De 10 meest gestelde vragen over 10 kilometer hardlopen
De 10 kilometer is voor veel beginnende hardlopers favoriet. Niet zo gek, want het is gewoon een mooie afstand om te lopen of om naartoe te trainen.

De 10 kilometer is de populairste afstand onder beginnende hardlopers. Het is een afstand die je ook zonder jarenlange ervaring tot een goed einde kan brengen, maar nog wel lang genoeg om een uitdaging te vormen. Ook als je al langer aan hardlopen doet is de 10 kilometer een heerlijke afstand om eens lekker gas te geven. Van atleten op de 1500 meter tot marathonlopers. Vrijwel iedereen loopt wel eens een 10 kilometer. In dit artikel de meest gestelde vragen over de 10 kilometer.
1.Is het gezond om 10 kilometer te lopen?
Zeker! Je moet jezelf natuurlijk nooit overvragen, maar wanneer je in staat bent om 10 kilometer te lopen is het hartstikke gezond om dat te doen. Als je het nog niet kan is het heel goed om er naartoe te trainen. Je krijgt een betere conditie, hart pompt efficiënter, je longen worden beter. Als je wat aan de zware kant bent, raak je wellicht wat kilo's kwijt en je gaat beter in je vel zitten. Bouw verstandig op en je ervaart alle gezondheidsvoordelen van hardlopen.
2.Kan je ongetraind 10 kilometer hardlopen?
Dat ligt aan je basisconditie. Met een goede voetbalconditie of een stevige basis uit een andere sport, kun je een 10 kilometer nog wel tot een goed einde brengen. Bij langere afstanden dan dat kun je in de problemen komen. Twijfel je? Trainen is altijd beter. Zo loop je veel minder risico op overbelasting van bepaalde lichaamsdelen en bijbehorende blessures. Rustig opbouwen dus. Probeer dat bijvoorbeeld met dit 10 kilometerschema.
3.Kan iedereen 10 kilometer hardlopen?
In principe wel. Als je gezond bent en geen medische beperkingen hebt, kun je met voldoende tijd en training toewerken naar een 10 kilometer. Leeftijd of gewicht hoeven geen belemmering te zijn, zolang je verantwoord traint. Dat maakt de 10 kilometer zo’n fijne afstand. Je kan je afvragen of iedereen een marathon kan lopen, maar 10 kilometer moet voor de meeste mensen wel lukken met een gedegen voorbereiding. Een heel mooi doel om voor jezelf te stellen dus.
4.Hoe lang doe je over 10 kilometer hardlopen?
Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Het gemiddelde hardlooptempo volgens Strava is 9.3 per uur. Dat betekent dus dat je iets meer dan een uur over een 10 kilometer doet. Als beginner is het helemaal niet erg als je er wat langer over doet. Richt je op het comfortabel uitlopen.
5.Hoe lang mag je bij een evenement doen over 10 kilometer?
Een organisatie mag de weg maar zo lang afzetten voor een hardloopwedstrijd. Daarna moet de weg weer worden vrijgegeven voor het normale verkeer. Daarom is er een maximumtijd. Die vind je vrijwel altijd op de site van de organisatie. Een gangbare maximumtijd bij 10 kilometerwedstrijden is 90 minuten. Dat betekent dus 6.7 kilometer per uur of 9 minuten per kilometer.
6.Wat is een goede tijd op de 10 kilometer?
Een tijd waar jij tevreden mee bent is goed. Men zegt weleens dat vergelijking de dief van alle plezier is. Daarom richten veel lopers zich vooral op het verbeteren van hun eigen persoonlijk record op de 10 kilometer of een rond getal om onder te duiken. Maar vooruit, wil je dan echt weten wat een ‘goede’ tijd is? In dit artikel duiken we dieper in de cijfertjes.
7.Wat is het verschil tussen 10 kilometer en 10.000 meter?
De afstand is gelijk: 10 kilometer is 10.000 meter. Het verschil zit 'm in de context. Een 10.000 meter is een officiële baanwedstrijd over 25 ronden 400 meter. Een 10 kilometer loop je meestal op de weg of in een evenement. De 10.000 is een beetje de langste gangbare afstand op de atletiekbaan en is ook mentaal zwaar. Probeer maar eens 25 keer hetzelfde rondje te lopen op een tempo waarbij je hele lichaam het uitschreeuwt…
8.Wat eet je voor een 10 kilometerwedstrijd?
Kies voor licht verteerbare koolhydraten, zoals een witte boterham met jam, een banaan of een krentenbol. Eet idealiter 1,5 tot 2 uur voor de start. Vermijd zware maaltijden of vet eten vlak voor het lopen. Zorg dat je goed gehydrateerd bent, maar drink ook niet te veel vlak voor de start. Is je urine lichtgeel van kleur? Dan heb je genoeg gedronken.
9.Heb je eten of drinken nodig tijdens een 10 kilometer?
Nee, de meeste mensen nemen geen eten of drinken voor onderweg. In principe zit er in je lichaam voldoende energie opgeslagen voor 60 tot 90 minuten intensieve inspanning. Het is dus niet per se nodig. Bij warm weer kan een slok water halverwege prettig zijn, maar het is niet noodzakelijk om de 10 kilometer vol te houden. Het mag natuurlijk wel. Doe vooral wat prettig voelt voor jou.
10.Hoe lang moet je herstellen na een 10 kilometer?
Een 10 kilometer is lang niet zo’n aanslag op je lichaam als een marathon, maar het is ook zeker geen kattenpis. Als je 10 kilometer lang alles hebt gegeven, dan is het geen schande als je daar even van moet herstellen. Integendeel, je mag het zeker wel een paar dagen tot een week rustiger aan doen. In dit artikel vertellen we je meer over hoe lang je moet herstellen na een wedstrijd.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?