Zonnebank

Verbrand je minder snel tijdens het hardlopen als je bruin bent van de zonnebank?

Update: 25 mei om 10:19

Ook na een zonnebank-kuurtje kan je behoorlijk verbranden tijdens je run.

Verbrand je minder snel als je bruin bent van de zonnebank?

Zomer! Een leuke bijkomstigheid van hardlopen in de zon is dat je direct de kans krijgt een lekker gezond bruin kleurtje op te doen. Om niet te verbranden kiezen sommige lopers ervoor een zonnebankkuur te pakken en zo alvast een basiskleurtje te krijgen. Want - zo hopen we - verbranden we minder snel. Toch?

Wil je weten of een zonnebank misschien helpt tegen verbranden? Verbrand je minder snel als je bruin bent? In dit artikel onderzoeken we de waarheid achter deze populaire gedachte. We kijken naar wat dermatologen hierover zeggen en wat uv-straling echt doet.

Hoe werkt de zonnebank eigenlijk op je huid?

Een zonnebank maakt gebruik van ultraviolet licht, oftewel uv-straling. Daarbij wordt voornamelijk uv-A-straling afgegeven. Deze straling dringt diep door in de huid en activeert het pigment dat al aanwezig is, waardoor je snel een bruine kleur krijgt. Maar let op: uv-A maakt je huid niet dikker of weerbaarder.

Uv-B-straling, die je vooral van natuurlijk zonlicht krijgt, zorgt juist wél voor verdikking van de opperhuid. En dat biedt een betere bescherming tegen verbranding. Omdat zonnebanken nauwelijks uv-B afgeven, leveren ze dus een bruine teint op zonder de beschermende voordelen van echte zonblootstelling.

Wat doet een gebruinde huid bij zonblootstelling?

Je verbrandt iets minder snel als je al bruin bent, maar de bescherming is minimaal en vooral maar tijdelijk. Zeker bij hardlopen en sporten in het algemeen, waar je door zweten en bewegen extra kwetsbaar bent, is dat laagje pigment geen waterdichte bescherming.

Niet minder snel verbranden dankzij zonnebank

Helaas pindakaas. Je kan een winterbleke huid niet voorbereiden op een zonvakantie of zonovergoten run door enkele uren onder een zonnebank door te brengen. Na een zonnebankkuurtje zie je er dan misschien wel lekker tanned uit, je gebruinde huid is nagenoeg niet extra beschermd tegen het verbranden van de zon, vertelt dokter Thomas Maselis, dermatoloog, aan het Belgische HLN.

Zonnebank en sport: zinvol of overbodig?

Sommige sporters gebruiken de zonnebank als voorbereiding op de zomer: even een basiskleurtje opdoen zodat je minder snel verbrandt. Maar werkt dat echt? Dermatoloog dr. Thomas Maselis vertelt aan HLN dat de zonnebank nauwelijks bescherming biedt, omdat het vooral uv-A-straling afgeeft. En die zorgt vooral voor een kleurtje, niet voor een sterkere huidbarrière.

Maselis: 'De oorzaak vind je bij het type straling die een zonnebank afgeeft. De zonnebank geeft vooral ultraviolet-A-stralen af. Stralen die inwerken op het pigment en dus voor een bruin kleurtje zorgen. Straling die tevens voor verslapping van de huid zorgen en dus voor vroegtijdige rimpels. Het zonlicht daarentegen bevat zowel uv-A- als uv-B-stralen. Het zijn de uv-B-stralen die ervoor zorgen dat onze opperhuid dikker wordt waardoor je dus beter beschermd bent tegen het zonlicht, iets wat bij een zonnebankkuur ontbreekt.'

Daarnaast kleven er ook gezondheidsrisico’s aan zonnebankgebruik: versnelde huidveroudering, verhoogd risico op huidkanker en schijnveiligheid (waardoor je denkt dat je goed beschermd bent, terwijl dat niet zo is).

Mag je sporten na de zonnebank?

Na een zonnebankbeurt is je huid gevoeliger. Vlak erna sporten kan irritatie of verergering van roodheid veroorzaken. Door het zweten kunnen ook restjes lotions of dode huidcellen de poriën verstoppen. Als je per se wilt sporten na de zonnebank, kies dan voor milde trainingen en vermijd direct zonlicht. Jammer dus als je net een rondje wilde gaan hardlopen.

Is de zonnebank een goede voorbereiding op zonnige runs?

Volgens dermatologen niet. De uv-index buiten ligt vaak veel hoger dan in de zonnebank en buiten krijg je ook uv-B binnen, wat schadelijker kan zijn maar tegelijk ook beschermender werkt als het gaat om huidverdikking. Je huidtype speelt ook mee: mensen met een lichte huid verbranden sneller en hebben helemaal weinig baat bij een zonnebank-kuur als voorbereiding.

Gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF en ga hardlopen op momenten met een lage uv-index. Dus vroeg in de ochtend of laat in de avond. Met deze tips word jij een ochtendloper!

Dermatologen over zonnebank en verbranden

Experts zijn het erover eens: zonnebanken zijn géén veilige voorbereiding op de zon. Dr. Maselis en het RIVM stellen dat zonnebankgebruik de huid niet of nauwelijks beschermt. De bruine teint biedt een schijnveiligheid, waardoor mensen sneller verbranden dan gedacht.

Bovendien brengt het gebruik van zonnebanken risico’s met zich mee, zoals vroegtijdige rimpelvorming en verhoogde kans op huidkanker. Volgens Cancer Research UK is een gebruinde huid eigenlijk een teken van beschadiging: het is de reactie van je huid op uv-straling.

Wat kun je beter doen om niet te verbranden tijdens het hardlopen?

Wil je je huid goed beschermen tijdens het hardlopen? Dan zijn dit de beste tips:

Volg je Runner's World al op InstagramTikTokStrava en Facebook?