Zoveel sneller ben je met minder gewicht
Het is een voordeel om lichter te zijn, maar hoeveel scheelt je dat nu onderweg?
Iedere maandag kun je via het Instagram account van Runner's World al je brandende hardloopvragen insturen. Deze week beantwoorden we de vraag van Dominique De Rijcke (@dominiquederijcke) : 'Wat is de invloed van lichaamsgewicht op de loopsnelheid?'
Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.
Lichter is niet per se beter
In de hardloopsport hoor je vaak over atleten die er alles aan doen om minder te wegen. We willen daarbij benadrukken dat wij niet aanmoedigen om af te vallen als dat voor je gezondheid niet nodig is. Sterker nog, afvallen bij gezond gewicht kan gevaarlijke consequenties met zich meebrengen, waaronder blessures, stressfracturen en verstoord eetgedrag (met vaak langdurige psychologische gevolgen). Ben je actief bezig met afvallen maar merk je dat je prestaties juist achteruitgaan? Neem contact op met een sportdiëtist om jouw persoonlijke situatie te analyseren.
Maar waarom willen atleten soms die ene kilo kwijt? Wat is precies het voordeel om lichter te zijn met hardlopen en hoeveel minuten tijd scheelt je dat nu onderweg? Simpel uitgedrukt: hoe minder gewicht je met je mee moet sleuren, hoe sneller en efficiënter je kunt lopen. Zwaardere lopers zijn over het algemeen ook minder efficiënt in zuurstofopname en kunnen hun warmte minder goed kwijt. Allemaal redenen die jouw hardloopprestaties behoorlijk kunnen beïnvloeden.
Hoeveel sneller word je met minder gewicht?
Uit onderzoek blijkt dat het lichaamsgewicht meer invloed heeft op de hardloopprestaties dan de resultaten in andere sporten. En: hoe langer de afstand, hoe meer profijt je hebt van een lichter lijf. Niet zo gek dus dat professionele sprinters vaak gespierder (en daarmee zwaarder) zijn, en marathonlopers juist slanker.
Hieronder vind je wat gemiddelde voordelen. Bedenk wel dat je snelheid en resultaat op een specifieke dag van veel meer factoren afhankelijk is, zoals je training, slaap, rust, voeding en nog veel meer. En - we kunnen het niet vaak genoeg zeggen - je gezondheid moet altijd op nummer 1 staan en daar hoort een gezond gewicht en voldoende gezonde voeding bij.
- 1 kilo lichaamsgewicht
5 km: 12 seconden
10 km: 25 seconden
halve marathon: 52 seconden
marathon: 1:45 minuten
- 2 kg lichaamsgewicht
5 km: 25 seconden
10 km: 50 seconden
halve marathon: 1:45 minuten
marathon: 3:30 minuten
- 5 kg lichaamsgewicht
5 km: 1:02 minuten
10 km: 2:05 minuten
halve marathon: 4:22 minuten
marathon: 8:45 minuten
- 10 kg lichaamsgewicht
5 km: 2:05 minuten
10 km: 4:10 minuten
halve marathon: 8:45 minuten
marathon: 17:30 minuten
Afvallen om sneller te worden met hardlopen
Kortom, minder gewicht met hardlopen betekent vaak ook een snellere tijd. Zeker op de lange afstand kan dit wat minuten schelen. Bedenk wel dat je enkel goed kunt trainen als je de juiste brandstof tot je neemt. Twijfel je of jezelf nog wat af mag vallen en hoe je dit gezond kunt doen zonder dat dit invloed heeft op jouw gezondheid? Raadpleeg dan altijd een sportdiëtiste die jouw specifieke situatie kan onderzoeken.