Helpt muziek het maximale uit je training te halen?

Tijdens een HIIT training heb je soms dat extra duwtje in de rug nodig om het maximale uit jezelf te halen. Kan muziek je daarbij helpen?

© foto: getty

GettyImages-1073874666.jpg

Wanneer er een snelheids- of een hoogintensieve training (HIT) op je programma staat, ben je misschien op zoek naar een extra duwtje in de rug om het maximale uit jezelf te halen. Kan muziek je daarbij helpen?

Misschien wel! Volgens recent Canadees onderzoek presteer je beter op dit soort zware trainingen als je luistert naar vrolijke, optimistische muziek.

Het onderzoek

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Psychology of Sport & Exercise. 24 Mannen en vrouwen kregen de opdracht om drie keer 20 seconden met maximale snelheid hard te lopen. Tussendoor moesten ze, om te herstellen, twee minuten fietsen met een lage intensiteit (50 watt). De totale tijd dat ze actief waren was 10 minuten, inclusief een korte warming-up en een coolingdown.

Elke deelnemer deed dit drie keer: een keer tijdens het luisteren naar ‘motiverende’ muziek, met een ritme van iets meer dan 120 beats per minuut (bpm); vervolgens een keer tijdens het luisteren naar een podcast; en tot slot zonder enige vorm van audio.

Het resultaat

Onderzoekers ontdekten dat wanneer de deelnemers luisterden naar de vrolijke, motiverende muziek, hun hartslag en piekvermogen beide hoger waren dan wanneer ze naar een podcast of helemaal geen audio luisterden. Bovendien lieten de deelnemers na afloop van de training weten dat ze meer van de training genoten terwijl ze naar muziek luisterden, vergeleken met wanneer ze naar een podcast of geen audio luisterden.

Het is waarschijnlijk een combinatie van fysiologische en psychologische factoren, vermoed onderzoeker Matthew Stork van de Universiteit van British Columbia. In de fysiologie kennen we het verschijnsel van ‘entrainment’, vertelt hij. De hersenen hebben de neiging om te synchroniseren met het ritme van muziek. Volgens Stork verklaart dat de verhoogde hartslag.

Bovendien schakelt je lichaam in situaties waarin je hartslag maximaal is, over naar een staat van flow - een gemoedstoestand waarbij je volledig opgaat in wat je te doen staat, zei Stork.

‘Het aandeel van het emotionele aspect is groot’, legt hij uit. ‘Aspecten van het muziekstuk, zoals de songtekst, het ritme en volume zorgen voor emotionele reacties. Je kunt bijvoorbeeld het nummer 'Eye of the Tiger' associëren met de film Rocky.’

Helpt muziek bij minder intensieve trainingen?

Heeft muziek een vergelijkbaar effect bij minder intensieve trainingen? Volgens Stork werkt het alleen als de intensiteit hoog is. Voor workouts met lage tot middelmatige intensiteit, zoals een lange duurloop, zorgt muziek vooral voor afleiding van de gevoelens van ongemak, licht hij toe. Trainingen zoals maximale sprints zijn zo intens, dat muziek je aandacht niet weg kan leiden van de fysieke pijn die je ervaart. Wel kan het je motiveren, en je helpen de aandacht te richten op de taak die je te doen staat.

Stork erkent dat niet iedereen door hetzelfde type muziek wordt gemotiveerd. Als rustigere muziek, met minder dan 120 bpm, voor jou werkt, dan is er geen reden om die van je playlist te verwijderen.

‘Natuurlijk is er onderzoek gedaan naar wat de 'ideale' beat is om mee te trainen. Maar er is daarbij voldoende speelruimte voor individuele voorkeuren.’

Tekst: Danielle Zickl


Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!