Zo maak je de beste hardloopfoto voor Instagram
Running influencers en fotografen delen hun beste tips voor het maken van hardloopfoto's.
© Foto: Getty

First thing’s first: Als je geen interesse hebt in het maken van hardloopfoto's voor op social media of je vindt geposeerde hardloopfoto's nep en niet boeiend, klik dan rustig verder naar een ander artikel.
Vind je het wel leuk om tips te krijgen? Lees dan snel verder!
Sommige mensen vinden het leuk om een leuke foto middenin een wedstrijd te nemen en daar is op zich niets mis mee. Sterker nog, een goede beschrijving bij je foto plaatsen met daarin je doelen, kan je helpen je gemotiveerd te houden en misschien zelfs andere lopers te motiveren.
Er is alleen 1 probleem: hoe maak je een fantastische hardloopfoto zonder een professionele fotograaf in te hoeven huren óf de hele middag bezig te zijn met je zelfontspanner-instellingen? Runner's World deelt wat tips van een aantal Amerikaanse Instagramexperts:
1. Maak een video
Het klinkt misschien als een open deur, maar bewegend beeld is wel echt makkelijker vast te leggen in een video. De tip van Latoya Shauntay, oprichter van het account Running Fat Chef gaat je een hoop tijd besparen, zij zegt: 'Ik heb een timer ingesteld als ik een stilstaande foto wil maken, maar ik maak een video van mezelf als ik aan het bewegen ben, later haal ik daar dan een screenshot uit'.
2. Ga voor een magnetisch hoesje
Hét probleem met je zelfontspanner? Een goede plek waar je je telefoon kwijt kan. Amber Rees van Barry’s Bootcamp in New York heeft de oplossing: een telefoonhoesje met een magneet op de achterkant die je aan alle metalen objecten kunt ophangen. Denk aan: een lantaarnpaal of een brievenbus. Ideale manier om in je eentje een actiefoto te kunnen maken als er geen paparazzi in de buurt is. (Er zijn tegenwoordig overigens ook handige standaardjes op de markt.)
3. Neem een vriend mee
De dames van Brave Body Project weten hoe belangrijk het is om een hardloopmaatje te hebben die precies weet hoe je jouw foto wil hebben: 'Als wij foto's van elkaar nemen, dan zijn we eerst elkaars 'stand-in' en maken we de foto eerst van elkaar op die manier - en vanuit die hoek - zoals we hem zelf graag willen hebben. Vervolgens maakt de ander die exacte foto na. Zo weet je zeker dat je supersnel het resultaat krijg wat je voor ogen hebt, scheelt je een hoop vraagtekens en een hoop tijd!'.
4. Koester de zonsopkomst
In de basis draait fotografie om het juiste licht te vangen. Fotograaf Josh Campbell uit Boston zegt dat het beste moment op de dag voor mooie foto's toch echt is tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Heb je mooi licht? De gouden tip is gebruik te maken van de 'burst-modus', een functie waarbij je de knop van je telefoon om een foto te maken langere tijd ingedrukt houdt en je telefoon een enorme hoeveelheid foto's maakt in korte tijd. Vervolgens kun je gemakkelijk de beste foto van het actiemoment selecteren en opslaan.
5. Bij twijfel: spring!
Het klopt dat geposeerde foto's vaak een beetje... tja, geposeerd aanvoelen. Op foto kan dat soms misschien niet helemaal het effect geven waar je naar op zoek bent. Ali Feller van Ali on the Run geeft de voorkeur aan een post-run springfoto: 'Ik leg mijn telefoon op de grond, zet hem op video opnemen, spring in de lucht en stop de video. Uit de video haal ik dan een geschikt screenshot. Vind ik de foto niet mooi? Pech. Niet elke run hoeft op social media.'
6. Vergeet je zelfontspanner
Grace Kim James bekend van Lean Girls Club, zweert bij een mini afstandsbediening die ze online scoorde: 'Die afstandsbediening is heel klein, zo groot als je duim, dus je ziet op foto's niet dat ik 'm vast heb, maar het werkt briljant'.
7. Ga voor een groothoeklens
Fotograaf Chris Burkard maakt veel gebruik van een groothoeklens die speciaal met een clip op zijn telefoon te bevestigen is. De lens zorgt ervoor dat je een groter/breder bereik hebt qua beeld. Je hoeft ook echt niet altijd voor een actiefoto te gaan. Het moment waarop je een waterfles aan het vullen bent of spontaan staat te lachen kunnen juist hele goede foto's worden.
8. Vergeet perfectie
Dorothy Beal van MilePosts zegt dat er ontelbaar veel onnatuurlijke hardloopfoto's online staan, maar dat het echt niet nodig is om heel gemaakt op de foto te staan. Ze zegt zelf na fotoshoot nog spierpijn te hebben van de vreemde poses die ze aan moest nemen. In plaats van een soort uberprofessionele foto na te streven, kan je jezelf een tijdslimiet geven waarin je een aantal foto's neemt en daar 1 uit te kiezen. Perfect of niet, het gaat om de lol die je hebt tijdens het lopen.
Volg Runner's World op Instagram: instagram.com/runnersworldnl
Vertaling: Roxanne Steijger
Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!