Pas op!

Pijnstillers zijn minder onschuldig dan ze lijken

Update: 9 april om 14:41

Heb jij weleens met een pijntje na een zware training in je medicijnkast gezocht naar ibuprofen, aspirine of paracetamol? Of erger nog: voordat je aan die intensieve sessie begint? Beter stop je met het achteloos slikken van pijnstillers.

© FOTO: GETTY

Untitled-5dd-663x398.jpg

Veel pijnstillers zijn vrij verkrijgbaar. Sterker nog: je kunt ze onbeperkt kopen bij de supermarkt. Daardoor bestaat het idee dat ze onschuldig zijn, maar dat zijn ze niet. 'Met name niet-steroïde anti-inflammatoire drugs (NSAID's) kunnen risico's met zich meebrengen', zegt Bill McCarberg van het Chronic Pain Management Program in San Diego. Onderzoek naar het gebruik van NSAID’s (denk aan ibuprofen en diclofenac) onder deelnemers aan een ultrarun over 100 kilometer, wees uit dat 70 procent voor de start een pijnstiller nam. McCarberg: 'Het gebruik van pijnstillers door professionele atleten begint nu ook door te sijpelen naar de recreatieve lopers.'

Dikke darmproblemen

Hardlopers die geregeld een pijnstiller nemen voor een langeafstandsloop, in de hoop hiermee hun pijngrens op te rekken, maken een grote vergissing, zegt David Nieman. Voor een onderzoek dat hij uitvoerde namens het Human Performance Lab van de Appalachian State University in North Carolina, gaf hij een groep lopers respectievelijk 600 milligram en 1200 milligram ibuprofen voor en tijdens de race, en vergeleek hun gegevens met een controlegroep die geen pillen had geslikt.

Nieman registreerde geen verschil in wedstrijdresultaten, spierweefselschade, gevoelde inspanning en spierpijn. Maar een deel van de pillenslikkers liet wel een belangrijke bijwerking zien: 'De ibuprofen had de stevigheid van de dikke darmwand aangetast. Er was sprake van lekkage van bacteriën in de bloedstroom', aldus Nieman. Dit kan endotoxemie tot gevolg hebben, hiermee wordt een toxische belasting van de stofwisseling bedoeld. Endotoxemie kan in extreme gevallen leiden tot bloedvergiftiging en zelfs een septische shock.

Meer spierpijn

Bij de meeste hardlopers zal het zo’n vaart niet lopen, maar ze kunnen wel een hogere gevoeligheid voor ontstekingen en oxidatieve stress ervaren. De symptomen: meer spierpijn en een langduriger herstel. 'Ibuprofen kan de problemen dus juist verergeren', zegt Nieman. Dat wil niet zeggen dat je nooit een pilletje mag slikken wanneer je ergens last van hebt. Maar maak er geen gewoonte van bij wedstrijden.

Je lichaam is de beste graadmeter van hoe het met je gaat tijdens een loop. Als je zonder pijnstiller loopt, 'voel' je dus beter wanneer je te hard gaat. Even los van dat dit het doel kan zijn van je training, word je op deze manier specialist van je eigen welzijn.

Volg je Runner's World al op InstagramTikTokStrava en Facebook