het sporten. Werkt dat? Wij probeerden het uit.

Review: Shokz OpenFit 2+

Shokz OpenFit 2

De OpenFit 2 is de opvolger van de OpenFit en de OpenFit Air. Een open-ear oortje voor dagelijks gebruik én voor sporten. Eerder reviewden we al de OpenRun Pro 2, een open-ear koptelefoon speciaal voor hardlopen. Een van mijn punten was dat ik deze headset niet snel op de redactie zou dragen. Die gebruik ik dan ook vooral tijdens het hardlopen. De OpenFit-serie is juist speciaal voor dagelijks gebruik gemaakt. Ik was dan ook blij toen Shokz vroeg of ik hun nieuwe OpenFit 2+ wilde testen. Ik heb er nu twee weken mee rondgelopen en hem in het dagelijks leven gedragen. Dit zijn mijn bevindingen.

Wat is er nieuw?

Shokz heeft sinds de introductie van de OpenFit- serie flink door geïnnoveerd. De nieuwste OpenFit 2 belooft:

  • Betere geluidskwaliteit
  • Meer comfort
  • Langere batterijduur
  • Verbeterde waterdichtheid
  • En er is een fysieke knop toegevoegd om de besturing eenvoudiger te maken

We gaan per verbetering in op wat ze ervan waar maken.

Geluidskwaliteit

Shokz staat bekend om haar open-ear technologie. Dat betekent dat je je oren open houdt, ondanks dat je een oortje in hebt of een koptelefoon draagt. Dus geen kussentje dat in je oor zit en je gehoorgang blokkeert, maar een vrije gehoorgang. Op die manier hoor je dus ook je omgeving. Bij de meeste modellen lossen ze dat op via bone-conduction - geluidstrillingen die via het bot naar het trommelvlies worden getransporteerd - maar bij dit model doen ze dat via een goed gerichte luidspreker die je oor in blaast. Bij Shokz noemen ze dat Air Conduction.

Waar de OpenFit Air nog te wensen over liet en het geluid vrij vlak klonk, is dat flink verbeterd met hun Dual Boost-technologie, daardoor komen de bastonen stukken beter door en hoor je veel meer diepgang in de muziek. Ik heb het oude en nieuwe model naast elkaar geprobeerd en je hoort een wereld van verschil. Waar het voorheen kiezen was tussen veiligheid en geluidskwaliteit, kun je met de nieuwe generatie Shokz met je oren open genieten van je muziek zonder zware concessies te doen op geluidskwaliteit.

Natuurlijk heb je met open-ear technologie nog steeds omgevingsgeluiden. Dat is het punt van open ears. Gelukkig kunnen deze oortjes serieus hard. Tijdens het testen heb ik het volume nauwelijks hoger gezet dan halverwege. Het maximumvolume van deze kleine oortjes is namelijk een standje gehoorbeschadiging. Handig als je flinke ruis van de wind hebt tijdens het fietsen, maar probeer het op je eigen risico.

Draagcomfort

De Open Fit zien er anders uit dan we van Shokz gewend zijn. Je hebt dus geen koptelefoon die je op het bot voor je oren plaatst, maar een haak die je aan je oor haakt en een deel dat je als het ware in je oorschelp plaatst. Dat klinkt instabiel, maar zit verrassend stevig. Wandelen, hardlopen, sprinten of zelfs springen; allemaal geen probleem met deze oortjes. Aan de binnenkant van je oor haak je het oortje achterin je oorschelp. Voorheen ging dat irriteren wanneer je hem langer droeg, een bekend probleem dat ik ook ondervond bij het testen van de (voordeligere) Teufel Airy Open TWS.

Maar voor haar nieuwste model heeft Shokz een ultrazacht silicoon ontwikkeld. Deze is zachter aan de oorschelp en zorgt dat je hem de hele dag kan dragen. Tijdens het testen merkte ik dat ik deze veel langer kan dragen zonder dat het een moment irriteert. Sterker nog, ik liep meetings in met mijn oortjes nog in omdat je nauwelijks door hebt dat je ze nog in hebt als je de muziek pauzeert. Deze kan je probleemloos de hele dag dragen.

