Is deze poepbacterie de nieuwe doping?

Deze poeptransplantatie helpt je misschien ooit aan een nieuwe persoonlijk record op de marathon.

© FOTO: GETTY

toilet-wc-hardlopen.jpg

Van liters bietensap en hoogtestages tot neuspleisters en schoenen van carbon. Atleten zoeken onverminderd naar manieren om hun hardloopprestaties te verbeteren. Het gebruik van doping is natuurlijk verboden, maar onlangs hebben wetenschappers iets nieuws ontdekt dat - nog - niet illegaal lijkt te zijn en hardlopers wel eens een nieuw PR kan bezorgen. Neus dicht, want het antwoord zit 'm in deze specifieke poep bacteriën.

Recent onderzoek heeft ontdekt dat bepaalde soorten bacteriën - na een wedstrijd - in groten getale aanwezig zijn in de ontlasting van marathonlopers. Experimenten waarin dergelijke bacteriën in muizen werden overgebracht, lieten zien dat de atletische prestaties van deze diertjes verbeterden. Hoe zit dat?

Lactaat afbreken

De onderzoekers vermoeden dat de link zou kunnen liggen in de manier waarop deze bacteriën lactaat afbreken. Lactaat is een stof die verband houdt met vermoeidheid tijdens inspanning. Lactaat wordt in de spieren aangemaakt wanneer het lichaam tijdens intensieve inspanning koolhydraten gebruikt om energie te produceren terwijl de zuurstofaanvoer ontoereikend is. Te veel lactaat maakt dat je spieren verzuren en je dus niet sneller - of erger - niet verder door kan.

Het onderzoek Post-exercise boost

De wetenschappen onderzochten de ontlasting een grote groep proefpersonen. Ze deden dit bij 15 hardlopers die deelnamen aan de marathon van Boston en bij 10 niet-sportieve personen. De monsters werden genomen gedurende de week voor de race, waarin ze naar verwachting niet veel trainen, en de week erna. Uit het onderzoek bleek dus dat de groep alteten na de race, aanzienlijk meer zogenaamde Veillonella bacterie in hun poep hadden, dan voor de race en dan de bankzitters. Ook een ander onderzoek met 87 atleten liet dezelfde resultaten zien.

Sneller hardlopen door poepbacterie?

Oke, maar werkt het ook als je poep in de darmen van iemand anders transplanteert? Om uit te zoeken of de Veillonella bacterie tot een verbetering van het prestatievermogen kan leiden, richtte het onderzoeksteam zich niet op mensen, maar op muizen.

In totaal kregen 16 muizen een kweek met Veillonella bacteriën toegediend. Die was genomen uit de ontlasting van een van de hardlopers. De controlegroep, bestaande uit eveneens 16 muizen, kregen bacteriën die niets deden en dus ook geen lactaat afbreken. Enkele uren na het toedienen van de bacterie, werden de muizen in een rad gezet waar ze moesten rennen tot ze uitgeput waren. Elke muis liep 1x met en 1x zonder de bijzonder poepbacterie.

Muis rent langer door Veillonella Bacterie

Wat bleek? Als de muizen de Veillonella bacterie hadden gekregen, liepen ze gemiddeld 13% langer hard, dan wanneer ze dat niet hadden. Daarnaast bleken de muizen ook nog eens minder last te hebben van ontstekingsreacties. Ook bleek dat wanneer de muizen propionaat - een bijproduct van het lactaatafbraakproces – kregen toegediend, ze betere prestaties op het rad vertoonden.

Poepbacterie nieuwe doping?

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, kunnen we nog niet meteen concluderen dat het toedienen van Veillonella bij mensen ook een verbetering van de hardloopprestaties zal opleveren.

Maar. Als wel blijkt dat de bacteriën de prestaties bij mensen kunnen verbeteren, dan is dat volgens experts wel een serieuze nieuwe deur naar mogelijkheden. Je hoeft alleen maar de aanwezigheid van Veillonella in de darmen te verhogen, of propionaat toe te dienen. En voor de dopingcontrole hoef je ook niet bang te zijn, want de bron van microben is in het lichaam moeilijk te traceren.

Iedereen aan de poeptransplantaties

Experts denken helaas niet dat poeptransplantaties de toekomst zijn. De grootste reden daarvoor is het risico op ziektes zodra je ontlasting van anderen toedient. Zo’n bacterie-transplantatie zou weleens een Paard van Troje kunnen zijn, en hardlopers meer cadeau geven dan ze willen. Bij het toedienen van poepdoping kunnen en namelijk ook allemaal andere ziekteverwekkers meekomen en dat brengt de nodige risico's met zich mee.

Tja, en om er nou een PR naar de eerste Dixi op na te houden is ook zo wat...

Bron: The Guardian, 24 juni 2019
Tekst: Nicola Davis


Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!