Toegevoegde suikers kunnen het risico op depressie vergroten

En nee, dit betekent niet dat je alle suikers moet schrappen.

© Jordane Mathieu/Unsplash

toegevoegd-suiker-depressie.jpg

Als je 2020 tot ‘mijn jaar van minder toegevoegde suikers’ hebt gemaakt, dan heb je misschien nu al gemerkt dat je taille slinkt en je hartgezondheid verbetert. Wist je dat het ook je mentale welzijn wat zoeter kan maken?

Nadelige effecten op de gezondheid

Volgens een recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Medical Hypotheses, wordt het consumeren van grote hoeveelheden toegevoegd suiker geassocieerd met nogal wat nadelige effecten op de gezondheid, zoals het verhogen van het risico op hart- en vaatziekten; problemen met de spijsvertering; het veroorzaken van ontstekingen; insulineresistentie en het verstoren van hormoonhuishouding - vooral die van dopamine.

Meer risico op een klinische depressie

De onderzoekers keken naar een breed scala aan psychologische en fysiologische effecten van suikerconsumptie. Daarbij betrokken ze, onder andere, de Women's Health Initiative Observational Study, waarin bijna 70.000 vrouwen gedurende een periode van drie jaar werden gevolgd.

Het viel de onderzoekers op dat vrouwen die het meeste toegevoegde suiker consumeerden, 23 procent meer risico liepen op een klinische depressie dan degenen die de minste hoeveelheid aten.

Andere studies in Medical Hypotheses tonen aan dat de incidentie van depressie voor adolescenten en volwassenen in Australië, China, Latijns-Amerika en Iran ook hoger is bij degenen die vertelden regelmatig met suiker gezoete dranken, waaronder frisdrank, te drinken.

Invloed van seizoenen

De effecten van toegevoegd suiker op je lichaam raken dus niet alleen je lichamelijke gezondheid. Ze verhogen ook het risico op een ernstige depressieve stoornis, suggereren de onderzoekers, die erop wijzen dat hoe meer je ervan eet, hoe slechter het wordt. Het lijkt erop dat personen die in een omgeving wonen waar de winters koud zijn en er minder zonlicht is - waardoor de aanmaak vitamine D lager kan zijn – er extra gevoelig voor zijn. Echter, de link tussen suiker en depressie geldt niet alleen voor de winterperiode, de studie leert dat het in elk seizoen voor kan komen.

Opvallend is dat depressie en suikerinname elkaar wederzijds lijken te beïnvloeden en te versterken. Een veelvoorkomend kenmerk van de depressie aan het begin van de winter is een hunkering naar suiker is, aldus Stephen Ilardi, als psycholoog verbonden aan de Universiteit van Kansas.

Wees je bewust van je suikerinname

Betekent dit dat je de verjaardagstaart op kantoor altijd moet overslaan, of nooit meer een toetje moet nemen als je uit eten gaat? ‘Nee hoor,’ stelt Ilardi ons gerust. ‘Waar het om gaat, is dat je bewust omgaat met hoeveel suiker je eet.’

Af en toe suiker nemen, zelfs van het ‘slechte soort’, zal waarschijnlijk niet leiden tot meer depressieve gevoelens, vertelde hij Runner's World. Dat is wel het geval als er sprake is van chronisch verhoogde suikerconsumptie, gedurende een aantal maanden.

Tijdelijke suiker blues

Iladri wijst er wel op, dat een eetbui met veel suiker een bloedsuikercrash kan veroorzaken die de stemming en energie beïnvloedt. Dit dankzij het zogenoemde rebound-effect. In reactie op het plotseling hoge suikeraanbod geeft de alvleesklier een grote dosis insuline af. Het gevolg kan zijn dat je een tijdelijke suiker blues ervaart. Dat is echt iets anders dan een aanhoudende, klinische depressie.

Het is een ander verhaal als die suiker-eetbuien regelmatig, misschien zelfs dagelijks, voorkomen, gedurende een paar maanden of zelfs langer. ‘En dat komt vaker voor dan we denken,’ merkt Ilardi op.

Beperk je suikerinname

‘De gemiddelde Amerikaan eet elke dag ongeveer 22 theelepels toegevoegde suikers,’ zei hij. ‘Het consumeren van dergelijke hoge doses kan het risico om klinisch depressief te worden vergroten. Dat is belangrijk om te onthouden.’

Het is daarom het beste om je suikerinname te beperken tot niet meer dan 9 theelepels (36 gram) per dag als je een man bent en niet meer dan 6 theelepels (25 gram) per dag als je een vrouw bent. Krijg je regelmatig meer dan dat binnen, dan is de kans vergroot dat je je somber gaat voelen, vooral wanneer het koude weer eraan komt.

Als je denkt een verhoogd risico op depressie te hebben, of er al symptomen van ervaart - zoals een voortdurend gebrek aan energie; slapeloosheid of gevoelens van verdriet, woede of angst, praat dan met een arts over behandelopties. En laat de deksel op de suikerpot.

Tekst: Elizabeth Millard
Vertaling: Rob Veer