Kun je een schimmelinfectie krijgen van zweten tijdens het hardlopen?
En 4 andere dingen die je als vrouw moet weten down there.

Het is misschien niet het eerste waar je over nadenkt, maar toch is het verstandig om even stil te staan bij wat er daarbeneden gebeurt. Want ja, veel zweten kan tot een schimmelinfectie leiden. Maar dat is niet alles. Geef je vrouwelijke zones de liefde en aandacht die ze verdienen.
Hier zijn vijf dingen die elke vrouwelijke hardloper moet weten over wat er gebeurt met je lichaam tijdens het hardlopen.
1. Meer afscheiding na het lopen? Dat is normaal
Als je na een training merkt dat er meer afscheiding in je onderbroek zit dan normaal, raak dan niet direct in paniek. Dit is namelijk heel normaal en komt niet doordat je lichaam meer afscheiding aanmaakt, maar doordat je meer kwijtraakt. Fysieke inspanning verhoogt namelijk de druk in je buik, en die druk duwt letterlijk wat afscheiding naar buiten. Vergelijk het met het schudden van een fles ketchup: die schudbeweging zorgt ervoor dat er wat uitkomt.
Merk je dat de afscheiding langer aanhoudt of gepaard gaat met jeuk of roodheid? Dan kan er meer aan de hand zijn, zoals een schimmelinfectie of verstoring in je pH-balans.
2. Hardlopen kan de kans op een schimmelinfectie vergroten
Zweet + wrijving + een warme plek = een ideale broedplaats voor gisten. Vooral als je na het hardlopen te lang in je bezwete kleding blijft rondlopen. Al dat zweet en afscheiding kunnen de natuurlijke balans down there verstoren, waardoor een schimmelinfectie op de loer ligt. Draag daarom synthetische en ademende materialen met zweetafvoerende eigenschappen. Vermijd katoen, dat juist vocht vasthoudt.
3. Ook kleine borsten kunnen je loophouding beïnvloeden
Grote borsten bewegen bij elke stap soms wel 5 centimeter op en neer, maar ook kleinere borsten krijgen het te verduren. Investeer daarom in een goede sport bh met voldoende ondersteuning: denk aan voorgevormde cups, brede bandjes en meerdere sluitingen. Je voeten krijgen demping, waarom je borsten dan niet?
4. Urineverlies tijdens het lopen komt vaker voor dan je denkt
Vooral na een bevalling of tijdens menopauze kunnen je bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Hierdoor zakt je baarmoeder iets naar beneden, wat druk uitoefent op je blaas en plasbuis met urineverlies tot gevolg. Ga daarom altijd nog even naar het toilet voor je vertrekt.
Komt het vaker voor of wordt het vervelend? Dan is een bezoek aan een gespecialiseerde bekkenbodemfysio echt geen overbodige luxe.
5. Ja, ook je vulva kan gaan schuren
Nipple chafing kennen we. Maar vulva chafing? Ook dat gebeurt, vaker dan je wellicht denkt. Voorkomen is beter dan genezen: smeer voor en na je run een anti chafing balm op de buitenkant van je intieme zone. En draag strakke, maar comfortabele tights.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?