Vijf tips om je eigen hardloopuitdaging te stellen

Vergeet dat een PR, focus je op een PU: een persoonlijke uitdaging.

© Runner's World

Vergeet dat PR.jpg

Loopcoach Joss Movold bij onze Amerikaanse collega's stelde zichzelf altijd doelen in de vorm van een pr. In dit artikel vertelt ze waarom ze nu focust op een PU: een persoonlijke hardloopuitdaging.


De afgelopen tien jaar heb ik na elke jaarwisseling een hardloopdoel gesteld. En het was steeds hetzelfde: een persoonlijk record (pr) op de marathon. De beoogde eindtijd was wel elk jaar anders, omdat ik telkens een beetje beter werd. Begin 2009 wilde ik de grens van vier uur doorbreken om aan de kwalificatie-eis voor de Boston Marathon te voldoen. In 2018 was ik zodanig sneller geworden dat ik wilde mikken op een tijd van 3.15. Al die jaren was het verbeteren van mijn pr de grote drijfveer achter mijn motivatie: ik ben een notoire pr-jager.

Persoonlijke hardloopdoelen stellen

Het was dan ook niet meer dan logisch dat ik begin 2019 wederom een snellere tijd als mikpunt voor mijn inspanningen koos. Ik wilde ‘binnen de drie uur’ lopen. Ik wist ook al wanneer dat moest gebeuren: op 29 september, bij de marathon van Berlijn. Mijn trainingsschema was er op afgestemd. Ik hoefde dat alleen maar te volgen om aan het eind van de rit mijn doel af te kunnen vinken.

Over elke training was goed nagedacht, de gekozen afstanden en snelheden zouden me week na week dichter bij mijn doel brengen. Maandenlang had ik maar één tijd voor ogen: 2.59.59. Toen was het eind september, en het draaide in Berlijn voor geen meter. Ik haalde mijn doel bij lange na niet. Ik verbeterde zelfs mijn PR niet. Die bleef staan op 3.13.29.

Meer dan een hardloper

Naast dat ik zelf een fanatieke hardloper ben, ben ik ook hardlooptrainer en coach ik hardlopers van alle niveaus. En ik zie ook bij hen de motiverende kracht die het nastreven van een pr bij hen oproept. Het zorgt bij nagenoeg elke loper voor de drive om hard te trainen. En het pusht ze van een ‘lekker lopen marathon’ naar een marathon waarin ze het uiterste uit zichzelf halen. Mijn finishtijd in Berlijn was bij lange na niet wat ik voor ogen had. Ik was geschokt, maar voelde mij niet treurig of boos. Ik wandelde na de race door het finishvak met een teleurstellend resultaat, en voelde me toch simpelweg tevreden. Gelukkig zelfs. Waarom? Omdat ik op dat moment besloot mijn bakens te verzetten. Ik veranderde mijn denkwijze.

Reflecteren op je hardloopdoelen en nieuwe doelen stellen

Terugdenkend aan mijn hardloopresultaten in 2019, ontdekte ik dat mijn geobsedeerde relatie met pr’s kwalijke vormen had aangenomen. Als coach wil ik er graag voor zorgen dat mijn atleten succesvol zijn, maar bovenal gelukkig en gezond. Dat zou voor mijzelf evenzo moeten gelden, maar ik staarde me blind op één ding: pr’s verbeteren. Het betekent dat ik nu, aan het begin van 2020, mijn brein op een ander spoor ga zetten. Wat wordt voor mij belangrijk in 2020? In ieder geval geen pr’s. Het wordt iets anders.

Stel een persoonlijke hardloopuitdaging

Ik besloot me te gaan richten op een pu, oftewel een persoonlijke uitdaging. Een pu omvat meer dan een pr. Jazeker, het kan een betere eindtijd betekenen, maar het kan er ook zomaar helemaal niets mee te maken hebben. Meedoen aan je eerste race kan een pr zijn, of je aansluiten bij de plaatselijke hardloopgroep. Misschien wil je komend jaar een aantal keer trainen voor een trailrun. Mijn pu voor 2020? Ik wil een hardloopevenement organiseren in Hermann, Missouri, de stad waar ik opgroeide. Ik zal het evenement opdragen aan mijn moeder, en proberen geld op te halen voor gezinnen die te maken hebben met kanker.

Ik wil je uitdagen om dit jaar niet in pr’s, maar in pu’s te denken. Wat wordt jouw pu voor 2020? Om je te helpen bij je keuze, geef ik je vijf belangrijke tips voor een krachtige persoonlijke uitdaging.

