Waar moet je staan als publiek bij de NN Rotterdam Marathon?

Update: 9 april om 17:11

Zondag 13 april staat voor veel lopers en hun families rood omcirkeld in de agenda. Enschede, Zeeuws-Vlaanderen, Helmond, Parijs, Brussel. Er zijn veel plekken waar grote wedstrijden worden gelopen, maar 'de mooiste' vindt plaats in Rotterdam. De NN Marathon Rotterdam is ook echt #demooiste, mede dankzij het enthousiaste publiek langs de kant van de weg. Maar waar kun je het beste staan als publiek? Wij hebben een gids voor je gemaakt.

Tips voor toeschouwers bij de Rotterdam Marathon

De mooiste fans

Wat maakt Rotterdam nou zo geliefd? De mensen! Rotterdammers zijn trots op hun marathon en zien deze dag als een extra Koningsdag. Op sommige plekken is het écht een gekkenhuis. De Boezemstraat in Crooswijk, het stuk bij de kubuswoningen en natuurlijk de Coolsingel. Zondag zal het er nóg feestelijker aan toe gaan, want de marathon was in recordtijd uitverkocht en het lijkt prachtig weer te worden komende zondag. In dit artikel geven we goede opties om te kijken naar de wedstrijd, maar ook een plan zodat jij als supporter jóúw loper zo vaak mogelijk voorbij te zien komen.

Het artikel gaat verder onder de parcourskaart

Het parcours van de marathon van Rotterdam 2025© NN Rotterdam Marathon

Het parcours van de marathon van Rotterdam 2025

Wat zijn de beste plekken om te staan?

Wat een goede plek definieert, is natuurlijk subjectief. Voor de echte 'Rotterdam-ervaring' ga je naar de drukste plekken bij Oldegaarde en Oostplein. Als je de loper voor wie je komt door moeilijke momenten wil helpen, ga je naar het Havenspoorpad en het Kralingse bos.

De drukste en gezelligste plekken langs het parcours

  • Erasmusbrug (start) – De start is de Erasmusbrug over en dan via Laan op Zuid richting Lombardijen. Het is daar vaak al druk met mensen die hun lopers een goede marathon willen wensen. Bijkomend voordeel is dat de marathon na 28 kilometer dezelfde brug weer passeert.
  • De Kuip: rond 4 kilometer komen de lopers al langs de Kuip. Veel Feyenoord-supporters staan hier aan te moedigen. Waarschijnlijk levert het bonuspunten op als je in een Feyenoord-shirt loopt.
  • Zuidplein / Oldegaarde – Voorheen liep je heen en weer bij metrostation Slinge, daardoor was het daar altijd erg druk. Nu is het parcours gewijzigd en is de kans groot dat de drukte zich naar Oldegaarde verplaatst. Je kan dit stuk bereiken via de metrostations Slinge en Zuidplein.
  • Boezemstraat / Oostplein – Zeker bij Café De Gele Kanarie is het gekkenhuis. Veel mensen, veel lawaai, veel gezelligheid. Je ziet de lopers hier twee keer langs komen. Eerst rond 30 kilometer en - een rondje Kralingse Plas later - rond 40 kilometer.
  • Blaak: Ook hier komen lopers twee keer langs, maar dan rond 28 en 41 kilometer. Je hebt onder andere de passage onder de kubuswoningen rond dat punt.
  • Coolsingel (finish) – Onlosmakelijk verbonden met de marathon. Veel mensen willen hun lopers hier binnen zien komen. Let erop dat je na de finish niet meteen je loper tegenkomt. Publiek en lopers zijn nog een heel stuk gescheiden na de finish, al zijn er speciale meeting points ingericht zodat je wel alvast je medaille kunt showen.

Rustige, maar dankbare plekken:

  • Havenspoorpad: Dit is geen favoriet bij veel lopers en dit jaar loop je ook nog eens langer door. In totaal is dit stuk bijna 5 kilometer. Je zou vanaf Slinge ook eventueel naar het havenspoorpad kunnen gaan als je de drukte in Pendrecht of op Oldegaarde wil mijden.
  • Maashaven: Charlois is leuk en daarna mag je de Erasmusbrug weer over richting Crooswijk, maar daartussen is Maashaven een dankbaar stukje om te staan. Vanaf de Erasmusbrug kun je er goed naartoe lopen of de metro pakken naar het gelijknamige station.
  • Boszoom (Kralingse Plas) – Als je iemand 5 minuten uithoort over de marathon van Rotterdam, is de kans groot dat diegene begint over het Kralingse Bos. Dit is het stuk waar de meeste lopers de man met de hamer tegenkomen. Omdat het slecht bereikbaar is met het OV en net als het havenspoorpad echt een uithoek is, staan er maar weinig mensen. Daarom zijn er speciale cheering zones ingericht met muziek om de lopers een extra boost te geven. Als je echt het verschil wil maken, dan ga je op de Bosdreef of Boszoom staan.

