Elke dag hardlopen: schadelijk of supereffectief?

Kan je dagelijkse rondje kwaad?

© Getty Images - Thomas Barwick

gettyimages-542752593

Als er één eigenschap is die alle hardlopers gemeen hebben, dan is het wel toewijding. En hoewel iedereen hier een ander idee bij heeft, zijn het vaak de rustdagen die sneuvelen onder de drang om meer te trainen. Of je nu druk voelt door wat je vrienden uploaden op Strava, enorm gemotiveerd bent om aan je conditie te werken, of meedoet aan de Running Streak: met deze tips kun je inschatten of elke dag hardlopen wel zo goed is voor je.

Elke dag hardlopen - goed of slecht?

Voor sommige lopers werkt dagelijks hardlopen (ook wel streaken genoemd) goed, omdat je korte metten maakt met motivatieproblemen: je hoeft nooit te bedenken of je vandaag gaat lopen, alleen wanneer je vandaag gaat lopen. De vraag is of het volledig schrappen van hardloopvrije dagen uiteindelijk goed voor je is. We spraken sportpsycholoog Angela Fifer en trainer-coach Janet Hamilton om daar achter te komen.

'Er zijn diverse redenen waarom mensen kiezen voor het ‘geen hardloopvrije dagen regime’, zegt Fifer. Sommige mensen vinden het gemakkelijker om hardlopen en andere soorten van lichaamsbeweging vol te houden als ze er een dagelijkse gewoonte van maken. Anderen doen het omdat ze beter willen worden of toewerken naar een specifiek doel.

‘Soms wint ons competitieve karakter het van de logica en ratio, vooral in situaties waarin we iets heel erg graag willen, zoals dat volgende pr op de 10 kilometer', zegt Fifer. Hamilton voegt eraan toe dat er ook mensen zijn die elke dag hardlopen om hun hoofd te legen, of vanwege de heldere momenten tijdens en na een training.

Is het goed om elke dag te hardlopen?

Elke dag hardlopen zou geen probleem moeten zijn, mits je het verstandig aanpakt, aldus Fifer. Is er in je trainingsweek onvoldoende ruimte voor herstel, dan is er op de lange termijn kans op overtraining, een blessure of een burn-out, waarschuwt ze.

Fysiek herstel is juist van belang voor fanatieke sporters. Hamilton wijst er op dat ons lichaam sterker wordt als het af en toe rustig aan kan doen: ‘Je lichaam reageert op trainingsprikkels door sterker te worden. Voorwaarde is wel dat het de kans krijgt om van de inspanning te herstellen’, zegt ze. ‘Met andere woorden, periodes van stevige belasting moeten worden gevolgd door periodes van herstel. Voor de meeste mensen is een tweedaags ritme een goede optie. Dat is de hard-easy-methode: elke zware dag wordt gevolgd door een rustige dag.'

Elke dag hardlopen: zo pak je het aan

Met de volgende tips wordt je Running Streak een succes.

Kwantiteit: beperk je kilometer(s)

Dagelijks hard en lang hardlopen zal voor de gemiddelde loper leiden tot oververmoeidheid en/of een blessure. Daarom is variatie in je dagelijkse rondje belangrijk. Onthoud: zelfs één kilometer per dag hardlopen kan al een positief effect hebben op je gezondheid. Ga bijvoorbeeld de dag na een zware training voor een klein rondje - ideaal voor actief herstel.

Kwaliteit: houd je in

Als je het principe van hard-easy volgt, wissel je zware dagen af met dagen waarin je ook echt rustig aan doet. Dat betekent geen eindsprints, intervaltrainingen of heuvellopen. Hamilton vult aan: ‘Er zijn veel streakers die honderden dagen achter elkaar hebben gelopen en dat lukt ze omdat ze zeer regelmatig korte en super rustige trainingen doen.’

Voor crosstraining geldt hetzelfde: luister naar je lichaam

Het belangrijkste om in gedachten te houden is volgens haar dat de inspanningen die je tijdens hersteldagen doet, het proces van fysiologische adaptatie niet mogen verstoren. Het doel van je training kan dus zijn: ontspannen, plezier hebben - waardoor je beter herstelt. Dat geldt ook voor crosstraining: met een zware zwemtraining doe je jezelf geen plezier. Ook al loop je niet, een zware training is een zware training.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?