Dag 2: Sifan Hassan weergaloos, Susan Krumins briljant

Een kort verslag met alles wat je wil weten over dag 2 op de WK Atletiek in Doha 2019.

© Erik van Leeuwen

190928-060.jpg

Dagelijks schrijft Eric Roeske exclusief voor Runner’s World een reportage over de wereldkampioenschappen atletiek, die van 27 september tot 6 oktober worden gehouden in Doha, de hoofdstad van Qatar. De tweede dag stond vooral in het teken van de finale 10.000 meter met Sifan Hassan en Susan Krumins. Ook trad Dafne Schippers voor het eerst aan tijdens haar vijfde WK.

Sifan Hassan: ‘En nu de 1500 meter. Als ik mijn coach kan overtuigen’

Sinds de Diamond Leaguefinales in Zürich en Brussel met overwinningen op 1500 en 5000 meter is Sifan Hassan de beste atlete ter wereld in de IAAF-rankings. Beter dan 100 meterkampioen Christian Coleman, beter dan hoogspringster Mariya Lasitskene en beter dan zevenkampster Nafi Thiam. In Doha liet ze haar klasse wederom zien. Alle Ethiopische en Keniaanse toploopsters liep ze in de laatste ronden aan gort in een beste wereldjaartijd van 30.17.62 in haar tweede 10.000 meter ooit. Hassan maakt een ongekend topjaar mee. Record na record verbrak ze. En ze is pas 26. 'Ik ben hartstikke blij met mijn eerste WK-medaille! Blij voor Nederland en blij voor mijzelf. Ik moest rustig blijven. In de Diamond Leaguewedstrijden ging het ook goed. Weet je, ik ben 800 en 1500 meter loper en ik kan sprinten.' Hassan blikte nog even terug op de laatste jaren waarin het niet altijd goud was wat ze won: 'Ik heb heel veel fouten gemaakt. Maar ik ben nu rustiger dan vroeger. Laatste vraag was natuurlijk over wat ze nu in Doha nog gaat doen, de 1500 of de 5000 meter. 'Ik vind de 1500 meter veel leuker. Tegelijkertijd is het ook moeilijker. Ik denk dat ik vanavond lang moet gaan praten met mijn coach (Alberto Salazar, red.). Hij is voor de 5000 meter. Hij heeft meer met de marathon en zo. Ik niet.'

Susan Krumins: ‘Wat? Heb ik een PR? Nee!’

Tien dagen geleden deed Susan Krumins voor het eerst haar spikes aan. Zaterdagavond knalt ze in Doha naar een persoonlijk record op de 10.000 meter. Al sinds 2013 hoort ze steevast bij de top 8 van de wereld op 5000 en/of 10.000 meter. Ook vanavond scoort ze weer een zevende plek.

‘Gefeliciteerd met je PR’ roept een journalist tegen Susan Krumins in de mixed zone na haar 10.000 meterrace waarin ze zevende is geworden. 'WAT? Heb ik een PR gelopen? NEE!' gilt Krumins. Dat had de 33-jarige Nijmeegse een kwartier na haar race in 31.05.40 zich nog niet gerealiseerd. 'Mijn zevende plaats komt wel onverwacht. Ik lag er door een parasiet drie maanden uit. Zes weken geleden was ik fit en heb ik één maand goed kunnen trainen. Sommigen zeiden tegen mij dat ik gek was dat ik wilde blijven pushen. Maar ja, het is een WK he. Ik had de stage naar Sankt Moritz al geboekt en weet je, ik houd van hardlopen. ‘Get fit with Suzy’ was mijn motto daar. Ik heb alle risico’s genomen en nog nooit zo hard getraind. Ik had niets te verliezen als je zo’n korte periode zo hard traint gaat er niets kapot.' Krumins is nog lang niet klaar. 'Volgend jaar wil ik een Olympische medaille. In Tokio is het echt heet, dus moet ik nog wel aan een plan daarvoor gaan werken.'

Dafne Schippers probleemloos ronde verder

Dafne Schippers kwam de eerste ronde van de 100 meter zonder problemen door. Haar 11.17 (-0,3 m/s) was voldoende voor de winst. Het is al haar vijfde wereldkampioenschap op rij en altijd kan Schippers iets extra’s geven op toernooien. Op WK’s al twee keer goud, één keer zilver en twee keer brons. Ongeëvenaard. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce knalde in de serie meteen de beste tijd ooit in de eerste ronde: 10.80. Zij is favoriet voor de titel. Marie-Josée Ta Lou kwam al tot 10.85. Dina Asher-Smith 10.96. Elaine Thompson deed het rustig aan. Zondagavond de halve en hele finale 100 meter. Kan Schippers weer stunten? Marije van Hunenstijn kwam niet verder dan de eerste ronde met haar 11.48. Taymir Burnet liep een knappe halve finale 100 meter. Hij miste met een tijd van 10.18 slechts op zes honderdste de tweede plek, goed voor een finaleplaats. Rutger Koppelaar kwam met zijn polsstok over 5,45 meter maar haakte af bij 5,60 meter. Menno Vloon raakte bij het inspringen geblesseerd. Al bij zijn eerste sprong landde hij verkeerd en verzwikte hij zijn enkel. Het is al zijn tweede WK Atletiek dat in het water valt. In Londen in 2017 viel hij tegen een van de staanders aan en blesseerde hij zich.

Er was meer te beleven in het heerlijk koele Khalifa Stadion. Christian Coleman won na een nog-nimmer-vertoonde lasershow vooraf de 100 meter in een razendsnelle 9.76, ver voor titelverdediger Justin Gatlin (9.89) die daarvóór maar net de finale had gehaald. Andre DeGrasse werd derde in 9.90. Het verspringen werd verrassend gewonnen door de Jamaicaan Tajay Gayle die een reuzensprong van 8,69 meter bekroond zag worden met goud. Om 23.30 uur lokale tijd is de 50 kilometer snelwandelen langs de boulevard begonnen. Daar doen de mannen minimaal 3,5 uur en de vrouwen 4 uur over. Nachtwerk zeg maar. En nog steeds is het 31 graden.


Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!