Hoe voorkom en verhelp je schuurplekken in de warmte?
Zon, zweet en een gevoelige huid. Het recept voor vervelende schuurplekken. Met deze tips hoeft een schuurplek je loopje niet te verpesten.

Lopen in de warmte is heerlijk. Geen lagen kleding meer, maar gewoon een shirt en een short. Beetje kleur op de armen en benen en een zonnetje op je gezicht. Alleen ga je die zon al snel voelen op je huid. Beetje zon, beetje zweet en lichaamsdelen die een beetje langs elkaar schuren is een beproefd recept voor vervelende schuurplekken. Van lichte irritatie tot blaren en zelfs schaafwonden als je een hele gevoelige huid hebt. Wat doe je eraan en hoe voorkom je dat in de toekomst?
Waar het misgaat
Zodra je huid vochtig is, wordt hij wat weker. Daardoor schuurt stof sneller. Vooral op plekken waar kleding of huid over huid beweegt: binnenkant dijen, oksels, de onderrand van je sport-bh of hemd, of je hak die langs je schoen beweegt. Voeg daar warmte, zout en langdurige belasting aan toe, en je hoort je huid als het ware schreeuwen om hulp.
Als je van jezelf al een gevoelige huid hebt, voel je het nog eerder: branderigheid, roodheid, of meteen een blaar. Sommige lopers krijgen zelfs schaafwonden op hun rug van een drinkrugzak of het elastiek van hun hartslagband. En het vervelende is: als het eenmaal mis is, is het moeilijk op te lossen tijdens het lopen.
Wat werkt wel?
In de eerste plaats is voorkomen beter dan genezen. Kleding schuurt het meest op de naden. Naadloze kleding kan daarbij uitkomst bieden. Zorg er daarnaast voor dat je kleding goed ademend is zodat vocht gemakkelijk afgevoerd kan worden. Test altijd eerst je kleding tijdens kortere runs voordat je lange afstanden gaat lopen. Zo weet je zeker dat je niet 20 kilometer van huis in de problemen komt. Mocht je een huidprobleem zien aankomen, dan wil sporttape, talkpoeder of vaseline helpen.
Nieuwe oplossing voor oude irritatie
Bij de introductie van de Hansaplast Second Skin Protection Pleister werd nog eens uitgelegd hoe je een wond wel verzorgt: Na het schoonmaken van de wond, wil je hem vooral steriel afdekken en juist niet aan de lucht laten drogen omdat dat de kans op littekens vergroot. Het voordeel van de Hansaplast Second Skin Protection Pleister is dat ze hydrocolliïde materiaal bevatten dat water en wondvocht absorbeert en op die manier een gel vormt die zorgt dat je wond dagen achtereen veilig en waterdicht blijft afgedekt door een pleister die moeiteloos met je meebeweegt, als een tweede huid. Zo kun je een pleister tot wel drie dagen probleemloos laten zitten en kan je lichaam ongestoord zijn werk doen.
Lopen in de warmte vraagt om voorbereiding. Uiteraard vraagt je lichaam om hydratatie, maar een loper op het goede spoor, die bereid zich goed voor. Een schuurplek is snel gevormd, maar met de juiste middelen hoef je er je hardlooprondje niet door te laten verpesten.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?