Klein drama in Enschede. Verkeerde afslag helpt overwinning om zeep
De Eritreër Yonas Rezene leek de overwinning in de halve marathon van Enschede eigenlijk al niet meer te kunnen ontgaan. Hij liep op kop bij de kopgroep van de marathon, maar vergat de juiste afslag terug naar Enschede te nemen. Hij liep door tot 20 kilometer tot hij er achter kwam dat hij een kapitale fout had begaan.
Credits: Enschede Marathon

Een halve marathon zonder officiële eindtijd: het overkwam Yonas Rezene uit Eritrea afgelopen zondag tijdens de Enschede Marathon. De talentvolle loper liep op kop bij de halve marathon, maar maakte een verkeerde afslag bij de splitsing van het parcours, kwam daar te laat achter en verspeelde zo zijn kansen op een topklassering.
Sterk begin
Rezene liep vanaf de start mee in de kopgroep van de halve marathon, zij aan zij met de snelste deelnemers van de hele marathon. Beide races starten namelijk tegelijkertijd en lopen een heel eind samen op tot in Lonneker het parcours zich splitst: linksaf voor de halve, rechtsaf voor de hele marathon.
En daar ging het mis
In Lonneker moeten de halvemarathonlopers links en de marathonlopers rechts. Rezene had dus vanaf hier als enige van de groep links moeten gaan. Hoewel hij aanvankelijk de juiste route volgde, sloeg hij uiteindelijk tóch rechtsaf – achter de koplopers van de hele marathon aan. Pas bij het 20 kilometerpunt, bij de tijdwaarneming, merkte hij dat hij de afslag voor de halve marathon had gemist. Als je 20 kilometer hebt gelopen op halve marathontempo, dan loop je natuurlijk onmogelijk een goede marathon. Daarom besloot de topatleet zijn loop te staken.
'Eigen verantwoordelijkheid'
Yonas Rezene was de enige halvemarathonloper die mee zat in de kopgroep en had met tien kilometer al een voorsprong van 3 minuten opgebouwd op de uiteindelijke winnaar, die wel de juiste afslag nam. Hij gooide met zijn fout dus een vrijwel zeker overwinning weg en wellicht zijn kans op het parcoursrecord en bijbehordende geldbonus.
Wedstrijdleider Hans te Nijenhuis noemt het incident een persoonlijk drama, maar benadrukt dat de fout bij de loper zelf ligt. 'De routes zijn vooraf gepubliceerd. Het is aan de atleten om zich daarin te verdiepen. Bovendien is de splitsing duidelijk aangegeven met borden, lint en pionnen.'
Niet voor het eerst
Opvallend: het is niet de eerste keer dat er lopers verkeerd lopen in Enschede. In 2024 liepen zo’n 150 deelnemers van de halve marathon verkeerd, toen door een combinatie van een verkeerd geplaatst hek, onduidelijke aanwijzingen en onvoldoende alertheid bij de verkeersregelaars. Volgens de organisatie staat dat incident los van wat er dit jaar gebeurde, het gebeurde toen ook op een ander punt in het parcours van de halve marathon.
'Vorig jaar is er vanuit de organisatie iets niet goed gegaan.', vertelt organisator Hans te Nijenhuis bij Tubantia. 'Elk jaar evalueren we het evenement en elk jaar leren we weer. Ook dit gaan we evalueren.'
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?