Waarom is chips zo verslavend?

Er is dus een reden waarom die zak in één keer leeg moet.

© Arnold Antoo/Unsplash

arnold-antoo-nEZ8Zz6F7I4-unsplash.jpg

Je moet wel bijzonder sterk in je schoenen staan, wil je na het eten van één chippie de rest laten staan. Er blijkt er een wetenschappelijke reden te zijn waarom het weinig moeite kost een zak chips in één keer leeg te eten.

Mensen zijn vrij makkelijk te beïnvloeden als het om chips gaat. Zo blijken we bijvoorbeeld al meer te eten als er op de zak staat dat de chips 'knapperig' is. Maar wil je als gebakken aardappel écht onweerstaanbaar zijn, dan loont het om simpelweg ook echt crunchy te zijn, aldus de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek. Het geluid van krakende chips maakt dat we eerder geneigd zijn te overeten van deze veelgegeten zoute snack.

Kort gezegd: het werkt goed om eerst iemand attent te maken dat iets knapperig is, zodat diegene meer aandacht geeft aan het geluid van het eten. Hierdoor lijkt het nog beter te smaken. Maar waarom vinden we knapperig eten dan zo lekker en onweerstaanbaar?

Knapperige chips smaken naar meer

Het antwoord is hier: 'Mensen associeren de knapperigheid van eten met positieve kenmerken, zoals de versheid van het voedsel. Doordat mensen meer genieten van het idee dat het eten vers is, zijn ze direct geneigd er ook meer van te eten', aldus Nailya Ordabayeva, co-auteur van het onderzoek.

Werkt dit ook bij gezond eten?

Een interessant inzicht, maar meer onderzoek moet uitwijzen of dit ook geldt voor 'minder lekker' voedsel zoals wortels en selderij. Ook moet er dan worden gekeken of het nog uitmaakt dat de deelnemers in dit onderzoek voor de TV zaten, wat er al sneller voor zorgt dat iemand gedachteloos eet. Toch wordt niemand er slechter van als je dit trucje probeert voor het eten van groenten. Krijg je bijvoorbeeld niet meer zin in een stronk broccoli als je hoort hoe gezond het wel niet is? Focus je dan enkel op hoe knapperig, vers en crunchy je groene snack is. Wie weet helpt het.