Alternatieve trainingen bij een blessure
Blessures zijn ontzettend frustrerend, maar niet het einde van je running journey. Integendeel: dit is het moment om slim te trainen.

Je bent lekker in vorm, trainingen gaan goed, misschien stond er zelfs een wedstrijd op de planning. En dan: een misstap, een stressfractuur, of simpelweg overbelasting. Je mag (tijdelijk) niet hardlopen. Wat nu?
In dit artikel lees je welke trainingen je wel kunt doen, hoe je de draad straks weer oppakt, en wat je absoluut niet moet vergeten.
Waarom alternatief trainen werkt
Alternatieve trainingen zoals fietsen, zwemmen of aquajoggen bieden een lage impact, waardoor je je conditie zo veel mogelijk op peil houdt. Voor als je straks eindelijk weer je hardloopschoenen mag aantrekken!
De beste alternatieven voor hardlopers
Volgens veel fysiotherapeuten is alternatieve duurbelasting vaak effectiever dan krachtoefeningen, zeker in het begin van je herstel. Je houdt de doorbloeding op peil en bouwt langzaam weer aan je belastbaarheid.
1. Fietsen
Fietsen is misschien wel de populairste vervanger van hardlopen. Je traint je hart- en longfunctie en het risico op overbelasting is minimaal. Daarbij maakt het niet uit wat voor type training je kiest. Een rondje buiten op de stadsfiets of een spinning les binnen. Houd er rekening mee dat je langer moet trainen om hetzelfde effect als bij hardlopen te bereiken.
2. Zwemmen
Zwemmen is de gouden standaard voor herstel en kracht. Zwemmen is een lage impact training, terwijl hardlopen een high impact sport is. Volgens Suzanne Brummel, die wij voor een eerder artikel hebben gesproken, maakt dit de combinatie zo effectief. ‘Hardlopen is blessuregevoelig en belastend voor je spieren en gewrichten, terwijl zwemmen juist een veilige manier is om je conditie en kracht te verbeteren zonder extra druk op je lichaam. Daarnaast versterkt zwemmen je core, wat hardlopers vaak vergeten te trainen.’
3. Aquajoggen
Dit is een goede training als je het hardlopen wilt imiteren. Met een band om je middel maak je in het water een hardloopbeweging zonder je gewrichten te belasten. Zeer geschikt bij stressfracturen of knieklachten.
4. Crosstrainer
Voor wie liever in de gym traint: de crosstrainer imiteert de hardloopbeweging zonder schokbelasting. Het voelt misschien wat saai maar het is zeker effectief. En dan is er nog een troef: door de specifieke beweging van het toestel ben je verplicht om rechtop te blijven waardoor je spieren heel natuurlijk samentrekken. Handig dus voor sporters met rugklachten. Uiteraard hangt het wel af van je blessure of je gebruikt kunt maken van de crosstrainer.
5. Anti gravity loopband (AlterG)
De AlterG is een anti-zwaartekracht loopband. Voor de gelukkigen met toegang tot deze loopband: hiermee loop je op een lager percentage van je lichaamsgewicht. Deze loopband wordt voornamelijk ingezet bij neurologische, orthopedische revalidaties, senioren training en sporters. Zo kun je al voorzichtig je loopbeweging oppakken zonder het risico op overbelasting. Start op 75% lichaamsgewicht en bouw rustig op.
Mentale training: zo blijf je positief
Blessures doen niet alleen fysiek pijn. Ook (of vooral) mentaal kan het een uitdaging zijn. Gun jezelf de ruimte om even te balen. Schrijf je frustraties van je af, blijf betrokken bij je loopgroep, en plan alvast een nieuwe race voor over een paar maanden. Visualiseer je herstel, blijf doelen stellen, en vergeet niet: dit is tijdelijk. Hoe je ermee omgaat, bepaalt hoe sterk je uiteindelijk terugkomt. Rust is nu je grootste vriend. Luister goed naar je lichaam en volg de adviezen van je arts of fysiotherapeut op. Veel hardlopers proberen te snel weer te beginnen, wat vaak leidt tot een langere hersteltijd of zelfs een nieuwe blessure.
Trainen met beleid: wat je niet moet vergeten
- Luister naar je lichaam. Pijn = stoppen
- Werk samen met een fysiotherapeut die sporters begeleidt
- Bouw rustig op. Begin met 1 minuut dribbelen en wissel af met 2 minuten wandelen
- Voorkom nieuwe blessures door aan je zwakke plekken te werken (denk aan core, hamstrings, heupstabiliteit)
- Doe aan hersteltraining. Zwemmen, foamrollen, rustige yoga: alles wat herstel ondersteunt
Je conditie gaat niet zomaar verloren
Veel lopers zijn bang dat ze ‘alles kwijt zijn’ na een paar weken rust. Maar je conditie is taaier dan je denkt. Door alternatief te trainen houd je je basis op peil en ben je straks sneller terug dan je denkt.
Zie je blessureperiode niet alleen als een pauze, maar als een kans. Een kans om te ontdekken wat je lichaam nog meer kan, om balans te vinden tussen trainen en herstellen en om sterker terug te komen. Op naar een sterke comeback.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?