Waarom 'slaap inhalen' niet goed voor je is
Knoeien met je bedtijden kan wel eens van invloed zijn op je gezondheid.
© getty

Hoe verleidelijk is het om na een drukke werkweek vol (online) afspraken, eindelijk in het weekend geen wekker te zetten en wat slaap in te halen? We snappen het. Maar recent onderzoek laat zien dat dit wel eens minder goed voor je kan zijn dan je denkt.
Onderzoek naar onregelmatig slaappatroon
In het onderzoek werden 2.000 deelnemers onderzocht. Er werd gekeken naar het verband tussen een onregelmatig slaappatroon en de kans op metabolisch syndroom: een combinatie van een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hogere bloedsuiker, groter risico op een hartinfarct en op diabetes type 2. Daarnaast werd er ook een groep van 900 deelnemers met een onregelmatig slaappatroon - gedurende 6 jaar - gevolgd en werd er gekeken hoe groot de kans was dat zij alsnog gelijksoortige gezondheidsproblemen kregen.
Lees ook: Geef je metabolisme een boost met een goed ontbijt
Gemiddelde slaap per week
Uitleg slaapgemiddelde per week: De onderzoekers maten het gemiddelde aantal uur slaap in 7 dagen van de deelnemers om een beeld te krijgen hoe groot de afwijkingen van hun gemiddelde bedtijden waren. Bijvoorbeeld: als iemand een gemiddelde slaapduur had van 7 uur (gemeten over 1 week) dan zou een variabiliteit van 1 uur betekenen dat die persoon in de tijd daarna (op een wekelijks gemiddelde) per nacht gemiddeld 1 uur meer of minder slaapt.
Lees ook: Hoeveel uur slapen is gezond voor je?
Onregelmatig slapen vergroot risico op metabolisch syndroom
Oke, dat uitgelegd hebbende, nu de resultaten. Want wat bleek? Als de onderzoekers keken naar de mensen die 1 uur of 1,5 uur per week varieerden in hun slaappatronen, hadden ze welgeteld 27% meer kans op een metabolisch syndroom dan de mensen die er een regelmatigere slaap en waakritme op na hielden, met minder dan 1 uur afwijking per week.
Ook de mensen die in de 6 jaar daarna werden gevolgd bleken dezelfde risico's te lopen. Bij deze groep werd geconstateerd dat wanneer zij 1 uur of meer per week varieerden in hun bedtijden, zij eveneens 27% meer kans hadden op een metabolisch syndroom.
Mensen zonder een regelmatige slaaproutine hadden ook meer kans om 4 van de 5 metabolische afwijkingen te ontwikkelen, dat wil zeggen: lagere waarden van goed cholesterol, een hogere middelomtrek, bloeddruk, totale triglyceriden en nuchtere glucosewaarden.
Lees ook: Met deze voeding haal je meer uit je slaap
Waarom slaap zoveel invloed heeft op je gezondheid
Hoe het komt dat slaap zo'n grote invloed heeft op deze metabolische processen? Het antwoord ligt in het feit dat de meeste metabolische processen een bepaald ritme hebben en anders werken op de momenten dat je slaapt of wakker bent. Ze moeten hun biologische klok volgen om normaal en goed te kunnen functioneren. Slaap is de belangrijkste sleutel om deze processen goed te laten synchroniseren en zorgt ervoor dat de metabolische klok op tijd slaat.
Lees ook: 7 manieren om beter te slapen én hard te lopen
Slaap heeft ook invloed op je gedrag
Regelmatig slapen gaat ook hand in hand met ander gedrag, zoals op gezette tijden ontbijten, naar werk gaan, sporten, snacken en relaxen. Slaap kan de metabolische gezondheid beïnvloeden omdat het direct invloed heeft op dit soort gedragingen.
Tekst: Jordan Smith
Vertaling: Roxanne Steijger
Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!