Wat is het verschil tussen hardlopen en joggen?

Joggen is hardlopen op een lager tempo – ideaal voor herstel, opbouw en relaxed trainen zonder prestatiedruk.

joggen

Heel vroeger, ergens in de jaren ‘70-’80, waren mensen niet aan het hardlopen, maar had je het over joggen. Een trainingspak heette nog een joggingpak en mensen waren aan het joggen, trimmen of draven. Wattes? Allemaal licht gedateerde benamingen voor hardlopen. Laten we er eens in duiken.

Wat is joggen precies?

Joggen komt uit het Engels en de term is overgewaaid naar het Nederlands. Omdat we er in het Nederlands nooit een goede vertaling in zwang is geraakt voor licht hardlopen, hebben we het nog steeds over joggen. Waarschijnlijk laat joggen zich het best vertalen als dribbelen, maar dan treedt bij de voetballers al snel verwarring op.

Joggen zit ergens tussen hardlopen en wandelen in qua intensiteit en tempo. Joggen is in principe hetzelfde als hardlopen, alleen zal je nooit iemand zien joggen met 15 kilometer per uur. De knie-inzet is lager, de afzet minder krachtig en daardoor is het tempo veel lager.

Wat is het nut van joggen?

Veel hardlopers beginnen waarschijnlijk met joggen. Hardlopen is een intensieve sport waarbij de hartslag al snel de hoogte in gaat. Ook vraagt het veel van je lichaam om de kracht van elke pas op te vangen en die energie door te voeren naar een nieuwe pas. Daardoor liggen blessures door overbelasting al snel op de loer. Door de passen wat kleiner en lichter te maken, begint hardlopen vanzelf meer op joggen te lijken. Zo verlaag je de belasting op het lichaam en wordt het voor jezelf makkelijker vol te houden.

Zo werkt joggen?

Kenmerkend voor joggen is een actieve loophouding en de kleine pasjes. Net als bij hardlopen, zet je bij joggen ook tussen de ongeveer 160 en 190 passen per minuut. Je hoeft dus niet je cadans te verlagen om je tempo te verlagen, je hoeft alleen je pas te verkleinen. Zet je voet niet te ver voor je lichaam neer en houd je bovenlijf rechtop. Kijk vervolgens vooral niet teveel naar je tempo, maar loop op gevoel. Het moet allemaal lekker ontspannen aanvoelen.

Wanneer is het een goed idee om te joggen?

Joggen is prettig voor alle niveaus. Onderschat niet de kracht van hele langzame loopjes. Zonder je lichaam uit te putten bouw je aan een stevig fundament voor je conditie en werk je aan een mooie looptechniek. Heb je dus een rustdag of wil je het vandaag rustig aan doen? Een stukje joggen is prima, Sterker nog, een rustig rondje joggen kan ervoor zorgen dat je alleen maar sneller herstelt en juist minder spierpijn hebt.

Zet je ego dus een keer aan de kant. Zet desnoods Strava even uit en houd het tempo eens bewust heel laag. Zoals ze in het Engels zeggen: training is to improve your fitness, not to prove your fitness. Zet dus een lekker muziekje of een podcast op en probeer het zelf eens!

Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook