Kun je je looptraining vervangen voor fietsen?
Lange duurlopen zijn lastig door langere fietstochten te vervangen. Je loopspieren blijven toch uniek.
© Getty Images - DAVID PINTENS

Lopen is toch totaal iets anders dan fietsen? Toch kan fietsen heel nuttig zijn als jij in voorbereiding bent op een hardloopevent. Toplopers zie je ook steeds meer de fiets pakken. Niet zonder reden. Met minder impact op de spieren kan met lopen toch de aerobe conditie vergroot worden.
Kun je je looptraining vervangen door fietsen?
Ja, fietstraining kan looptraining vervangen en ondersteunen, maar het hangt wel af van je doelen en wat je probeert te bereiken. Fietsen is een goede cardiovasculaire training en kan helpen bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen, net zoals lopen. Maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden:
Impact op het lichaam
Lopen heeft een hogere impact op je gewrichten dan fietsen, wat zowel voordelen als nadelen heeft. Fietsen is een low-impact sport, veel minder belastend. Hierdoor kun je op de fiets veel meer uren maken met minder groot risico op blessures.
Hardloopdoelen
Als je bijvoorbeeld traint voor een marathon, zal fietsen je aerobe capaciteit verbeteren, maar het zal niet dezelfde fysieke belasting en spieractivatie bieden als lopen. Om conditie op te bouwen is fietsen een prima alternatief, maar als je traint voor lange afstanden wil je je lichaam ook laten wennen aan de langdurige schokbelasting van het hardlopen. Het is belangrijk om te blijven lopen om je looptechniek en de specifieke spieren die je tijdens het hardlopen gebruikt, te blijven ontwikkelen.
Fietsen kan zeker een alternatief zijn voor looptraining, vooral als je op zoek bent naar een low-impact optie of variatie in je training, maar het is niet altijd een perfect 1-op-1 vervanging, afhankelijk van je doelstellingen.
Hoe kun je fietsen toevoegen aan looptraining?
Fietsen is geweldig om je algehele conditie te verbeteren zonder extra blessure-risico. Hiervoor kun je fietsen allemaal inzetten in je trainingsschema.
1. Cross-training (herstel- of lichte training)
Fietsen kan een uitstekende manier zijn om aan actief herstel te doen. Je brengt dan de bloedsomloop op gang om afvalstoffen af te voeren zonder dat je echt traint en nieuwe spierschade aanbrengt. Als je bijvoorbeeld zware looptraining hebt gedaan (zoals intervaltraining of lange duurlopen), kun je de volgende dag fietsen om je herstel te bevorderen. Zorg dan wel dat je het écht rustig aan doet. Houd je hartslag in zone 1. Het mag niet op trainen gaan lijken.
2. Intervaltraining (HIIT op de fiets)
Als je je snelheid of kracht wilt verbeteren, kun je fietsen gebruiken om intensieve intervaltraining te doen. Dit kan goed combineren met je looptraining, vooral als je je snelheid en explosiviteit wilt verbeteren zonder telkens te lopen.
3. Fietsen als warming-up of cooling-down
Fietsen kan een prima manier zijn om je hartslag geleidelijk te verhogen vóór je looptraining, of juist om je spieren te ontspannen na een zware looptraining. Het kan ook de bloedsomloop naar je benen stimuleren, zonder ze te veel te belasten.
4. Aerobe + kracht combinatie
Als je traint voor langeafstandslopen (bijvoorbeeld een marathon), kan fietsen helpen om je uithoudingsvermogen te verhogen zonder dat je extra kilometers hoeft te lopen. Je hebt minder spierschade, maar wel de aerobe verbetering voor je conditie. Zo train je dus met minder risico op overbelastingsblessures.
5. Fietsen als vervangende training (tijdens een blessure)
Als je door een blessure tijdelijk niet kunt hardlopen, kan fietsen een goede manier zijn om je training voort te zetten zonder je blessure te verergeren. Omdat fietsen low-impact is, kun je je cardiovasculaire conditie behouden en zelfs verbeteren terwijl je herstelt.
6. Fietsen en lopen combineren in een brick-workout (triathlonstijl)
Als je traint voor een duatlon of triatlon, moet je fietsen met lopen combineren. Je kunt dit ook gebruiken om je algehele conditie te verbeteren, zelfs als je geen triatleet bent. Zo'n workout wordt vaak een brick genoemd. De uitdaging is om met 'fietsbenen' te lopen. Zeker als je een triatlon wil gaan doen is het aan te raden om een keer zo'n brick-workout te doen. Zo kunnen je benen alvast wennen aan het lopen wanneer je van de fiets komt.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?