Waarom het goed is om elke dag een ui te eten
Hij heeft misschien niet het beste imago als het om lichamelijke reacties gaat, maar dat is onterecht.
Oké, toegegeven. Je tijdelijk buurman in het ov of collega op het werk zullen er minder blij mee zijn. Toch is het wenselijk om de ui, allium cepa voor intimi, een belangrijkere plek te geven in je dagelijkse dieet. Deze plant uit de lookfamilie nemen we al eeuwen voor lief, maar heeft een groot aantal voordelen.
Waarom een ui zo gezond is
Quercetine is de grote held in dit verhaal. Dit is een flavonol en komt naast uien, ook voor in rode wijn, appels en groene thee. Met name in de buitenste ringen is het rijkelijk aanwezig. Om je een idee te geven, een kilo uien bevat bijna 500 milligram.
Wat doet quercetine?
Quercetine is een energiek baasje als je kijkt naar wat het allemaal doet in je lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat het bijvoorbeeld na een lange duurloop oxidatieve schade voorkomt aan hersenweefsel. Met andere woorden het voorkomt veroudering. Daarnaast is quercetine actief in de bloedvaten om schade te voorkomen door toedoen van cholesterol. Ook versterkt het de botten. In een onderzoek gepubliceerd in 2009, hadden vrouwen die dagelijks uien aten een hogere botdichtheid dan vrouwen die dit niet deden. Andere onderzoeken tonen aan dat personen die regelmatig uien eten een lagere kans hebben op bepaalde vormen van kanker. Ook dit is de kracht van quercetine.
Voordat je de aankomende dagen iedere maaltijd drie uien naar binnen werkt. Vergeet niet een pakje kauwgum te kopen!