Waarom overtrainde lopers makkelijker onverstandige keuzes maken
Nieuw onderzoek laat zien dat uitputting er ook voor kan zorgen dat je minder helder na kunt denken.
© Paul Bradbury

Als je traint voor een hardloopwedstrijd, dan ken je vast wel het gevoel dat je het liefst meer wil doen dan nodig. Een beetje overdrijven is niet erg, want hoe meer je loopt, hoe beter je bent voorbereid, toch? Helaas is precies het tegenovergestelde waar. Overtraining kan leiden tot blessure, burn-out en hormonale verstoringen. Daarbij komt nu dat recent onderzoek aantoont dat overtraining ook nog eens invloed kan hebben op je beslissingsvaardigheid.
Over het onderzoek
Voor het onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology werden 37 atleten in 2 groepen verdeeld voor de duur van 9 weken: normale training en overbelasting. De groep die normaal moest trainen werd gevraagd om gewoon te trainen zoals zij al deden (hardlopen, fietsen en zwemmen). De andere groep die in de overtraining groep zat, moesten 40 procent meer trainingen doen in week 5, 6 en 7.
De prestaties van de atleten werd gemeten op een fiets ergometer tijdens rustdagen en de atleten moesten iedere 2 dagen een vragenlijst invullen. Daarnaast werden er gedragsonderzoeken gedaan en moesten de atleten een MRI scan ondergaan, waarin de hersenactiviteit kon worden gemeten.
Overtraind betekent impulsiever reageren
Het resultaat? Atleten die overtraind waren voelden zich over het algemeen genomen heel vermoeid, maar opvallend was dat op het moment dat zij keuzes moesten maken tijdens de onderzoeken, zij veel impulsiever reageerden dan de andere groep atleten. Ze dachten niet na over de gevolgen op lange termijn.
Hoe komt dat? De verklaring ligt bij een deel van je hersenen, de prefrontale cortex, volgens onderzoeker Mathias Pessiglione: 'Deze is betrokken bij de cognitieve controle. Dat deel dat je helpt bij het onderdrukken van impulsen en het nastreven van je langetermijndoelen,' legt hij uit. 'Je hersenen geven dus bij overtraining aan dat je door moet gaan met trainen, ondanks dat je pijnlijke gewrichten of spieren hebt. Je maakt opeens keuzes die je het gevoel geven dat je het goed doet (ik train lekker veel), ten koste van langetermijndoelen.'
Maximaal 10% erbij
Naast dat je dus moeilijker beslissingen maakt naarmate je overtraind raakt, is een ander gevolg dat je door de vermoeidheid minder in staat bent om andere dingen te doen, wat je niet gaat helpen je doelen te behalen. Maar zelfs als je niet zo zwaar traint als de alteten uit dit onderzoek, dan kan je met exact dezelfde gevolgen te maken krijgen. Het advies is daarom het aantal kilometers per week met niet meer dan 10 procent te verhogen en niet meer te doen dan er op het trainingsschema staat aangegeven. Nogmaals: meer doen is niet beter.
Herstellen van overtraining
Het goede nieuws? De symptomen van overtraining kunnen binnen een paar weken verdwijnen, mits je de trainingsbelasting vermindert.
Kort gezegd is het advies: luister naar je lichaam en je hoofd. Doe niet meer dan nodig. Op die manier voorkomen je niet alleen blessures, maar ook ernstige mentale en lichamelijke klachten.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?