Zo laat je je trainingsschema niet versloffen
Waarom je motivatie soms afneemt, plus 4 tips om daar wat aan te doen.
© FOTO: GETTY

Aan het begin van het nieuwe hardloopseizoen is het heel normaal, en gezond bovendien, om vol verwachting aan je nieuwe doelen te gaan werken. De ergste hitte van de zomer ligt achter je en je motivatie veert op bij de gedachte aan de trainingen die je in de frisse herfst wilt doen. Je staat te trappelen om de enigszins weggezakte basisfitheid vol enthousiasme een flinke boost te geven.
Motivatie
Maar pas op! Want wat zien we vaak gebeuren? Vrij snel komt de klad er in. Na een week of wat wordt dat nieuwe seizoen toch weer wat gewoontjes. Je motivatie zakt weg en we leren van Strava (*) dat je niet de enige bent die dat overkomt. Strava, een populaire tracking app voor sporters, beschikt over de trainingsgegevens van miljoenen gebruikers en ontdekte een aantal interessante verschijnselen. Liefst dertig procent van de lopers loopt binnen 30 dagen na het starten van een nieuw hardloopschema minder dan beoogd. Twee maanden later is zelfs nog maar de helft volgens plan aan het hardlopen – de anderen zijn afgehaakt of nemen de moeite niet meer om al hun resultaten te uploaden.
Seizoenlopers
Interessant zijn de verschillen tussen de jaargetijden waarin iemand begint met hardlopen. Is dat in de winter, dan is de kans dat de trainingen een maand na het starten op Strava worden ge-upload het grootst. Mensen die in de zomer en de lente hardlopen blijken vooral in het weekend actief te zijn. De herfstlopers hangen het snelst hun schoenen aan de wilgen.
Volgens de cijfers van Strava zijn degenen die in september en oktober beginnen met hun looptrainingen de slechtste doorzetters. Ongeveer 60 procent van deze najaarsstarters stopt er binnen twee maanden mee, wat – toevallig of niet – ook de periode is waarin de zomertijd overgaat in de wintertijd.
Waarom houden de winterstarters het langer vol? Dat heeft alles te maken met verwachtingen. Zo verwachten winterlopers dat het best weleens pittig kan worden met de winterse omstandigheden en bereiden ze zich daarop voor. Ze kopen de juiste kleding, beschermen zich adequaat tegen de kou en zorgen voor een mentale instelling die past bij de uitdaging. Ze laten zich niet gemakkelijk kisten. Voor mensen die aan het begin van de herfst starten met hardlopen is het gemakkelijk om te denken dat hardlopen fantastisch is. Wat het op dat moment natuurlijk ook is: het is niet te warm en je kunt nog met korte broek en singletje je rondje lopen. Zodra het kouder wordt, en de dagen korten, zodat je vaker in het (schemer)donker moet lopen, dan wordt het al een stuk minder aantrekkelijk. En als je niet voorbereid bent op deze minder aantrekkelijke kanten van het hardlopen, dan stop je ermee en ga je iets anders doen.
Het is natuurlijk niet of–of. Hardlopen is nooit alleen maar fantastisch of waardeloos. Het is beide, zowel in de winter als in de zomer. We geven je vier tips die je helpen de moeilijke tijden te doorstaan en daar sterker en sneller dan ooit uit tevoorschijn te komen.
1 . Houd controle over je schema
Het is normaal dat je in je vrije tijd onderuit wilt zakken en lekker niets doen (vooral rond de feestdagen). Maar je moet wel opletten dat je toewijding dan niet wegzakt. Je hebt immers een doel waarvoor je je in wilt zetten. Het probleem is niet zozeer een kwestie van ‘tijd hebben’. Het is een kwestie van ‘prioriteiten stellen’. Als je agenda vol dreigt te lopen met van alles en nog wat, zet er dan eerst je trainingsmomenten in en beschouw deze als vergaderingen die je niet kunt annuleren.
2 . Maak het jezelf niet te moeilijk
Het is oké als het hardlopen niet elke dag super gaat (ook topatleten gaan door mindere perioden). Accepteer de mindere tijden maar laat je er niet door ontmoedigen. Wat belangrijk is, is dat je op de langere termijn het hardlopen onderdeel maakt van je algehele levensstijl. Dreigt je agenda uit te puilen, laat je dan niet van de wijs brengen: maak van de drukke (werk)dag een rustdag en ga daarna gewoon verder met je plan. Een ‘alles-of-niets’ mindset gaat je daarbij niet helpen en zal ervoor zorgen dat je opgeeft als het tegen zit.
3 . Neem kortere afstanden serieus
Heb je maar 10 minuten beschikbaar? Dat kan precies genoeg zijn voor een supersnelle kilometer en een douche erna. Denk je in alles-of-niets, dan doe je waarschijnlijk helemaal niets als je geen tijd hebt voor een complete training.
Wat je ook kunt doen is aanhaken bij onze #RWRunStreak. Je legt dan voor jezelf vast dat je elke dag één mijl hardloopt. Zo wordt hardlopen een echt, niet-onderhandelbaar deel van je dagelijkse leven. Als je daarbij de sociale media gebruikt om te laten zien waarmee je bezig bent, dan zul je je meer verantwoordelijk voelen en minder snel geneigd zijn om te stoppen.
4 . Geniet van verschillende trainingen
Een opmerking voor alle ‘mooiweerlopers’: Soms betekent hardlopen dat je op een mooie lentedag lekker 12 kilometer in je favoriete park aflegt en daarna met je vrienden een heerlijke zondagse brunch hebt. Maar het kan ook betekenen dat je op een gure dag snel de deur uit moet om met een korte, snelle duurloop te proberen nog net voor de naderende regenbui terug te zijn, zodat je genoeg tijd hebt om je haar te wassen voordat je naar je werk gaat. Als je meestal in het weekend loopt, ga dan ook eens een tijdje op een doordeweekse trainen. Die extra training voelt misschien niet zo goed als de zalige zondagse duurloop, maar kan er wel voor zorgen dat je je de rest van de dag een heuse ‘badass’ voelt.
Tekst: Kiera Carter
*Strava definieert de start van een seizoen (winter, voorjaar, zomer, herfst) als de periode tussen 15 dagen voor en 15 dagen na de dag waarop volgens de kalender dat seizoen begint. Strava bekeek alleen lopers in de VS die in die periode voor het eerste sinds ten minste 30 dagen actief waren.
Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!