Supporteren op de fiets

De snelste manier om je op een dag als 13 april - met een overvolle metro - te verplaatsen is waarschijnlijk op de fiets. Alleen houd er rekening mee dat een groot deel van de stad is afgesloten en je het parcours alleen kan oversteken via tunnels en viaducten. Bij de Erasmusbrug is het druk, dus je kan met de fiets waarschijnlijk maar één lus van het parcours meepakken. Kies dus slim.

Zo zie je jouw loper het vaakst

Veel mensen komen naar Rotterdam om die ene loper aan te moedigen. Het liefst zie je diegene vaker voorbij komen. Daarvoor kun je het beste op Oldegaarde of tussen de Erasmusbrug en Boezemstraat staan. Daar komen de lopers immers twee keer voorbij, maar je kan ook een hele route uitstippelen. Wij hebben alvast een plan uitgestippeld voor 3, 4 en 5 uur, waarbij je jouw loper zo vaak mogelijk langs ziet komen. Omdat de lopers in waves starten en het rustig 40 minuten kan duren tot de laatste loper is gestart, hebben we de scenario’s uitgeschreven in tijd vanaf de start. Ieder scenario begint op de Erasmusbrug, dus je kan daar de klok starten.

Voor als je een loper volgt die in 3 uur wil lopen

  • Start: Erasmusbrug

Vanaf de start loop je direct door over de Erasmusbrug. Het is daar waarschijnlijk druk: veel mensen willen de lopers nog even fris zien en de laatste aanmoedigingen geven. Nadat je loper voorbij is, loop je door naar metrohalte Wilhelminaplein, ten zuiden van de brug.

  • 1.10-1.30 uur onderweg: Oldegaarde

Vanaf Wilhelminaplein pak je metrolijn D of E. Stap uit bij Zuidplein of Slinge. Vanaf daar kan je het best naar Oldegaarde gaan. Daar komen de lopers namelijk twee keer langs. Wil je zeker weten dat je het gaat halen. Blijf dan in de buurt van metrohalte Zuidplein staan. Je ziet de lopers daar maar één keer, maar heb je wel meer kans dat je dit schema echt gaat halen.

  • 2 uur (en eventueel 2.45 uur) onderweg: Boezemstraat

Na de tweede doorkomst neem je metro D terug naar Beurs, stap daar over op lijn A/B/C naar Oostplein. Vanaf metrostation Oostplein is het 5-7 minuten lopen naar de Boezemstraat, waar de loper rond km 30 zit. Rond deze tijd wordt ook de winnaar van de marathon bij de finish verwacht, dus houd rekening met flinke drukte op station Beurs en volle metroperrons. Zorg dat je direct na de doorkomst op Oldegaarde vertrekt en hou je tempo erin. De overstap is haalbaar, maar alleen als je geen tijd verspilt.

Als je het niet erg vindt om de finish van je eigen loper te missen, kun je er ook voor kiezen om op één plek te blijven staan en daar twee doorkomsten mee te pakken. Een populaire plek daarvoor is de omgeving van Oostplein en Café De Gele Kanarie. Maar let wel: het is hier echt gekkenhuis. Ontzettend gezellig, maar wel gigantisch druk. Je ziet de lopers zowel bij km 30 als bij km 40 langskomen. Houd er wel rekening mee: als je daar blijft voor de tweede passage, red je het écht niet meer op tijd naar de Coolsingel voor de finish.

  • 3 uur onderweg: Coolsingel

Ga je maar voor één passage op de Boezemstraat? Dan loop je meteen na de passage terug naar metrostation Oostplein, neem de metro naar Beurs en loop in 5 minuten naar de Coolsingel. Zoek op tijd een plekje bij het Stadhuis, want het wordt hier snel druk.

Voor als je een loper volgt die in 4 uur wil lopen

  • Start: Erasmusbrug

Zelfde als bij de 3-uursloper. Mooie plek voor de massastart en eerste sfeer.

