Wat is midvoetlanding en moet je het jezelf aanleren?

Wat is midvoetlanding en moet je het jezelf aanleren? In dit artikel lees je hoe dit natuurlijke looptype zich verhoudt tot hiel- en voorvoetlanding.

midvoetlanding

Wat is midvoetlanding en moet je het jezelf aanleren? In dit artikel leggen we uit wat het is, hoe het verschilt van hiel- en voorvoetlanding, en waarom het niet altijd nodig is om je loopstijl aan te passen.

Wat is midvoetlanding?

Midvoetlanding betekent dat je ongeveer gelijktijdig met de hiel en de bal van je voet de grond raakt. Het wordt vaak gezien als een 'neutraal' of gebalanceerd landingspatroon. In theorie verdeel je de schokbelasting beter over je voet en lichaam. In de biomechanische analyse uit Journal of Sport and Health Science blijkt dat dit patroon inderdaad leidt tot een relatief gelijkmatige drukverdeling, al is het blessurevoordeel niet eenduidig aangetoond.

Hoe vaak komt een midvoetlanding voor?

De meeste recreatieve lopers landen op de hiel, maar midvoetlanding komt vaker voor bij snellere lopers. Volgens een bekende studie uit 2014 landt ongeveer 75% van de marathonlopers op de hiel, 24% op de middenvoet en slechts 1% op de voorvoet. Veel hangt daarbij af van welk tempo je loopt. Hoe sneller je loopt hoe groter de kans dat iemand op zijn mid- of voorvoet landt.

Is een midvoetlanding goed?

Midvoetlanding wordt vaak genoemd als ideale middenweg: minder impact dan hiellanding, minder spierbelasting dan voorvoetlanding. Toch is er weinig bewijs dat dit landingspatroon leidt tot minder blessures of betere prestaties. Onderzoek lieten zien dat naarmate vermoeidheid toeneemt, sommige lopers vanzelf van landingspatroon veranderen — meestal richting meer hiellanding. Geen enkel patroon is dus aantoonbaar ideaal. Het lichaam past zich aan aan de omstandigheden.

Wanneer verandert je landingspatroon vanzelf?

Onder invloed van snelheid, vermoeidheid en ondergrond wisselen lopers vaak onbewust van landingspatroon. Dat is normaal. Recent onderzoek toont aan dat lopers vanzelf meer op hun voorvoeten landen bij een hoger tempo, zonder dat ze zich daar bewust van waren. Waarschijnlijk zal je het zelf ook merken wanneer je bijvoorbeeld strides uitvoert. Grote kans dat je ineens veel meer voorop je voet landt. Daarbij zie je dat wanneer lopers hun voet wat meer onder hun lichaamszwaartepunt plaatsen, ze vanzelf wat minder op de hak landen. Het bewust plaatsen van je voet zou hier ook bij kunnen helpen.

Repareer niet wat niet stuk is

Midvoetlanding klinkt aantrekkelijk, maar net als bij voorvoetlanding geldt: je natuurlijke stijl is vaak de beste. Het kan geen kwaad om je techniek te verbeteren, maar je hoeft niet te 'fixen' wat al functioneert. Verschillende landingspatronen hebben verschillende effecten op het lichaam, maar er is geen duidelijke winnaar. Laat je lichaam doen waar het goed in is en ga niet zomaar sleutelen aan je looptechniek als je daar prima mee loopt

Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook