Looptechniek

Wat is voorvoetlanding en moet je het jezelf aanleren?

Wat is voorvoetlanding en moet je het jezelf aanleren? In dit artikel leggen we uit wat het is, wie het doet, en waarom je het misschien beter niet kan forceren.

Voorvoetlanding

Wat is voorvoetlanding?

Voorvoetlanding is een manier van hardlopen waarbij je met de bal van je voet de grond raakt, voordat je hiel eventueel de grond raakt. Dat in tegenstelling tot haklanding (eerst de hiel) of middenvoetlanding (bal en hiel tegelijk). Hoe je landt heeft invloed op welke spieren en pezen je zwaarder belast en zegt dus ook veel over je blessurerisico.

Hoe vaak komt een voorvoetlanding voor?

Hoewel voorvoetlanding vaak wordt geassocieerd met 'goed' of 'efficiënt' lopen, blijkt uit onderzoek dat het bij recreatieve lopers zeldzaam is. Onderzoek wijst uit dat meer dan driekwart van de lopers op de hak landt. De overige 25% landt op de middenvoet of voorvoet. Sommige studies suggereren zelfs dat 90% van de lopers op de hak landt.

Is een voorvoetlanding natuurlijker?

Aanhangers van blote voeten en minimalistische schoenen beweren vaak dat de mens van nature gebouwd is om op de voorvoet te landen en dat je vanzelf overgaat op voorvoetlanding als je op blote voeten zou lopen. Dat is in 2013 onderzocht. Sommige lopers gingen inderdaad op blote voeten op hun voorvoeten lopen, maar anderen bleven gewoon op hun hak landen. Wel is het zo dat je met een voorvoetlanding vanzelf kleinere passen maakt en er minder kans is op overstriding, wat nare knieblessures kan geven.

Is een voorvoetlanding beter?

Een voorvoetlanding werd lange tijd als het optimum gezien voor hardlopers. Als je goed kijkt naar de snelste lopers ter wereld dan zal je zien dat hun hak niet of nauwelijks de grond raakt. Voorvoetlanding klinkt aantrekkelijk: meer demping via je spieren, minder impact op je knieën, en een loopstijl die lijkt op die van snelle atleten. Maar de realiteit is genuanceerder. Er is onderzoek gedaan naar het veranderen van je landingspatroon richting de voorvoet, maar de conclusie was dat men niet efficiënter ging lopen. Daarbij zet een voorvoetlanding meer druk op de achillespezen en kuitspieren. Een ander onderzoek liet dan ook zien dat lopers naarmate ze vermoeider raken meer op hun hak landen.

Looppatroon verandert vanzelf op hoog tempo

Interessant is dat veel lopers hun landingspatroon vanzelf aanpassen bij hogere snelheid. Een studie uit Sports Biomechanics beschrijft hoe de kans op een voorvoetlanding sterk toeneemt wanneer het tempo omhoog gaat. Dat gebeurt volgens hen ook wanneer je hen op blote voeten laat lopen, maar dan blijft 70% nog steeds op de hak landen.

Doe strides om je techniek op scherp te zetten

De vraag of je op je voorvoet of op je hak wil landen is een beetje vragen of je de belasting op je knieën of op je achillespees en kuit wil zetten. Tenzij je een hele duidelijke reden hebt om je loopstijl aan te passen is het waarschijnlijk beter om niet te veel aan je looppatroon te sleutelen zonder een ervaren trainer in de arm te nemen.

Een beter idee is om af en toe een stevige versnellingsloop te plaatsen. Dat kan na je warming-up en voor je training, maar bijvoorbeeld ook ieder kwartier tijdens een lange duurloop. Op hoger tempo loop je vanzelf technisch beter. Zo activeer je alle spieren en loop je vanzelf op een manier die goed werkt voor jou.

Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?