Mysterie ontrafeld: moet je een blaar doorprikken of niet?
Hardlopers hebben soms last van blaren door het hardlopen of door nieuwe hardloopschoenen. Maar moet je die blaren doorprikken of niet?
Blaren. Menig hardloper is er helaas bekend mee. De vraag die vaak wordt gesteld is of het verstandig is om een blaar door te prikken. Wij zochten het voor je uit.
Infecties door blaren
De behandeling van een blaar moet vooral gericht zijn op het voorkomen van mogelijke infecties. Als de blaar zich op een ongunstige plek bevindt, zodat deze steeds pijn doet als je schoenen draagt, kun je die best doorprikken. Doe dat met een naald die je eerst met alcohol hebt gesteriliseerd. Behandel de blaar elke avond een keer door hem te deppen met in alcohol gedrenkte watten of verband.
Plak een pleister op de blaar
Plak er de volgende ochtend ter bescherming tegen de wrijving van je schoenen een pleister op. Op deze manier moet je een dag later weer kunnen hardlopen. Draag dan eerst wel andere loopschoenen dan die waarin je de blaar kreeg. En plak een pleister op de pijnlijke plek voordat je het bewuste paar loopschoenen weer gebruikt. Om verschuiving van de pleister te voorkomen, kun je eventueel hechtpleister om de hele voet wikkelen. Voor de behandeling kun je ook speciale blarenpleisters gebruiken. Deze laat je een paar dagen zitten: ze zorgen tegelijkertijd voor behandeling en bescherming.
Onbehandeld laten
Kleine blaren kun je rustig onbehandeld laten en tijdens je volgende training alleen beschermen met een pleister. De schoenen moeten dan die blaar niet in de weg zitten. Als je tijdens een wedstrijd blaren krijgt, vraag dan bij de eerstvolgende hulppost om een pleister. Als er niets voorhanden is en de blaar erg pijn doet, bescherm de plek dan met bijvoorbeeld het restant van een zakje koolhydratengel.
Een blaar kan iedereen overkomen, maar voorkomen is beter dan genezen. Dit zijn 9 tips om blaren te voorkomen.