Batterijduur

Om je oortjes de hele dag te kunnen dragen, moet de batterij het natuurlijk ook volhouden. Daarom is de batterijduur flink verbeterd ten opzichte van haar voorganger. Waar de batterij voorheen al 7 uur mee ging, hoef je deze pas na 11 uur op te laden in de oplaadcase. Geen oplader? Geen probleem. Met de oplaadcase kun je in totaal 48 uur luisteren. 

Besturing

Veel oortjes worden bestuurd via aanraking. Gewoon een keer tikken op je oortje om de muziek te pauzeren. Ik ben daar nooit zo’n fan omdat de betrouwbaarheid vaak te wensen overlaat. Blijkbaar zijn er meer mensen die er zo over denken, want voor dit model heeft Shokz een fysieke knop toegevoegd. Eén knop voor alle besturingen. 1 keer drukken voor spelen en pauzeren, 2 keer drukken voor het volgende nummer, 3 keer voor het volgende en inhouden om het volume te verlagen afhankelijk van op welk oortje de knop indrukt wordt. Super simpel, maar het werkt fantastisch. In mijn ogen een geweldige upgrade.

Waterdichtheid

Eén van de nadelen van open-ears is dat ze niet ruisvrij zijn, dat hoort bij dit soort oortjes. Bij een luidspreker die je voor je oor plaatst is ook de waterdichtheid een issue. Daarom hebben ze voor de OpenFit 2 de waterdichtheid verhoogd van IP54 naar IP55. Concreet betekent dit dat het nu tegen een zachte waterstraal zou moeten kunnen, maar niet tegen onderdompeling. Wanneer zou je je oortjes dan onderdompelen, zou je jezelf afvragen? Nou, bij een flinke regenbui wil er zich al snel een flinke druppel aan de binnenkant van je oortje vormen, dat het geluid flink belemmert. Tijdens een goede Hollandse regenbui klinkt dat mooie, diepe geluid dan ineens een stuk vlakker en verder weg. Even opdrogen in de oplaadcase en hij doet het weer als vanouds, maar wel een klein minpuntje.

Moet je hem kopen?

Een open-ear koptelefoon of oortje is wat anders dan een grote koptelefoon met noise-canceling. Daar moet je wel rekening mee houden. Je hoort nog steeds het omgevingsgeluid. Dat is wel zo prettig tijdens het hardlopen of elders in het verkeer. Of je dat voor de rest ook prettig vindt is aan jou. Ik ben persoonlijk in ieder geval groot fan, mede omdat de geluidskwaliteit nauwelijks onder doet voor reguliere oortjes die je uit moet doen zodra je je omgeving fatsoenlijk wil horen. Ik had de OpenFit 2+, die is een tientje duurder dan de OpenFit 2. Daarvoor krijg je draadloos opladen en integratie met Dolby Audio.

Eindrapport

  • Topkwaliteit audio
  • Verbeterd comfort, je voelt het nauwelijks als je ze in hebt
  • Eenvoudige besturing
  • Genoeg batterij om de hele dag door te komen
  • Niet bestand tegen elke regenbui
  • Niet iedereen is even groot fan van open-ears
  • Best wel prijzig

Ik zou de Shokz OpenFit 2 warm aanbevelen als je fan bent van open-ears en graag een oortje wil dat je zowel tijdens werk of studie én tijdens het hardlopen kan dragen. Wil je makkelijk je audio kunnen tweaken met Dolby of laad je alles graag draadloos op? Dan is de OpenFit 2+ dat tientje extra zeker waard.

De Shokz OpenFit 2 is te koop voor €189,- en de OpenFit 2+ heeft een adviesprijs van €199,-

Meer weten of bestellen? Dat kan via deze link

Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?