Paul Waye flikt het: ploggend langs alle 12 provinciehoofdsteden

Bijna 1500 kilometer, 400 kilo zwerfafval opgeraapt en dat allemaal in een bananenpak achter een buggy. Petje af voor Paul Waye

Mari Durieux

Mari Durieux

Paul Waye ken je misschien als de banaan, de blikjesman of die man die in Egmond de halve marathon liep in een pak van opgeraapte flesjes. Deze maand stond in het teken van misschien wel zijn meest bizarre uitdaging. Een ploggend rondje Nederland.

Rondje Nederland

De uitdaging van Paul was als volgt: 31 dagen lang, elke dag minimaal een marathon, terwijl hij zwerfafval opraapt. Ohja, en omdat de uitdaging om op die manier een kleine 1500 kilometer te lopen nog niet opvallend genoeg was deed hij het allemaal in een bananenpak. 

Zo begon hij op 1 mei in zijn woonplaats Haarlem en daalde zo af naar het zuiden. In elke provincie wilde hij de provinciehoofdstad aandoen en zo ging hij via Middelburg en Den Bosch naar Maastricht om vanaf daar de weg naar het noorden in te zetten. Via Arnhem en Zwolle naar Groningen en in Friesland nog een bezoekje aan Terschelling. Zo daalde hij de laatste dagen via Flevoland en Utrecht weer af en liep hij zijn laatste marathon tussen Amsterdam en Haarlem. Goed voor 1472 kilometer waarbij hij ook nog eens zo’n 400 kilo zwerfafval opraapte.

Een marathon per dag achter een buggy

Vaak trok hij bijna een hele werkdag uit voor zijn marathons. In de ochtend werd vaak nog een kleine cleanup-actie georganiseerd in de plaats waar hij vertrok en dan begon hij aan zijn dagelijkse tocht in een bananenpak achter een buggy bedoeld voor baby’s. In die buggy bewaarde hij alles wat hij nodig had, van kleding tot voeding en natuurlijk een rol vuilniszakken voor alle afval onderweg.

Op zijn Instagram is te zien hoe hij elke dag weer een monstertocht aflegt. Hij begon in de hitte, maar zoals je misschien zelf al hebt gemerkt, werd het tegen het einde van de maand steeds natter. Dat was misschien nog wel lastiger omdat zijn bananenpak een hoop vocht opneemt. Combineer dat met een extra lange etappe van meer dan 70 (!) kilometer door de polder in Flevoland en je beseft je wat voor bizarre uitdaging dit moet zijn geweest.

‘Wat ik van de mensen wil is dat ze één stuk afval oprapen’

Waarom vraag je je af? Om mensen te inspireren om één stuk afval op te rapen. Paul heeft het zijn missie gemaakt om mensen in beweging te krijgen om ook af en toe een stuk afval op te rapen. Stel je voor dat 18 miljoen mensen één stuk afval oprapen? Dat zou een gigantisch verschil maken.

Zijn doel is dan ook niet om geld op te halen voor een goed doel. Hij wil dat je één stuk afval opraapt. Voor zijn levensonderhoud is hij als ‘professioneel plogger’ afhankelijk van sponsoren, maar nog belangrijker is voor hem de media-aandacht om impact te maken. Wie in de maand mei het lokale nieuws volgde, zag dan ook een golf van items over Paul de ploggende banaan over het land trekken. Overal waar Paul kwam, wilden mensen een item maken over die malle Brit in zijn bananenpak met zijn mooie missie. Laten we hopen dat hij een hoop mensen aan het denken heeft kunnen zetten.

Op 1 mei, de eerste dag van zijn uitdaging plogden wij al een stukje mee met Paul.

Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?