De geneeskracht van kruiden: deze mogen niet in je kruidenrekje ontbreken

Probeer je gezonder te eten? Sla dan vooral de kruiden niet over.

© Calum Lewis/unsplash

kruiden-geneeskracht-herbs.jpg

Ongekruid eten, saai? Niet alleen dat. Een fikse hand kruiden over je eten kan je maaltijd nog gezonder maken. Welke kruiden er sowieso niet mogen ontbreken in je kruidenrekje? Komen ze.

Kurkuma

Dat gele poeder maakt je rijst of aardappels niet alleen prachtig geel, het zou ook nog eens ontstekingsremmend werken. Daarnaast is het een veelgebruikt kruid in de Ayurveda. Voeg een snufje zwarte peper toe om het kruid nog beter te laten werken. (Bron)

Basilicum

Pasta met een zelfgemaakt sausje met basilicum, anyone? Niet verkeerd, toch? Daarbij komt dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat basilicum potente antioxidante, antivirale en antimicrobiële eigenschappen heeft. (Bron) Daarnaast zou de geur rustgevend zijn.

Marjolein

In 2005 concludeerden onderzoekers van de universiteit van Alexandrië in Egypte dat marjolein een belangrijke rol speelt in het verbeteren van nier- en leverfuncties. Maar dat Marjolein goed is voor je, dat wisten de oude Grieken en Romeinen allang. Daarnaast bevat Marjolein ook nog eens veel anti-oxidanten (je weet wel, stofjes die goed zijn tegen vrije radicalen). (Bron)

Rozemarijn

Een ovenschotel met rozemarijn, gekruide aardappels met rozemarijn of groenten uit de oven met het kruid? Zeker doen. Rozemarijn bevat caffeïnezuur en rozemarijnzuur. Beide zijn antioxidanten en ontstekingsremmers. Volgens Franse onderzoekers helpt rozemarijn de lever te ontgiften. En het is daarnaast ook een fikse smaakmaker. (Bron)

Tijm

Tijm werd door de antieke Grieken en Romeinen gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten. Hoppetee, dat is nogal wat. Voor al deze effecten is nog geen wetenschappelijk bewijs, maar wel kun je in de Materia medica van Steinmetz vinden dat wilde tijm een speciale genezende werking heeft op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Bonus: Tijm bevat een hoop vitamine K en ijzer. (Bron)

Koriander

Vind je koriander naar zeep smaken? Sla 'm dan gerust over. Maar als je #teamkoriander bent, dan hebben we goed nieuws. Het wordt namelijk gebruikt bij gewrichtspijn en tegen maag- en darmklachten.

Knoflook

Knoflook zit tjokvol antioxidanten. En daarnaast bevat het een hoop nitraat. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten dat nitraatrijke groenten een positief effect hebben op je bloeddruk.

Cayennepeper

Houd je van pittig? Komt dat goed uit. Hoe heter de peper, hoe meer capsaicine de peper bevat. Capsaicine is wereldwijd onderzocht op zijn pijnreducerende effect, positieve effect op het hart- en bloedvatenstelsel en het vermogen om maagzweren te voorkomen (Bron).