Zitten tatoeages je zweetklieren in de weg?

Wat is er waar van het idee dat tattoos je zweetklier functie verminderen?

© foto: getty

GettyImages-1092342070 (1).jpg

Ook als je geen tatoeages hebt, heb je wellicht gehoord of gelezen dat de onderhuidse inkt je zweetklieren blokkeert en zo je trainingen in de weg kan zitten. Misschien heeft dat je ervan weerhouden de tattooshop binnen te lopen. Of heeft het je opgezadeld met gevoelens van twijfel en spijt, in het geval je al wel een tatoeage hebt laten zetten. Is die zorg wel terecht? Wat is er waar van het idee dat tattoos je zweetklier functie verminderen?

Onderzoekers uit Australië gingen op zoek naar het antwoord op die vraag. De bewering die ze wilden toetsen was: ‘Als je door tatoeages inderdaad minder gaat zweten en er zo problemen ontstaan met de concentratie van het natrium (zout) in je zweet, dan kan je prestatie naar beneden duikelen omdat je lichaam zichzelf niet meer goed kan reguleren’.

22 getatoeëerde hardlopers

Ze publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het Journal of Science and Medicine in Sport. Daarin lezen we dat ze 22 getatoeëerde mannen en vrouwen, in leeftijd variërend van 18 tot 45 jaar, in het onderzoek betrokken. Ze hadden alle ten minste één tatoeage die meer dan twee maanden oud was, met een oppervlakte van ongeveer 5 vierkante centimeter, en waarvan ten minste 50 procent was gearceerd.

De deelnemers werden aan het werk gezet op een fietsergometer en moesten vier keer vijf minuten fietsen met daartussen steeds één minuut rust. De opdracht was om de snelle stukken met een gevoelsintensiteit van 15 – op een schaal van 20 – uit te voeren. Denk dan aan een inspanning die het hart laat bonzen en de ademhaling erg snel maakt. Uit het onderzoeksverslag is op te maken dat de gemiddelde hartslag van de deelnemers daarbij ongeveer 165 slagen per minuut was.

Het zweet van de deelnemers werd opgevangen in twee absorberende patches. Eén werd op de tatoeages geplaatst en één op dezelfde maar niet getatoeëerde locatie aan de andere kant van hun lichaam. Als iemands tatoeage bijvoorbeeld op de rechter onderarm zat, vergeleken ze de transpiratieparameters van dat gebied met exact dezelfde locatie op de linker onderarm. De deelnemers werden voor en na de inspanning op de weegschaal gezet, zodat de onderzoekers konden vertellen hoeveel zweet ze tijdens de training verloren.

Geen verschil

Na afloop van de training werden de patches verwijderd, gewogen en geanalyseerd. De onderzoekers stelden vast dat de deelnemers op het getatoeëerde gebied gemiddeld 0,92 milligram zweet per vierkante centimeter verloren. Op het gebied zonder tatoeages was dat 0,90 milligram. Er bleek dus geen significant verschil te zijn. Bovendien waren er vrijwel geen verschillen in de hoeveelheden natrium die met het zweten verloren was gegaan.

Dit toont aan dat de lederhuid, die onder de getatoeëerde opperhuid ligt, door de inktinjecties niet wordt beschadigd en dat het evenmin littekens veroorzaakt die de functie van je zweetklieren kunnen aantasten, vertelt onderzoeker Ben Desbrow van de Griffith University aan Runner's World.

Grotere risico's?

Zou dat wel het geval zijn, dan zouden mensen met tatoeages blootgesteld worden aan grotere risico’s op aandoeningen die aan hitte gerelateerde zijn (zoals hitteberoerte), of te maken hebben met verminderde prestaties tijdens training of werk. Zweten is immers de belangrijkste manier waarop mensen hun temperatuur reguleren tijdens activiteiten in warme omstandigheden, aldus Desbrow in een persbericht.

Het idee dat tatoeages wel van invloed zouden zijn, is mogelijk een gevolg van een eerder onderzoek, dat aantoonde dat een tatoeage de lokale zweetsnelheid verminderde en zorgde voor een verhoogde natriumconcentratie in het transpiratievocht.

‘Echter, de transpiratie in dat onderzoek werd opgeroepen met behulp van een kunstmatige stimulatietechniek, en niet door het leveren van een inspanning’, zegt hij in het persbericht.

Tattoo-technieken

Desbrow en zijn collega’s besluiten hun onderzoeksverslag met de opmerking dat meer onderzoek nodig is om er achter te komen of bepaalde soorten tattoo-technieken, inkt of apparatuur de zweetklieren kunnen beïnvloeden. Bovendien is nog niet gekeken naar het effect van grote tatoeages in gebieden met een hoog transpiratieniveau.

De conclusie van het onderzoek? Er moet meer onderzoek worden gedaan om een ​​definitief antwoord te krijgen op de vraag in welke mate tatoeages de zweetratio beïnvloeden. Tot dat duidelijk is, is er geen reden om met een boog om de tattooshop heen te lopen.

Tekst: Danielle Zickl