  • 1.30-1.50 uur onderweg: Oldegaarde

Je voelt al aankomen dat dit een volksverhuizing gaat zijn. Voor vrijwel iedereen is het het handigst om vanaf Wilhelminaplein naar Zuidplein of Slinge te reizen. Als je aan de noordkant wil staan, ga je naar Zuidplein (lekker verwarrend), als je aan de zuidkant wil staan, ga je naar Slinge.

  • 2.45-2.55 uur onderweg: Oostplein

Na doorkomst op Oldegaarde neem je lijn D naar Beurs en stap je over op lijn A/B/C naar Oostplein. Wandel in 5-7 minuten naar de Boezemstraat. Je hebt een ruime marge van ±25 minuten. Rond dit tijdstip is het druk bij Beurs, dus geen tijd rekken. Je kan bij Oostplein blijven staan en je loper nog één keer zien of je maakt het verschil voor je loper en gaat door naar het Kralingse Bos.

  • 3.10-3.30 uur onderweg - Boszoom

Nadat je loper voorbij is, moet je meteen weer de metro in, door naar Kralingse Zoom. Vanaf daar is het een kleine kilometer naar Boszoom. Je doet hier ongeveer 20 minuten over. Je loper is ruim een half uur onderweg dus je hebt als het goed is een beetje marge.

  • 4 uur onderweg: Coolsingel

Na het Kralingse Bos ga je terug naar de metro en reis je door naar Beurs. Vanaf daar loop je door naar de Coolsingel. Je hebt nog even om je plekje te vinden voor de finish.

Voor als je een loper volgt die in 5 uur wil lopen

  • Start: Erasmusbrug

Houd er rekening mee dat jouw loper waarschijnlijk redelijk achteraan start en in één van de latere waves zit. Het zou zomaar half of zelfs kwart voor 11 kunnen zijn, voordat je jouw loper voorbij ziet komen. Spreek ook vooral af aan welke kant je gaat staan, want het kan moeilijk zijn om iemand te herkennen als het nog zo druk is.

  • Ongeveer 2 uur onderweg: Oldegaarde

Haal rustig een kopje koffie of geniet van de doorkomst van de lopers voor jouw loper. Je ziet de loper twee keer voorbij komen. Als je aan de kant van Zuidplein staat, zou je zelfs nog even de Maashaven mee kunnen pakken op weg naar de Boezemstraat.

  • Ongeveer 3.30 uur onderweg: Boezemstraat (km 30)

Metro via Beurs naar Oostplein, dan ±5-7 min lopen. Dit red je makkelijk.

  • Ongeveer 4 uur onderweg: Boszoom

Oostplein → Kralingse Zoom, dan ±15 min lopen. Steun is hier extra welkom.

  • 5 uur onderweg: Coolsingel

Je zou nog kunnen proberen je loper een extra keer mee te pakken bij Blaak of Oostplein, maar dat wordt krap. Je kan ook in één keer door naar Beurs en dan naar de Coolsingel lopen.

Volg je loper live

Als je dit plan volgt, houd er dan rekening mee dat je een enorm strakke planning hebt en dat ook supporteren op topsport begint te lijken. Als een loper van jou afhankelijk is voor bijvoorbeeld sportdrank of gels, zorg dan altijd voor extra speling. Spreek bijvoorbeeld af dat je alleen op 20 en op 35 kilometer staat. Dat red je sowieso wel, mits je niet treuzelt.

Wil je onderweg weten waar je loper zich ongeveer bevindt? Dan is de officiële NN Marathon Rotterdam app een handig hulpmiddel. Je kunt lopers volgen op naam of startnummer, live doorkomsten zien op vaste punten (zoals 10 km, 21,1 km, 30 km en finish), en je krijgt een voorspelling van waar iemand zich ongeveer op het parcours zou moeten bevinden.

Let wel: het blijft een indicatie. Als je supporter bent, blijf dan vooral zelf scherp. Kijk waar je loper is en wees voorbereid om je plannen last-minute aan te passen. Want met een metro die vol zit of een loper die ineens versnelt, ben je zo te laat. Zeker bij minder ervaren lopers wil het vaak voorkomen dat ze de eerste kilometers sneller zijn dan gedacht en dat in de laatste kilometers terug moeten betalen.

Volg je Runner's World al op InstagramTikTokStrava en Facebook