Pijn in je onderbeen? Zo herken en behandel je deze 6 blessures
Shin splints, stressfracturen en het logesyndroom zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn in het onderbeen.
Elke hardloper komt herkent het vast en zeker: pijn in je onderbeen. Het is geen verrassing dat deze veelvoorkomende hardloopblessures zich in het onderbeen manifesteren. De regio tussen de knie en enkel is een populaire plek voor pijntjes vanwege de krachtige impact van elke voetlanding en afzet. Maar voordat we de meest voorkomende onderbeenblessures onder de loep nemen, geven we een korte opfriscursus anatomie.
Pijn in je onderbeen? Zo herken en behandel je deze 6 blessures
Je scheenbeen is het grote bot aan de voorkant/binnenkant van het onderbeen en je kuitbeen is het dunne bot aan de achterkant/buitenkant. De spieren van het onderbeen bevinden zich in vier compartimenten. Deze bevatten elk verschillende spieren, zenuwen, aders en slagaders. Elk compartiment is omgeven door een weefsel dat fascia (of de fascie) wordt genoemd. De spieren in deze compartimenten controleren de beweging van de voet en enkel. Enkele spieren van het bovenbeen zitten met pezen vast aan de kop van de scheen- en kuitbeen. Vanwege deze complexe bouw is het stellen van een goede diagnose bij klachten aan het onderbeen vaak lastig.
6 veelvoorkomende blessures in het onderbeen
1. Het compartimentssyndroom
Het compartimentssyndroom of logesyndroom is een chronische aandoening waarbij de hardloper klaag over pijn die zich op een bepaald moment tijdens de training ontwikkelt en geleidelijk erger wordt.
Zo herken en behandel je het logesyndroom.
2. Zweepslag in het onderbeen
Een zweepslag is een acute blessure waarbij een spier in het onderbeen (gedeeltelijk) scheurt. Dit resulteert in een plotselinge pijn, zwelling en beperking van de beweging.
Zweepslag bij hardlopers: zo behandel en herken je deze blessure
3. Peesontsteking in het onderbeen
Een peesontsteking in het onderbeen wordt veroorzaakt door het herhaaldelijk oprekken en samentrekken van een pees. Hierdoor zwelt de pees wat op en verliest hierbij kracht en flexibiliteit. Eén van de bekendste blessures in deze categorie is de achillespeesontsteking.
Peesontsteking bij hardlopers: zo herken en behandel je deze blessure
4. Shin splints
Shin splints is eigenlijk een verzamelterm voor meerdere scheenbeenblessures. Maar, het zijn allen overbelastingsblessure aan het scheenbeen. De meest voorkomende versie van shin splints is er eentje waarbij het scheenbeenvlies te veel aan het bot van het scheenbeen trekt. Hierdoor ontstaat er irritatie en soms zelfs een ontsteking.
Shin splints bij hardlopers: zo herken en behandel je deze blessure
5. Stressfracturen in het onderbeen
Een stressfractuur of stresshaard is een overbelastingsblessure waarbij er een scheurtje ontstaat in het bot. Deze scheur kan erg klein zijn, maar wel veel pijn veroorzaken. Een klacht kan zijn dat je pijn in je onderbeen voelt tijdens rust.
Alles wat je moet weten over stressfracturen
6. Zeurende pijn in je voet
Deze blessure kan vele namen hebben. Het kan een stressfractuur zijn, maar ook de veel voorkomende plantar fasciitis. Hierbij is de pees onder je voet overbelast. Dit resulteert in een geïrriteerde en soms ontstoken peesplaat.
Wat te doen aan die zeurende pijn in je voet?
Wat betekent pijn in het onderbeen?
Pijn in je onderbeen tijdens en na het hardlopen betekent vaak een reactie op de belasting van het hardlopen. Oftewel: je hebt je lijf overbelast en je onderbenen zijn de dupe. Belangrijk is om niet bij elke (been)blessure de medicijnkast in te duiken. Kortstondig gebruik (5-7 dagen) van een ontstekingsremmende medicijn (NSAID, zoals ibuprofen en naproxen) kan de pijn helpen verlichten, maar niet voorkomen.
Wat kun je doen bij pijn in het onderbeen?
En natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Loop je tijdens je wedstrijden op 'speciale' wedstrijdschoenen welke je alleen uit de kast trekt voor wedstrijden? Dan is het wellicht vertstandig om deze ook eens tijdens je (snelheids)trainingen te dragen. Loop in het voorbereidingstraject op een marathon ten minste twee lange duurlopen op de schoenen waarmee je de marathon wilt lopen. ‘Als je bedenkt dat de zool van wedstrijdschoenen (althans, de wedstrijdschoenen zonder carbon) soms minder dan een centimeter dik is, kun je begrijpen dat de schokdemping gering is en de kuitspieren het zwaar te verduren krijgen', zegt podoloog Brian Fullem.
Ben je van plan om op de lichte wedstrijdschoenen een wedstrijd te lopen, draag ze dan eerst alleen tijdens korte wandelingen. ‘Bouw het vervolgens heel geleidelijk op tot je er een volledige training op kunt lopen, beginnend met de korte trainingen,’ adviseert Fullem. ‘Als je bijvoorbeeld een baantraining doet met herhalingen van 200 of 400 meter, loop dan eerst alleen de laatste herhalingen op je wedstrijdschoenen.’
Alternatieve training
In plaats van, of aanvullend op het hardlopen, kan crosstraining of aqua jogging worden ingezet als dit het probleem niet verergert. Als de klachten afnemen kan de trainingsarbeid geleidelijk worden opgevoerd in overleg met een fysio of sportarts. Vergeet niet om kracht- en flexibiliteitsoefeningen uit te voeren om herhaling te voorkomen.