Zo lang kan je fruit, groenten, vlees en vis invriezen
Diepvriesproducten blijven niet voor altijd goed. Dit is wat je hier over wilt weten.
© Getty

We bergen tegenwoordig steeds meer op, meer dan normaal. Dit kunnen ingeblikte groenten of fruit zijn maar ook diepvriesproducten behoren tot de nieuwe norm. Het invriezen van je voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je voedingsmiddelen langer houdbaar blijven.
Verse groenten of groenten uit blik?
Fruit en groenten die bevroren verkocht worden zijn net zo voedzaam als verse groenten en fruit en soms zelfs nog voedzamer, volgens Terry Wahls, professor geneeskunde aan de universiteit van Lowa. Dit komt doordat producten na de oogst geleidelijk vitamines en minerale verliezen, dus hoe langer het duurt voordat groenten of fruit op je bord ligt, hoe minder voedingsstoffen het bevat. Invriezen pauzeert dit proces. Doordat het invriezen dit proces vertraagt bevatten ingevroren groenten en fruit een overvloed aan goede voedingsstoffen.
Wahls haar voorkeur gaat uit naar net geoogste, seizoensgebonden, biologische producten. Ze geeft hierbij aan dat dit niet altijd makkelijk te vinden is, vooral als je niet vaak naar de winkel gaat.
De voordelen van invriezen
Het voordeel van een vriezer is dat de temperatuur onder de o graden Celcius of lager is. Dit zorgt ervoor dat de groei van de bacteriën volledig tot stilstand gebracht worden. Koelkasten vertragen dit proces en zorgen er niet voor dat dit proces tot stilstand gebracht wordt, volgens Janilyn, gecertificeerd voedselveiligheid professional en voedselwetenschapper bij StateFoodSafety.
Zo lang kan je voedsel bewaren in de vriezer
Fruit en groenten
‘Over het algemeen kunnen fruit en groenten 8 tot 12 maanden ingevroren worden voordat de kwaliteit minder wordt’, zegt Hutchings. Dit is ook waar de uitzondering voor ‘onbepaalde tijd’ vandaan komt.
Het invriezen van fruit en groenten zetten de groei aan bacteriën stop, maar de enzymactiviteit niet. Enzymactiviteit zorgt voor een mindere kwaliteit van groenten, volgens Hutchings.
‘Als je zelf groenten probeert in te vriezen, is het belangrijk dat je de groenten blancheert voordat je ze invriest’, zegt Hutchings. Volgens het National Center voor Home Food Preservation stopt dit de enzymwerking en vertraagt dit het verlies aan vitamines.
Dit artikel gaat verder onder de video.
Vlees
Als je van plan bent om vlees in te vriezen stelt Hutchings voor om te kiezen voor rauw vlees. Dit helpt om de kwaliteit van het vlees langer te bewaren.
Rauw rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensvlees kan je meestal 4 tot 12 maanden bewaren. Voor rauw gehakt is er een uitzondering. Dit is ongeveer 3 tot 4 maanden goed. Rauw gevogelte blijft langer goed. Rauw gevogelte kan je ongeveer 9 tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gekookt of gebakken vlees blijft een stuk minder lang goed in de vriezer. Dit blijft maar 2 tot 6 maanden goed in de diepvries.
‘De reden dat gemalen vlees minder lang goed blijft heeft te maken met dat er een grote kans is op bacteriën door de manier waarop het verwerkt wordt’, zegt William Li, Wetenschapper en auteur van Eat to Beat Disease. Li raadt aan om aan het vlees te ruiken als het ontdooid is. Als het vlees geen geur meer heeft, is het beter om het vlees niet meer op te eten.
Vis
Vis kan je ongeveer 3 tot 6 maanden bewaren in de vriezer. Het is dus belangrijk om af en toe je vriezer te controleren op wat erin ligt. ‘Zeevruchten bederven snel. Hoe ze zijn verpakt kan een groot verschil maken voor de houdbaarheidsdatum in de vriezer’, zegt Li. Vis en schaaldieren, wat gevangen is voor de commerciële verkoop, is meestal vacuümverpakt en kan je veilig bewaren tot 6 maanden. De smaak gaat in deze maanden wel achteruit.
Zelfs als je de vis lichtjes laat ontdooien wordt de versheid van de vis verkort. Het is belangrijk om de zeevruchten helemaal bevroren te laten. Dit betekend dat wanneer je trek hebt in zeevruchten, je met je koelbox naar de supermarkt moet gaan om ervoor te zorgen dat de vis op de juiste temperatuur blijft.
Voorgekookte maaltijden en restjes
Je kan voorgekookte maaltijden zelf maken of halen bij een restaurant of supermarkt. Of je neemt de restjes, die over zijn van een etentje, mee naar huis. Dit hoef je niet gelijk de volgende dag op te eten, maar kan je ook invriezen. Voorgekookte maaltijden zijn meestal nog 1 á 2 maanden goed, volgens Hutchins
‘Als je de restjes opbergt, is het belangrijk dat je opbergbak goed schoon is. Zo voorkom je dat bacteriën in je voedsel gaat zitten', voegt Li toe.
Zo weet je of je voedsel niet meer goed is
Als je maaltijd afkoelt veranderen de watermoleculen in ijs. Als er lucht in je opbergbak of rond het voedsel zit, vinden de watermoleculen hun weg naar het eten. Dit veroorzaakt verkleuring of textuur problemen. Dit wordt ook wel vriesbrand genoemd, volgens Hutchings. ‘Vriezer verbranding is een indicatie dat de kwaliteit van het eten niet meer goed is’, zegt ze. Het eten is nog wel eetbaar zolang je de ‘verbrande’ delen maar weghaalt, maar eigenlijk is het beter om het weg te gooien.
De laatste tip: schrijf op je opbergbak de datum voor wanneer het geconsumeerd moet worden. Gebruik hiervoor de richtlijnen zoals hierboven omschreven.
Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram en Pinterest?