Gezondheid

De meest nauwkeurige manier om je temperatuur te meten

Update: 28 mei om 12:18

Als hardloper wil je maar één ding als je je niet helemaal fit voelt: weten of je gewoon een verkoudheidje te pakken hebt – of dat je écht ziek bent en beter onder een dekentje kunt kruipen.

De meest nauwkeurige manier om je temperatuur te meten

De lichaamstemperatuur is een goede graadmeter. Maar hoe meet je die temperatuur het meest betrouwbaar?

Waarom je lichaamstemperatuur meten?

Een verhoogde lichaamstemperatuur kan duiden op een virusinfectie, zoals griep. En laat het nou net niet verstandig zijn om te gaan hardlopen met koorts. Bij temperaturen boven de 38 graden stijgt je risico op oververhitting, uitdroging en – in het ergste geval – een hartspierontsteking. Zeker iets om serieus te nemen. Maar dan moet je wel weten hoe je die temperatuur correct meet.

De betrouwbaarste manier van temperatuur meten

Je kunt op veel plekken meten, maar niet elke methode is even accuraat. Dit zijn de opties en hun betrouwbaarheid:

1. Rectaal meten (in je bil)

Ja, we beginnen meteen met de minst charmante optie. Maar deze is wel het meest nauwkeurig. Rectaal meten geeft de kernlichaamstemperatuur weer en is daardoor het beste geschikt om koorts vast te stellen. Vooral bij twijfel, of als je je grieperig voelt, is dit de meest betrouwbare methode.

2. Orale meting (onder je tong)

Een stuk comfortabeler dan rectaal meten en redelijk betrouwbaar, mits je het goed doet. Zorg dat je minstens 15 minuten niets eet of drinkt voor je meet, en sluit je mond tijdens de meting. Niet aan te raden als je net een rectale meting hebt geprobeerd.

3. Okselmethode

Veel mensen kiezen automatisch voor de oksel. Simpel en snel, maar de gemeten temperatuur ligt vaak 0,5 tot 1 graad lager dan je werkelijke lichaamstemperatuur. Als je deze methode gebruikt, tel dan ongeveer 0,5 graad op bij de uitkomst.

4. Oorthermometer

Oorthermometers meten de infraroodstraling van het trommelvlies en geven binnen een paar seconden resultaat. Klinkt ideaal, maar bij onjuiste plaatsing of oorsmeer kan de meting onbetrouwbaar zijn.

5. Voorhoofdthermometer

Een snelle scan over je voorhoofd met een infraroodthermometer lijkt ideaal. Toch zijn deze metingen het minst betrouwbaar, vooral als je net van buiten komt of hebt gesport. Gebruik je deze methode? Doe het dan in een stabiele, rustige omgeving.

Wanneer heb je koorts?

De gemiddelde lichaamstemperatuur is tegenwoordig eerder 36,6 °C dan het ooit 37 °C. Koorts begint meestal vanaf 38 °C maar het hangt af van je persoonlijke basistemperatuur en het moment van de dag. ’s Avonds is je temperatuur doorgaans wat hoger dan in de ochtend.

Belangrijk voor hardlopers

Voordat je jezelf in het zweet werkt: check je temperatuur als je je niet fit voelt. En gebruik dan bij voorkeur de rectale of orale methode voor de meest betrouwbare meting. Heb je echt koorts, neem dan je rust.

Laat het idee van 'het eruit zweten' maar varen – dat werkt niet, en je jaagt je immuunsysteem alleen maar verder het nauw in. Dus: thermometer erin (of eronder), goed luisteren naar je lijf en vooral lief zijn voor jezelf.

Volg je Runner's World al op InstagramTikTokStrava en Facebook?