9 activiteiten die je core trainen zonder dat je het merkt

Update: 14 april om 10:34

Een sixpack staat niet alleen leuk op je finishfoto, je looptechniek gaat er ook op vooruit als je buikspieren enigszins getraind zijn. Toch voelt core training altijd een beetje als een moetje. Daarom zetten we negen activiteiten op een rijtje waarmee je ongemerkt aan je wasbordje werkt.

core-trainen-ongemerkt

De spieren in je buik, rug en romp (ook wel 'core' genoemd) houden je tijdens het lopen rechtop en voorkomen dat je bovenlichaam van links naar rechts hobbelt. Hoe stabieler je loophouding, hoe beter je lichaam de klappen van het lopen opvangt. Hopt je bovenlijf als een hoedenplankhondje tijdens het hardlopen, dan hebben je spieren, botten en pezen in je benen extra werk om je rechtop te houden. Hierdoor word je niet alleen sneller moe, maar heb je ook meer kans op pijn en blessures.

Nou gaven we eerder al 5 buikspieroefeningen voor een betere looptechniek, maar daar heb je misschien niet altijd zin in. We verzamelden negen bezigheden waarmee je aan je core werkt zonder dat je het in de gaten hebt.

Yoga

Natuurlijk komen we meteen met yoga op de proppen. Het is namelijk een rustige maar buitengewoon effectieve manier om je buikspieren te trainen. Vrijwel alle yogaposities spreken je stabiliteit aan, waarmee automatisch je core geactiveerd wordt. Houd maar eens een plank net wat langer vast dan je gewend bent, dan brandt het als een malle in je buik. Ook 'de boot' en 'de kraanvogel' zijn hier goed voor. Verder kan wat extra flexibiliteit en balans geen kwaad voor een hardloper.

Wandelen

Je zit goed hier hoor, dit is een hardloopwebsite. Maar je kan nou eenmaal niet 24/7 met gezwinde spoed door de straten sjezen. Wandelen klinkt simpel, maar het is een topmanier om je core te trainen. Zodra je wat sneller wandelt of heuvels trotseert tijdens je rondje, doe je beroep op je buikspieren om je lichaam in balans te houden. Verder is wandelen goed voor je mentale gezondheid en we hoeven je niet te vertellen dat een beetje frisse lucht geen kwaad kan.

Roeien

Nederland won maar liefst acht medailles met roeien tijdens de Olympische Spelen van Parijs. We hebben veel water in ons land, maar ook veel gyms waar je droog kunt roeien. Het is een full-body workout, waarbij je core een belangrijke rol speelt in het stabiliseren van je lichaam. De kracht die nodig is voor elke roeibeweging komt deels uit je buik- en rugspieren, vooral wanneer je kracht zet met je benen en je armen naar je toe trekt.

Pilates

Pilates is vergelijkbaar met yoga, maar legt nog meer nadruk op de core. Veel van de oefeningen in pilates activeren je diepe buikspieren, zonder dat je het doorhebt. Belangrijker eigenlijk is dat het niet focust op alleen je buik, maar op je algehele houding. Wil je helemaal hip doen? Dan boek je een lesje pilates reformer.

Tuinieren

Activiteiten zeiden we, hè! Het is voorjaar en misschien heb je wel de rijkdom van een tuin zonder tegels. Besef even de intensiteit van kuilen graven, schoffelen, planten planten, onkruid wieden. Stuk voor stuk hebben ze mega impact op je core. Je lichaam buigt, draait en hangt als een malle. Sowieso lekker voor het gemoed om in contact te zijn met de natuur. Geen tuin? Vraag een familielid of je kan helpen. Een tuin met tegels? Leg die eens in een ander patroon.

Zwemmen

Zwemmen mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Met een sterke core zwem je stabieler en kom je efficiënter naar de overkant. Vooral de borstcrawl en rugslag vragen veel van je buik- en onderrugspieren om je houding en balans te behouden. Het mooie is dat het niet uitmaakt hoe goed je kunt zwemmen.

Dansen

Dansen is een uitstekende manier om je buikspieren te versterken. De polonaise tellen we niet als dans (maar wel als wandelen, dus prima voor de buikspieren). Bij alle andere genres in dans moeten je buikspieren flink aan de slag voor balans en coördinatie. Draaien, bukken, buigen, strekken, vallen, rollen en springen.

Fietsen

Fietsen is sowieso geschikt als cardio activiteit op dagen van looprust. Je hart en longen worden aan het werk gezet, maar ook je buik moet eraan geloven. Zo is je core van belang om rechtop te blijven zitten als je bergop gaat of door een bocht gaat. Het spreekt voor zich dat een mountainbike meer doet voor je core dan een hometrainer.

Touwtjespringen

Het is niet eens een grap. Met touwtjespringen train je je hele lichaam op een manier die je hardlopen bevordert. Goed voor je sprongkracht, stabiliteit, flexibiliteit, coördinatie, balans. Als je regelmatig een springtouw erbij pakt, werk je niet alleen aan je conditie. Je zal het absoluut zien in de spiegel aan zowel je boven- als onderlichaam.

Volg je Runner's World al op InstagramTikTokStrava en Facebook