Vergeten bladgroenten die je vaker op je bord wil
Je herkent ze misschien niet eens: cichorei, mosterdblaadjes, paardebloem of zuring. Laat staan dat je weet wat je er allemaal mee kunt doen!
© FOTO: GETTY

De meeste mensen grijpen in de supermarkt automatisch naar spinazie, rucola of ijsbergsla. Maar wist je dat er talloze bijna vergeten bladgroenten bestaan die bomvol voedingsstoffen zitten en verrassend veel smaak hebben? De meeste, op onkruid lijkende bladgroenten verschijnen waarschijnlijk nooit op je bord. Je herkent ze misschien niet eens: cichorei, mosterdblaadjes, paardebloem of zuring. Laat staan dat je weet wat je er allemaal mee kunt doen. Dat is jammer, want veel van die bladgroenten zitten vol mineralen en vitaminen. In dit artikel ontdek je welke soorten bladgroenten je echt niet wilt missen en hoe je ze gebruikt.
Wat zijn vergeten bladgroenten?
Vergeten bladgroenten zijn groenten die vroeger veel werden gegeten, maar die tegenwoordig zelden nog op tafel staan. Deze oude groentesoorten, zoals zuring, cichorei en paardenbloemblad, zijn vaak in de vergetelheid geraakt door veranderde smaakvoorkeuren en het beperkte aanbod in supermarkten. Toch zijn ze juist nu weer relevant, vooral voor sporters en gezondheidsbewuste eters. Ze zitten boordevol vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten en geven je maaltijden extra voedingswaarde. Hoe fijn!
Korte geschiedenis van vergeten bladgroente
In de tijd van onze (groot)ouders waren deze groenten niet weg te denken uit de moestuin. Ouderwetse groenten zoals postelein, zuring of cichorei waren goedkope, makkelijk te telen bladgroenten die in soepen, stamppotten en salades belandden. Veel van deze oude groenten zijn lokaal ontstaan en speelden een grote rol in regionale keukens. Ze maakten gebruik van wat het seizoen bood. Heel duurzaam en voedzaam dus.
Waarom zijn ze vergeten?
Schaalvergroting in de landbouw, strengere eisen in de voedselketen en veranderende smaken zorgden ervoor dat veel oude groenterassen uit de schappen verdwenen. Groenten die snel verwelken, een uitgesproken smaak hebben of er wat minder aantrekkelijk uitzien, werden ingeruild voor sla en spinazie. Daardoor raakten deze gezonde, onbekende groente bijna volledig uit beeld.
De voedingswaarde van vergeten bladgroenten
Bladgroenten zijn geliefd onder sporters vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Vooral vitamine C, A, K, calcium, ijzer en magnesium zijn goed vertegenwoordigd. Deze helpen onder andere bij spierherstel, het ondersteunen van je immuunsysteem en het behouden van sterke botten. En: hoe donkerder de bladeren, hoe meer voeding ze doorgaans bevatten.
Zuring en rode zurkel
Zuring en rode zurkel zijn zure, frisse bladgroenten met een felgroene of rood-groene kleur. Ze bevatten veel vitamine C, ijzer en antioxidanten. Heerlijk in een frisse salade, maar ook perfect in een zuring stamppot met aardappel en een schep mosterd. Rode zuring is wat milder van smaak en oogt spectaculair in gerechten.
Cichorei en andijvie
Cichorei is familie van de andijvie en witlof, en heeft een uitgesproken, bittere smaak. Bitterstoffen stimuleren de spijsvertering en leveren antioxidanten. Voeg jonge cichoreibladeren toe aan een gemengde salade of gebruik ze in een warme stoof. Ook andijvie (wordt vaak onderschat) is een voedzame bladgroente die rauw, gekookt of geroerbakt gegeten kan worden. De smaak wordt vaak als wat bitter ervaren. Lange, gekartelde bladeren. Lekker in salades of stamppot. Maakt een salade wat pittiger.
Hoe gebruik je vergeten bladgroenten in de keuken?
Laat je niet afschrikken door onbekende namen of wilde vormen: bijna alle vergeten bladgroenten zijn eenvoudig te gebruiken. Varieer met warme en koude bereidingen en combineer ze met moderne smaken.
Bladgroenten in salades en koude gerechten
Veel groene bladgroenten soorten zijn perfect voor rauw gebruik. Denk aan zuring, waterkers, postelein, rode zurkel of mosterdblaadjes. Combineer ze met noten, fruit, geitenkaas of een frisse dressing op basis van citroen of yoghurt.
Warme toepassingen van vergeten bladgroente
Verwerk zuring of bietenblad in een stamppot, stoof cichorei kort met knoflook en olijfolie of maak een omelet met boerenkool en mosterdblaadjes. Ook lekker: voeg vergeten bladgroenten toe aan soep, curry of een hartige taart.
Combineren met moderne smaken
Experimenteer met Aziatische smaken (sojasaus, sesamolie, miso) of mediterrane invloeden (olijven, tomaat, pesto). Fermenteer boerenkool of postelein voor een verrassende twist. Oud en nieuw gaan heel goed samen op je bord.
Waarom vergeten bladgroenten een comeback verdienen
Vergeten bladgroenten bieden niet alleen smaakdiversiteit en gezondheidsvoordelen, maar dragen ook bij aan duurzaamheid. Ze zijn vaak lokaal te telen, hebben minder bestrijdingsmiddelen nodig en verrijken de bodem. Door meer oude groenten op je menu te zetten, stimuleer je biodiversiteit en eet je lekkerder en gezonder. Geef deze verloren groenten dus weer een plek op je bord.
Tips
Probeer de volgende keer als je boodschappen gaat doen, eens wat nieuwe, niet-alledaagse bladgroenten te kopen. Kies dan wel altijd bladgroenten die een heldere kleur hebben. De bladeren moeten niet hangen, maar er nog stevig uitzien. Slappe bladeren zijn een teken dat de groenten niet vers meer zijn. Kies ook geen bladeren waarvan de randen al bruin beginnen te worden. Spoel de bladeren voorzichtig af, vouw een stukje keukenpapier om de stronk en plaats het geheel in een plastic zak in de koelkast.
De meeste bladgroenten kan je zo'n vijf dagen bewaren voordat ze slap worden. Je kan ze iets langer bewaren als je tussendoor het keukenpapier vervangt en de bladeren een beetje besprenkelt met water. Spoel de bladgroenten, voordat je ze gebruikt, zorgvuldig af om zand en vuil te verwijderen. Laat ze niet in het water staan, want dan kunnen ze hun in water oplosbare voedingsstoffen verliezen. Gebruik een slacentrifuge of schone theedoek om de bladgroenten te drogen.
Volg je Runner's World al op Instagram, TikTok, Strava en Facebook?