Trainingsschema en eetschema van Abdi Nageeye

Zo eet en traint de Nederlands recordhouder op de marathon in Kenia.

Benieuwd hoe het trainingsschema en eetschema van topatleet - en Nederlands recordhouder op de marathon! - Abdi Nageeye tijdens zijn trainingsperiode in Kenia eruit ziet? Runner's World heeft de unieke kans gekregen zijn 'What I Eat in a Day' dagboek met jou te delen! Kijk mee in het eet- en trainingsschema van een topatleet in Kenia!

Over Abdi Nageeye

Abdi Nageeye (33) is een van oorsprong Somalische atleet, maar is sinds 1996 woonachtig in Nederland en mag zich inmiddels - onder andere - de beste Nederlandse (halve én hele) marathonloper noemen.

Lees ook: Podcast: Abdi Nageeye pakt brons tijdens New York Marathon 2022.

Zo eet en traint Abdi Nageeye voor de marathon

06:10 Ochtendtraining

Tijd voor mijn eerste training. Ik doe al mijn baantrainingen op nuchtere maag, maar vandaag staat er een fartlektraining op het programma dus eet ik 1 banaan voordat ik start.

09:00 Ontbijt

Als ik terug ben van mijn training spring ik onder de douche en is het tijd voor ontbijt: pap van teff (een graansoort rijk aan calcium, essentiële aminozuren, ijzer en (complexe) koolhydraten) met daarin een gekookt ei, stukjes banaan, een appel, stuk zelfgebakken brood. Ik drink daarbij thee koppen thee met melk.

10:45 Dutje

Ik slaap vaak ‘s ochtends nog 90 minuten en word dan net voor de lunch wakker. Ook vandaag doe ik een dutje tot 12:15 uur.

12:30 Lunch

Ik heb een ritme waarbij ik 3x per dag een gezonde en grotere maaltijd eet, tussendoor heb ik dus eigenlijk ook nooit honger. Mijn ontbijt of lunch missen is echter geen optie, haha, dan is mijn dag volledig in de war en heb ik het gevoel dat ik een jetlag heb. Mijn lunch bestaat vandaag uit rijst met grote rode bonen, gekookte aardappelen, avocado, rode ui, stukjes kamelen vlees en een glas kamelen melk.

16:00 Middagtraining

Rond een uur of 4 starten we aan de middagtraining. Vandaag lopen we 11 kilometer. Bij terugkomst drink ik altijd een kop thee met melk, of drink ik zoals vandaag een kop ugi; een soort havermoutpap met veel soorten granen, vloeibaar genoeg om het op te kunnen drinken.

19:15 Diner

Iedereen hier in Kaptagat, Kenia, eet hetzelfde, er wordt voor ons gekookt en dat is echt een luxe. Somalisch eten is mijn favoriet. Vandaag heeft onze kok bloemkool met spinazie en wat geitenvlees bereid. Daarbij eten we altijd een stuk Ugali: een soort Maismeelbrij.

Abdi Nageeye over guilty pleasures en uiteten

Een snoepert ben ik nooit geweest en ik heb echt een hekel aan fast-foods. Ik eet gewoon echt graag gezond. Het enige wat ik heel af en toe lekker vind is pizza, maar ook als ik dat een jaar niet heb gegeten zal ik het niet missen. Het kan zijn dat ik maanden geen frisdrank drink en de laatste keer dat ik chips at kan ik me niet herinneren. Het liefst eet ik lekker bij iemand thuis. Eten dat is bereid door iemand zelf smaakt gewoon het beste. Als ik in een restaurant eet bestel ik meestal pasta of rijst met kamelenvlees.

Lees ook:

Interview met Adbi Nageeye in Kenia

Meer trainingsschema's en eetschema's:

Eetdagboek: Annemerel de Jongh
Eetdagboek: Björn Koreman
Eetdagboek: Roxanne Steijger
Eetdagboek: Kim van Egten
Eetdagboek: Japke Janneke
Eetdagboek: Martyn van Men's Health
Eetdagboek: Yvonne van Runner's World
Eetdagboek: Imo van Runner's World
Eetdagboek: Ramiro van Runner's World
Eetdagboek: Miranda Boonstra