Eerste warme weekend overvalt loopevenementen in Nederland
Voor de meeste niet-hardlopers was het een prachtig weekend met volop zonneschijn en warmte. Zo’n eerste warme weekend is heerlijk om in de tuin te zitten, maar voor hardlopers kan het problemen opleveren tijdens een wedstrijd – met een tragisch dieptepunt in Leeuwarden.

Hardloper overlijdt in Leeuwarden
LOOP Leeuwarden is zondag voortijdig afgelast nadat meerdere deelnemers onwel werden. Eén hardloper overleed na reanimatiepogingen, zo bevestigen de organisatie en de politie. Naar aanleiding daarvan besloot de organisatie de 5 en de 10 kilometer te schrappen. 'Door de incidenten tijdens de halve marathon is de druk op de medische zorg zo intensief geworden dat de veiligheid van deelnemers aan LOOP Leeuwarden in het gedrang komt', schrijft LOOP Leeuwarden.
Ook reanimatie bij opnieuw warme Leiden Marathon
Ook Leiden Marathon had opnieuw moeilijkheden vanwege de hitte. Vorig jaar werd de 10 kilometer geschrapt nadat zoveel mensen moesten worden afgevoerd dat er niet langer genoeg ambulances waren. Dit jaar had de organisatie de start vervroegd om de hitte voor te blijven en riep het het publiek op om douches op straat te maken om de lopers te koelen. Ook in Leiden moest er een loper worden gereanimeerd en waren er nog enkele onwelwordingen. Gelukkig werden die volgens de organisatie vlot opgelost door de medische mensen.
Gisteren werd in Leiden de 26 graden aangetikt en daarmee was het een warme dag met bovendien veel zonneschijn. Lopers werden wellicht overvallen door de hitte. Ook onze weersvoorspelling was een stuk minder heet dan het uiteindelijk werd. Tel daar veel zonneschijn en weinig beschutting op het parcours bij op en het weer kan voor problemen zorgen. Wat ook meespeelt is dat veel lopers nog niet bij deze temperaturen hebben gelopen. Zeker het eerste warme weekend van het jaar kan daarom voor problemen zorgen.
Moet je wel starten als het zo warm is?
Het weer is, zeker in Nederland, vaak lastig te voorspellen. Op moment dat je jezelf inschrijft voor een wedstrijd weet je nog niet wat voor weer het wordt. Daarom moet je het als loper vaak maar doen met de weersomstandigheden die er zijn op de dag zelf. Moet je dan wel starten? Als de organisatie de loop laat doorgaan, mag je ervan uitgaan dat je veilig naar de finish kan lopen, mits je rekening houdt met de hitte. Zo liepen ook gisteren vele duizenden lopers hun race uit.
Zo zorg je ervoor dat jij niet bezwijkt onder de hitte
Warmte hoeft geen reden te zijn om niet te lopen, maar het vraagt wel om aanpassing. Een paar basisregels:
- Pas je tempo aan: Je lichaam moet harder werken om het op temperatuur te houden. Daarom ligt je hartslag een paar slagen hoger bij hetzelfde tempo. Dat is waarom je je tempo moet aanpassen in de hitte. Bewaar je vorm om een PR te lopen dus nog even voor een wat frissere dag.
- Drink voldoende, maar niet overdreven veel: dorst is de beste graadmeter. Gebruik waterposten slim.
- Koel vooraf en onderweg: een natte spons in je nek of een pet met water erop helpt meer dan je denkt. Zo houd je het hoofd koel tijdens je wedstrijd.
- Luister naar je lichaam: duizeligheid, kippenvel of koude rillingen zijn alarmsignalen. Stop dan direct. Dit zijn signalen die duiden op oververhitting.
- Acclimatiseer: train bij warme dagen bewust op warmte, zodat je lichaam leert omgaan met de omstandigheden.
Als je jezelf goed hebt voorbereid op een wedstrijd is het natuurlijk super vervelend als de omstandigheden je dan tegen werken. Het kan verleidelijk zijn om er ondanks de hitte gewoon voor te gaan en alles te geven, maar het is veel slimmer om je kruid voor zover mogelijk droog te houden en te accepteren dat vandaag finishen al een uitdaging op zich is. Luister naar je lichaam, dan kan het je op koelere dagen naar mooie tijden brengen.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?