Regelmatig trainen zorgt voor minder spierpijn
Je training zorgt zo niet alleen voor sterkere spieren, maar ook voor een beter immuunsysteem dat spierpijn kan tegengaan.
© Getty

Als je na een poosje nietsdoen weer gaat lopen, krijg je meestal wat spierpijn. Gelukkig doen de daaropvolgende trainingen meestal weer minder pijn.
Als je met stijve spieren opnieuw gaat hardlopen, lijkt het logisch dat je nog meer spierpijn krijgt. Toch gebeurt dat niet, want het lichaam went kennelijk aan de effecten van inspanning. Wetenschappers gaven aan dit fenomeen de naam Repeated Bout Effect (RBE). Waarom je spieren minder pijnlijk aanvoelen, bleef tot nu toe ook voor hen een raadsel.
Minder stramme spieren door T-cellen
Uit eerder onderzoek bleek al dat ons immuunsysteem een rol speelt bij het spierherstel (opbouw) en de vermindering van de spierpijn. Hoe dat precies in zijn werk gaat, bleef echter onduidelijk. Enkele wetenschappers van de Brigham Young University (BYU) in Amerika hebben nu ontdekt dat het de ‘T-cellen’ van ons immuunsysteem zijn, die er waarschijnlijk voor zorgen dat je spieren minder stram aanvoelen.
T-cellen, ofwel T-lymfocyten, zijn afweercellen waarvan bekend is dat ze in actie komen bij ontstekingen. De verrassing is nu dat ze zich ook aanmelden in beschadigde spieren. Het is Robert Hyldahl, assistent-wetenschapper tijdens het onderzoek, die verder uitlegt: ‘Wij kunnen nu bewijzen dat T-cellen ook bij spierpijn en blessures in actie komen,’ aldus Hyldahl, wiens onderzoek deze maand verschijnt in Frontiers in Physiology. Je training zorgt zo niet alleen voor sterkere spieren, maar ook voor een beter immuunsysteem dat spierpijn kan tegengaan.
Een onderzoek naar de reactie van spieren op een zware krachttraining
Bij het onderzoek werd getest hoe bij zeven mannen en zeven vrouwen hun spieren reageerden op een zware krachttraining. Zij trainden gedurende 28 opeenvolgende dagen hun beenspieren (beenstrekken), waar iedereen ‘enorm veel spierpijn’ van kreeg, aldus Hyldahl. Voor en na elke training werd het spierweefsel van de testpersonen onderzocht. Zo ontdekten de onderzoekers na de tweede training een verhoogd aantal witte bloedcellen en werden ook T-cellen aangetroffen.
‘We deden eigenlijk geen onderzoek naar de T-cellen’, vertelt de hoofdauteur van de studie, Michael Deyhle, ‘maar toen we op aanraden van een collega-wetenschapper ook testen deden naar T-cellen, werden we ermee verrast.’
Je spieren leren hoe ze moeten reageren op spierpijn
Het onderzoek laat zien dat spieren zich kennelijk herinneren dat er de vorige keer spierschade is ontstaan. De verhoogde aanwezigheid van T-cellen wijst erop dat je immuunsysteem sneller in werking treedt, wanneer je een tweede keer gaat trainen. Je spieren leren hoe ze moeten reageren op spierpijn, net zoals antigenen dat doen bij bacteriën.
Regelmatig training zorgt voor minder spierpijn
Zorgt meer training dan voor een sneller herstel? Nee, dat niet. Regelmatige training zal er wel voor zorgen dat je minder spierpijn zal ervaren. Dat wil echter niet zeggen dat je lichaam geen hersteltijd nodig heeft. Luister vooral naar je lichaam, en durf een dag rust te nemen. Maar ga zeker niet opnieuw voor een lange periode niets doen! Dan geef je de T-cellen te veel rust.
Tekst: Michiel Baetens
Bron: Bringham Young University
Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram en Pinterest?