5 redenen waarom je jouw medailles niet à la Marie Kondo kunt opruimen

#KonMari methode voor hardlopers.

© FOTO: GETTY (Deze foto is bewerkt met Photoshop)

konmari-marie-kondo-medailles-hardlopen.jpg

De wereld is in de ban van Marie Kondo. De kleine Japanse dame heeft een aanstekelijke manier gevonden om je opruimwoede aan te wakkeren. Ook voor hardlopers ideaal (want lades vol tights, shirts, sokken en schoenen). Waarom lukt het wél om al deze hardloopkleding à la Marie Kondo op te ruimen en kleding die geen 'spark joy' geven weg te doen, maar blijft die doos met medailles toch een dingetje? Runner's World geeft antwoord.

Ontspullen met Marie Kondo de opruimgoeroe uit Japan

Marie Kondo dus (als je haar niet kent check even deze video over KonMari). De opruimgoeroe uit het land van de sushi werd beroemd door haar Netflix-serie Tidying Up with Marie Kondo, waarin ze hele villa's van puinhoop tot een sereen woonhuis om weet te toveren. Haar geniale manier van opvouwen maakt dat het opeens een feestje wordt om je kledingkast te bekijken.

De methode van Marie Kondo? Vraag je bij ieder kledingstuk of ding in huis af: 'Word ik hier blij van?'. Is het antwoord 'nee' dan gooi je het weg. Is het antwoord 'ja', dan mag het blijven en verdient het een georganiseerde plek in je huis.

De doos met medailles blijft

Onlangs schreef Juni Demelo (Runner's World UK) dit artikel over de redenen waarom hij zijn medailles niet weg kan doen volgens de methode van Marie Kondo: Why I Can’t KonMari My Race Medals. Hij zegt van alles af te kunnen, maar niet van zijn medailles. Vast herkenbaar, want hoewel vast niet elke medaille je een onwijs gelukkig gevoel geeft in die doos op zolder, is het bijna onmogelijk deze metalen ronde schijfjes weg te doen.
Hoe komt dat? We geven 5 redenen uit het artikel van Juni Demelo.

5 Redenen waarom het moeilijk is medailles KonMari weg te doen

1. Herinnering

Voor de meeste van ons is het vast herkenbaar: Medailles dragen ieder een eigen herinnering mee. Je allereerste medaille doet je herinneren aan de eerste keer van dat gevoel van overwinning. Of die medaille die je ondanks 5 dixi-bezoeken toch binnenhaalde. De medaille die je kreeg na een race door een zware storm. Of die medaille die je verdiende tijdens je PR op de marathon. Een medaille is een herinnering en heeft een sentimentele waarde.

    2. Erkenning

    Zoals Demelo schrijft krijg je bij het vasthouden van een medaille misschien niet het gevoel dat je zou moeten krijgen volgens de Marie Kondo methode, maar het geeft wel een gevoel van erkenning en waardering. En dat is toch een universeel verlangen. Dat is ook de reden waarom we bedankbriefjes bewaren en elkaar complimenteren op social media.

    3. Prestatie

    Medailles zijn de bevestiging dat je iets hebt gepresteerd, dat je iets hebt gedaan op eigen kracht.

    4. Maximale Inspanning

    Medailles zijn volgens Demelo ook het bewijs van maximale inspanning op een bepaald moment. Een prestatie die je niet zomaar elke dag kunt leveren. Volle focus op 1 doel. Misschien heeft het te maken met het feit dat het een duidelijk omkaderde prestatie is. Een prestatie met een begin en en eind (de finish) waarbinnen je een prestatie levert die maximaal binnen je kunnen ligt en waar je trots op bent.

    5. Je Bestaat

    Medailles zijn ook een fysiek bewijs van het feit dat je op een zinvolle manier hebt bestaan, zo schrijft Demelo. Veel dingen in het leven gaan vluchtig voorbij en kun je je later niet (goed) meer herinneren. Medailles bevestigen je identiteit, het nu en het verleden. Ze bewijzen dat we volhouden.

    Welke medaille heeft voor jou een bijzondere waarde?

    Welke medaille heeft voor jou een bijzondere waarde en waarom? Laat het ons weten op facebook: Runner's World Facebook

    Auteur: Roxanne Steijger


    Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!