Hardlopers hebben gezondere knieën dan wetenschappers dachten

De mensen die het meeste liepen hadden het minste last van kniepijn.

© FOTO: GETTY

Hardloopknie beter dan gedacht.jpg

Knieklachten

Het is goed te begrijpen dat veel mensen denken dat hardlopen op de lange termijn slecht is voor de knieën. Ja, je knieën krijgen heel wat te verduren bij iedere stap. En ja, hardlopers staan inderdaad af en toe langs de kant met knieblessures. En iedereen kent wel iemand die vanwege knieklachten is gestopt met hardlopen.

Maar de meeste medische onderzoeken tonen keer op keer aan dat hardlopen geen aanleiding is voor het ontwikkelen van knieartrose.

Onderzoek

Het meest recente onderzoek is interessant omdat de onderzoekers niet specifiek hardlopers bestudeerden. De 2637 proefpersonen van het onderzoek kwamen uit een grote steekproef genaamd het Osteoarthritis Initiative.

Acht jaar na de start van het Osteoarthritis Initiative werd bij de proefpersonen (56 procent vrouw, gemiddelde leeftijd 64 jaar) een bewegingsenquête afgenomen. Hieruit bleek dat 778 (29,5 procent) daarvan op enig punt in hun leven een bepaalde periode hebben hardgelopen.

De onderzoekers van vier ziekenhuizen in de VS stelden de hypothese dat 'een geschiedenis van hardlopen het risico op knieklachten zou kunnen verhogen, zelfs op recreatief niveau.' Van alle personen in het Osteoarthritis Initiative werden röntgenfoto's van de knieën gemaakt, wat sterk bewijs vormt voor het onderzoek.

Resultaat

Het resultaat was het tegenovergestelde van wat de onderzoekers verwachtten en zo kwamen zij tot de conclusie dat hardlopen niet geassocieerd wordt met een verhoogde kans op knieklachten. Er bleek zelfs een omgekeerd verband met hardlopen te zijn.

Zo hadden de mensen die het meeste liepen, het minste last van kniepijn. Dit gold voor alle leeftijdsgroepen en voor hardlopen op ieder moment in het leven.

Bovendien hadden de proefpersonen die nog steeds liepen minder kniepijn (gemeld door 21,1 procent van hen) dan degenen die gestopt waren met lopen (25,3 procent), welke op hun beurt weer minder klachten hadden dan degenen die nooit hadden gelopen (29,6 procent). Omdat iedere proefpersoon slechts éénmaal is gemeten, kan het onderzoek geen oorzaak of gevolg bewijzen. De onderzoekers denken dat hardlopers minder pijn rapporteerden omdat zij over het algemeen een lagere BMI hadden dan de niet-hardlopers, een betere spierkracht en –balans en een gezondere levensstijl.

Slechts twee tot vijf procent van de hardlopers die werden ondervraagd definieerden zichzelf als 'competitief'. Volgens de onderzoekers is dit een van de belangrijkste punten in hun werk, omdat het onderzoek daardoor van toepassing is op een bredere populatie dan eerdere onderzoeken.

Klik hier voor 5 manieren om spierpijn te verzachten.