Veilig trailrunnen: de 10 belangrijkste regels op een rij

Ga je de bergen of bossen in? Trailrunning is prachtig, maar veiligheid komt altijd eerst. Dit zijn de belangrijkste regels om veilig te kunnen genieten van je avontuur.

10 veiligheidsregels bij trailrunning

Trailrunning voelt als vrijheid. Lekker van de gebaande paden af, door bossen, over heuvels, dwars door de natuur. Maar ook al voelt het zorgeloos, je bent wel echt op jezelf aangewezen. En als er iets misgaat, is hulp niet altijd dichtbij. Met deze regels ga je goed voorbereid én met een gerust gevoel op pad.

De 10 belangrijkste veiligheidsregels voor trailrunners

  1. Ken je route

Bekijk vooraf de kaart, download eventueel een GPX-bestand op je horloge of telefoon, en check of je de route makkelijk kunt volgen. Verdwalen is snel gebeurd. Gelukkig ben je in Nederland nooit al te ver van de bewoonde wereld. Maar wanneer je eenmaal aan het dwalen bent, kan de bewoonde wereld ineens wel erg ver aanvoelen. Met deze apps en tools kun je makkelijk een route plannen.

  1. Laat iemand weten waar je bent

Vertel thuis of aan een vriend(in) welke route je loopt en wanneer je verwacht terug te zijn. Zo weet iemand waar je bent in geval van nood en zou diegene eventueel hulp in kunnen schakelen. Doe dit ook als je wel je telefoon meeneemt. Je weet nooit of dat ding onverwacht de geest geeft of dat je in de middle of nowhere ineens geen bereik hebt. Ook op de weg is dit een handige veiligheidstip.

  1. Check het weer

In Nederland zal het zo'n vaart niet lopen als in de bergen of heuvels, maar het is altijd slim om te weten wat het weer gaat doen. Wordt het warm, wordt het koud, is er kans op neerslag of krijg je juist een felle zon? Allemaal zaken om rekening mee te houden in je voorbereiding en uitrusting.

  1. Draag de juiste uitrusting

Trailrunningschoenen met goed profiel, laagjeskleding, een regenjack, fluitje, en eventueel een lampje: allemaal essentieel voor je veiligheid. Weet je niet zeker of je warm genoeg bent aangekleed? Maak gebruik van laagjes of neem een extra jasje mee dat je onderweg nog aan kan trekken. Zo kun je je uitrusting snel aanpassen aan de omstandigheden.

  1. Neem voldoende water en voeding mee

Zelfs bij kortere runs kan je zonder komen te zitten. Als je dan in de problemen komt of de weg kwijt raakt, kan je in de problemen raken. Een beetje water dan dan een groot verschil maken.

  1. Blijf op het pad

Voor je eigen veiligheid, om flora en fauna te beschermen én om verdwalen te voorkomen. Volg de markeringen of je GPS-track.

  1. Respecteer anderen en de natuur

Wandelaars krijgen voorrang, begroet tegenliggers, maak geen lawaai en neem je afval altijd mee terug.

  1. Doe aan krachttraining

Bij trailrunning kom je vaker voor verrassingen te staan. Obstakels, oneffen wegen, boomwortels en allerlei lastige terreinen. Zorg dat jouw lichaam daar allemaal tegen kan. Een goede core-stabilty is belangrijk. Zeker een goede balans is onmisbaar. Ook is je voetspieren trainen een goed idee om op lange termijn beter te worden en blessurevrij te blijven.

  1. Reken in tijd in plaats van afstand

Op de weg loop je voornamelijk op vlakker terrein, dat ook nog eens goed begaanbaar is. Dan kun je gemakkelijk rekenen in afstand. Bij trail werkt dat anders omdat de ene kilometer de andere niet is. Loopt het pad omhoog of loop je door los zand? Dan duurt een kilometer ineens een stuk langer. Het is daarom prettiger om in tijd te rekenen. Reken gemiddeld 6 of 7 kilometer per uur als beginner en 9 of 10 per uur als ervaren trailloper. Staat de trail bekend als zwaar? Ga er maar vanuit dat je gemiddelde wat lager ligt. Zo houd je je inspanning onder controle.

  1. Wees voorbereid op noodgevallen

Neem je telefoon mee, zorg dat je je locatie kunt delen, draag een fluitje, en fix eventueel een klein EHBO-setje voor onderweg. Hoe langer je weg bent, hoe groter de kans op problemen, hoe beter je jezelf moet voorbereiden.

Geniet van de trails, maar bereid je goed voor

Laat je vooral niet afschrikken door deze regels. Trailrunning is niet gevaarlijk, maar een goede voorbereiding is alles en een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zorg dat je op alles bent voorbereid, zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?