Zo houd je je intervaltraining uitdagend

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging voor je intervaltraining? Lees dan verder.

© Getty

GettyImages-1137313115.jpg

Fluitend kom je over de finish. Praatje hier, praatje daar. Ondanks dat je zojuist een intervaltraining achter de rug hebt. Herken je jezelf in dit profiel? Verhoog de eerstvolgende training dan meteen je intensiteit.

Test

Om te bepalen of je genoeg, teveel of te weinig doet is het het beste om naar je lichaam te luisteren. Een handige test is kijken of je na je laatste interval er nog eentje bij kan doen. In dat geval is het tijd voor verandering: een extra herhaling erbij.

Misschien wil je echter wel je tempo opvoeren. Let dan eerst eens op je herstel. Herstel je in vijftig tot honderd procent van de tijd die het snelle interval zelf duurt en herstel je het laatste deel van de training sneller? Dan kun je mooi het tempo gaan opvoeren.

Daag jezelf nog meer uit met deze oefeningen:

Hartslag

Een aanrader voor de hartslagmeterdragers onder ons: je bent pas hersteld wanneer de hartslag ongeveer tussen je maximale en je rusthartslag zit. Haal je die waarde voor het einde van je geplande pauze, dan ben je toe aan iets nieuws.

Voer het tempo niet meteen elke week op, want op deze manier herstel je onvoldoende. Pas als je training een maand lang comfortabel aanvoelt en het kletsen weer begint, wijzig dan weer je schema. Dat wil zeggen: met één á twee seconden per 400 meter (sneller).

Niet tegelijk

Vooruitgang draait niet alleen om het tempo. Door meer herhalingen te doen en de herstelpauze te verkorten, pas je je schema op een verantwoorde manier aan. Wie bovendien te veel factoren tegelijk verandert, boekt een enkele reis naar de ziekenboeg.