Zorg voor een helder hardloopdoel

Haast je niet om je pu te bepalen. Je hebt tijd en ruimte nodig om uit te zoeken waarin je komend jaar daadwerkelijk je sportieve tanden wilt zetten. Een van de zaken die het hardlopen voor mij erg aantrekkelijk maakt, is dat het zo individueel en persoonlijk is. Er zal altijd iemand zijn die sneller loopt dan jij. Er zal altijd iemand zijn die langer kan lopen dan jij. Maar er is helemaal niemand die jouw drijfveren kent. Alleen jij weet waar je innerlijke kracht vandaan komt. Ga dus bij jezelf te rade alvorens je besluit waarop je jouw hardloopambities wilt richten. Het beste moment om dat te doen? Tijdens het hardlopen natuurlijk.

Wees niet te streng voor jezelf

In hoeverre verschilt het hardlopen van het dagelijks leven? Niet veel. Hardlopen wordt vaak gezien als een metafoor voor het leven. Het probleemoplossend vermogen en het vermogen om flexibel om te gaan met lastige situaties in het dagelijks leven, zijn ook zaken die je nodig hebt bij het hardlopen. En toch, om de een of andere reden, lijkt alle rationaliteit als sneeuw voor de zon te verdwijnen als hardlooptrainingen en wedstrijden niet gaan zoals gepland. Om gezond te blijven, met een stabiele geest en een lichaam in balans, moet je flexibel zijn. Dit impliceert niet dat je steeds smoesjes moet bedenken als iets niet lukt. Je moet ruimte maken voor een hoger niveau van begrip van je eigen mogelijkheden. Gun je de ruimte om jezelf opnieuw te definiëren. Flexibel zijn betekent dat je succes of falen niet ophangt aan een stopwatch. Het maakt dat je bevrediging kunt halen uit andere dingen.

Laat je supporten door familie en hardloopmaatjes

Als je de bakens verzet van records naar uitdagingen, onthoud dan dat je niet de enige bent die dat doet, en dat het gepaard kan gaan met onzekerheid. Deel je pu met je familie en je hardloopmaatjes op de club. Probeer ze enthousiast te maken voor jouw passies, zodat ze je kunnen enthousiasmeren en ondersteunen in tijden dat het wat minder gaat.

Reflecteer op je gestelde persoonlijke hardloop uitdaging

Om vooruit te komen is het goed om regelmatig terug te kijken. Erken en waardeer wat je in het verleden allemaal hebt bereikt. Je krijgt daardoor een steeds beter beeld van waartoe je allemaal in staat bent. Ik heb bijvoorbeeld heel veel geleerd van mijn eerste race. Toen ik even de tijd nam daaraan terug te denken, zag ik veel dingen die ik een volgende keer beter kon doen. Ik realiseerde me daardoor dat ik in staat was om mezelf te verbeteren, en besefte dat ik mezelf heel graag wilde verbeteren. Reflecteren hoeft niet lang te duren. Je kunt regelmatig even kort terugkijken, genieten van wat je hebt bereikt en de lessen leren die je beter maken.

Heb plezier in het hardlopen

Dat wat je nastreeft en de doelen die je voor ogen hebt, moeten je uiteindelijk vreugde brengen. Als iets heel erg complex lijkt, het je frustreert of je overweldigt, dan is dat een sterke aanwijzing dat je het plezier waarmee je het doet hebt verloren. Natuurlijk, er zullen dagen zijn dat je training als een loden last voelt waaronder je zwaar gebukt gaat. Dat zijn de donkere dagen in het hardlopen en die moet je net zo snel laten verdwijnen als ze verschenen. Als het goed is heb je weinig van dat soort dagen en zitten er tussen die donkere dagen lange periodes van licht en vreugde.

Als het plezier dreigt te verdwijnen, dan is het tijd voor een break, waarin je kunt reflecteren en wellicht een paar knoppen resetten. Zelfs tijdens de piek in je trainingsplan, als het aantal kilometers hoog is en je lichaam steeds vermoeider raakt, moet je nog steeds een onderliggend gevoel van tevredenheid ervaren. Je weet immers dat de zware arbeid een zelfgekozen en plezierige poging is om je doel te bereiken.

Dit artikel komt uit het april 2020 nummer van Runner's World. Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Neem dan een abonnement op Runner's World.