Hoe een burn-out een negatieve invloed kan hebben op je hardloopprestaties

Herken de signalen van een burn-out tijdig en voorkom dat je er lang uit ligt.

© getty

Hoe een burn-out een negatieve invloed kan hebben op je hardloopprestaties.jpg

Sommige werkgever bieden leuke gezondheids-voordelen, zoals (korting op) een sportschool, gezonde lunch, fietsenplan of gratis massages. Super chill natuurlijk, maar als jij je overwerkt voelt halen die extraatjes nog weinig uit, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

De relatie tussen overwerkt zijn en sporten

Om de relatie tussen werkbelasting, uitputting en een gezonde lifestyle te beoordelen, onderzochten wetenschappers circa 953 volwassen werknemers. Ze stelden hen vragen over de hoeveelheid werk zij wilden verrichten op een dag, hoeveel tijd ze dat zouden kosten en hoe moe ze waren na een werkdag.

De deelnemers hielden zelf bij wat ze aten op een dag, waarbij er ook werd gekeken naar emotie-eten en calorie inname. Daarnaast werd er bijgehouden hoeveel fysieke activiteit de deelnemers hadden en hoe vaak en intensief ze dan bewogen.

De resultaten logen er niet om. Werknemers die zich uitgeput voelden door werk bleken ongezonder te eten, meer calorieën te halen uit vet eten, meer emotie-eten en eerder de neiging hadden te veel te eten. Niet geheel verrassend bleek ook dat uitgeputte werknemers minder lichamelijke activiteiten hadden.

Lees ook: Waarom het belangrijk is om te blijven hardlopen in stressvolle tijden

Burn-out betekent ongezonder leven

'Onze resultaten laten zien dat op het moment dat mensen een te zware werkdruk ervaren, zij minder energie hebben om gezonde keuzes te maken in de supermarkt, of om zelf hun eten te bereiden en gezond te eten', aldus de wetenschapper Heather Padilla. 'Fast food en kant-en-klaar voedsel ligt voor het grijpen en is gewoonweg makkelijk in je mond te stoppen. Vaak zijn deze voedingsmiddelen rijk aan vetten en missen ze de voedingsstoffen die we nodig hebben'.

Tijdig herkennen van burn-out

Hoewel veel bedrijven de werknemers al proberen aan te sporen tot een gezonde leefstijl en lichamelijke activiteit door het aanbieden van sportprogramma's en gezonde lunches, lijkt het erop dat er nog een uitdaging ligt in het tijdig herkennen van overbelasting bij werknemers. Juist die belangrijke factor wordt nu nog niet goed genoeg aangepakt, aldus Padilla.

Zo herken je de signalen van een beginnende burn-out

Uitpuilende prullenbakken en de aanzienlijke laag stof op je hardloopschoenen die alsmaar lijkt toe te nemen zijn alleen niet de enige signalen die je nodig hebt om een overwerk-probleem op te merken. Het is nuttig om juist in een vroeg stadium eventuele overbelasting te signaleren, nog voordat het daadwerkelijk een burn-out wordt.

De volgende signalen kan je beter serieus nemen:

  • Een laag gevoel van persoonlijke voldoening;
  • Moeite met het afmaken van taken;
  • Sociale activiteiten afzeggen om het werk af te kunnen ronden;
  • Chronische pijntjes zoals spanningshoofdpijn en gespannen spieren;
  • Steeds sneller geïrriteerd raken.

Wat je moet doen als je vermoed dat je overwerkt bent

Heb je last van een of meer van deze signalen? Dan is het misschien tijd om even wat gas terug te nemen. Probeer allereerst wat meer tijd in te plannen voor fysieke activiteiten zoals hardlopen, bouw daarnaast regelmaat in rondom je slaap door elke avond op tijd naar bed te gaan en neem tot slot overdag vaker pauze (ga naar buiten, drink wat water of doe ademhalingsoefeningen). Lukt het je niet alleen? Zoek dan professionele hulp om je stress onder controle te krijgen.

Je baas schrikt misschien van je plotselinge overstap van een medewerker die 'altijd aan staat' naar iemand die voor zichzelf zorgt, maar je lichaam en brein zullen je dankbaar zijn.



Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!