3 oefeningen om je looptechniek mee te verbeteren.
Met deze oefeningen kun jij een technisch betere loper worden
© FOTO: GETTY

Je bent onlangs begonnen met hardlopen en je vraagt je af wat je kunt doen om met meer gemak en efficiëntie te lopen. Soms zie je iemand voorbij lopen met een looppas waarvan je je afvraagt of het überhaupt moeite kost om zo hard te gaan. Hoe krijg je dat voor elkaar? Om te beginnen is zo’n looptechniek een resultaat van jarenlange trainingsarbeid, maar toch valt er ook wel wat bij te schaven aan de looptechniek van veel mensen.
Is het altijd nodig om aan je looptechniek te schaven?
Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen individuele manier van hardlopen en zou iedereen moeten lopen op de manier die voor zijn of haar lichaam natuurlijk aanvoelt. Toch zijn er een aantal zaken waar de meeste lopers en trainers het wel over eens zijn: voeten die onder je middelpunt landen, in plaats van ver voor je uit; een snelle, pittige cadans, ergens tussen 170-185 stappen per minuut; en een rechte houding.
In dit artikel lees je waar je allemaal op kan letten voor een goede loophouding.
Het verbeteren van je loophouding kan je helpen om sneller te worden en beter bestand te blijven tegen blessures. Wanneer je dus serieus stappen wil maken met hardlopen of het idee hebt dat je niet helemaal correct loopt, zou je baat kunnen hebben bij wat loopscholing. Als je hier echt goed mee aan de slag wil, kun je het beste een looptrainer in de arm nemen. Die kan jouw loopstijl bekijken en zo advies op maat geven.
3 oefeningen voor een betere techniek
Loopscholingsoefeningen kunnen best pittig zijn. Daarom is het verstandig om een goede warming up te doen, voor je begint aan deze oefeningen. Denk aan 10 minuten rustig dribbelen en een paar dynamische stretches. Bijkomend voordeel is dat je meteen belangrijke spieren activeert die bijdragen aan een goede loophouding. Zo kun je deze oefeningen makkelijk toevoegen aan je vaste warming-up, zodat je jouw loopje met een mooie loopstijl doorkomt.
Versnellingsloop
'De beste looptechniekoefening is uiteindelijk toch de versnellingsloop', vertelt looptrainer Ruud van der Laan. 'Dit zijn versnellingen tot 80m. Ik doe er vaak 3(80- 60- 40m). Pauze is terugwandelen. Ook voor een marathonloper zijn deze versnellingen heel belangrijk. Niet zozeer om sneller te worden maar om beter gecoördineerd te leren lopen.'
Verder geeft Ruud aan dat hij vaak een oefening combineert met een versnellingsloop. 'Over een afstand van 40 meter ga je dan vanuit de kniehefloop versnellen naar ongeveer 70-90% van je maximale snelheid.'
Kaatssprong
'Een van de belangrijkste oefeningen is de kaatssprong' beweert Ruud. De kaatssprong is een soort huppelen, alleen blijf je strak rechtop en maak je korte felle bewegingen. 'Hiermee leer je hoog te lopen waardoor je meer ruimte onder je heupen krijgt en beter je benen kunt roteren. Hierdoor staat je voet korter aan de grond waardoor je minder kans op blessures hebt. Je grondcontacttijd is dus korter.'
Skips
Een andere mooie manier om lopen met hoge heupen te oefenen is skipping, een soort huppelpasje waarbij je je benen één voor één hoog optrekt terwijl je je bovenlijf zoveel mogelijk stil houdt. Dit wordt ook wel de A-skip genoemd. Er bestaat ook een B- en C-skip, maar om het begrijpelijk te houden, houden we het bij het 'A-tje'. Ook daar kun je trouwens mee variëren. In dit filmpje doet onze Floor het voor.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?