Alles over het Pieterpad hardlopen, de ultieme FKT in Nederland
Het Pieterpad is niet alleen de bekendste wandelroute van Nederland, maar ook een prestigieus strijdtoneel voor ultralopers. Wie hier de snelste tijd neerzet, schrijft geschiedenis.
NurPhoto / Contributor

Wat is het Pieterpad?
Van het Groningse Pieterburen tot de Sint-Pietersberg bij Maastricht: het Pieterpad slingert zich in 498 kilometer door Nederland van noord naar zuid. In de jaren '80 werd het Pieterpad bedacht door twee wandelliefhebbers, Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Zij zetten een mooie, groene route uit die in één lijn langs de oostkant van Nederland voert. Veel wandelaars pakken regelmatig een etappe van het Pieterpad mee om hem zo door de jaren helemaal te lopen. Jaarlijks komen er naar schatting dertig- tot vijftigduizend mensen op het Pieterpad.
Maar het Pieterpad spreekt ook steeds vaker tot de verbeelding van (ultra)hardlopers. Voor hen is de route niet alleen een mooie tocht om te trainen, maar sommige ultralopers proberen hem ook in één keer te voltooien. De Fastest Known Time (FKT) op het Pieterpad staat scherp en het is dan ook een hele prestatie om een snelle tijd op het Pieterpad uit de boeken te lopen.
Etappes van het Pieterpad
Het Pieterpad begint officieel in Pieterburen, Groningen en voert naar Maastricht. Die tocht is opgeknipt in 26 etappes van elk 12 tot 25 kilometer. Zo kun je iedere keer één of meerdere etappes lopen. De een doet per keer één of twee etappes, een ander rijgt de etappes aaneen, en de echte rauwdouwers lopen aan één stuk het hele land door.
Hoe lang duurt het om het Pieterad te lopen?
Veel lopers trekken een langere periode ervoor uit om het Pieterpad helemaal te lopen. Je mag er zo lang over doen als je zelf wilt. De snelste tijd ooit staat op naam van Addie van Vleuten. Hij liep het 498 kilometer lange Pieterpad in 78 uur en 10 minuten. Meer dan 3 dagen dus.
Er zijn FKT's in vier categorieën. Er wordt een verdeling gemaakt in man-vrouw en in supported en self-supported. Self-supported wil zeggen dat je alles zelf regelt. Je mag onderweg eten kopen of een overnachting boeken, maar alleen op zo'n manier dat ook andere lopers er gebruik van hadden kunnen maken. Je mag bijvoorbeeld dus geen camper mee laten rijden voor een kort dutje.
De snelste tijden tot nu toe
- Mannen (supported): Addie van der Vleuten – 3 dagen, 6 uur en 10 minuten (mei 2021)
- Mannen (self-supported): Teun Geurts-Schoenmakers – 3 dagen, 11 uur en 56 minuten (mei 2021)
- Vrouwen (supported): Monica Dekker – 4 dagen, 2 uur en 42 minuten (april 2024)
- Vrouwen (self-supported): Irene Kinnegim – 4 dagen, 6 uur en 54 minuten (mei 2022)
Wat maakt het Pieterpad hardlopen zo zwaar?
De uitdaging van het Pieterpad hardlopen zit hem natuurlijk vooral in de afstand. Een kleine 500 kilometer hardlopen is een astronomische afstand. De gemiddelde snelheid ligt bij de snelste tijd ooit op ‘slechts’ 6.4 kilometer per uur gemiddeld. Maar bedenk je dat na verloop van tijd ook het slaaptekort een rol gaat spelen. Zeker het laatste stuk moet je slim plannen omdat je een aantal pontjes moet nemen en de laatste etappes in de Limburgse heuvels zijn echte kuitenbijters. Het is dus een kwestie van een goede conditie, slimme planning en een ijzeren wil.
Meer informatie over de route en de etappes vind je op de website van het Pieterpad.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?