4 exclusieve tips voor trailrunning

Vooral in de winter is het heerlijk om te trailen. Zeker met deze 4 tips van ultraloper Anton Krupicka.

© Getty

trailrunning-tips-beginners-hardlopen.jpg

Vooral de winter is prachtig voor trailrunning. Ben je net begonnen met trailen? Dan hebben we hier 4 handige tips, exclusief voor Runner's World, gegeven door toploper Anton Krupicka.

De palmares van de Amerikaanse ultraloper Anton Krupicka (37) staan vol prachtige zeges. Zo behaalde hij een indrukwekkende overwinning op de Leadville 100 in 2006, de vooraanstaande ultratrailrun van 100 mijl door het hart van de Rocky Mountains. Hij reeg het afgelopen decennium de ene na de andere langeafstandsoverwinning aan elkaar.

Runner's World sprak met Krupicka en daarbij gaf hij exclusief enkele toptips voor beginnende traillopers.

1. Beheers je energie

Aan beginnende traillopers die na het marathonlopen de overstap willen maken naar het langere werk, geeft Krupicka graag dit advies: 'Leer je energietoevoer te beheersen. Breng je lichaam bij hoe het voeding moet verteren tijdens een duurloop.' Volgens Krupicka is daar maar een methode voor: 'Het komt allemaal neer op experimenteren.'

2. Maak het niet te groot

Beginnende trailrunners die zich zorgen maken over de benodigde hoeveelheid trainingskilometers, stelt hij gerust. 'Als je de sprong waagt naar een trailwedstrijd over vijftig kilometer, komt dat eigenlijk op hetzelfde neer als het lopen van een marathon.' Je hoeft dus, net als bij een marathon, niet de gehele afstand van je wedstrijd af te leggen in je voorbereiding.

3. Omarm het ongemak

Voor het echt langere werk, zoals een tachtig-kilometerwedstrijd of verder, is het belangrijk om te ervaren wat het is om lang alleen in de natuur te zijn. Daarbij, zegt Krupicka, moet je ongemakken zoals schuurplekken, mentale vermoeidheid en blaren ervaren om te leren hoe je daarmee omgaat.

4. Geef toe aan de zwaartekracht

Afdalen is zwaarder dan stijgen, zullen ervaren hoogtelopers erkennen. Valt dit volgens Krupicka te trainen? ‘Bergafwaarts rennen voelt moeilijk, ook wanneer dat technisch niet zo is. Je kunt niets anders doen dan meer met afdalingen oefenen, zodat je benen en quadriceps wennen aan het gestamp.’ Wat betreft techniek is het volgens Krupicka belangrijk om niet te veel te remmen: ‘Laat de zwaartekracht je als het ware van de berg afwerpen.’

Tekst: Peter Klooster