6 goede redenen om je workout wél over te slaan
Experts maken een onderscheid tussen goede excuses en onzin
© Mollie Sivaram/Unsplash

Je bent moe, druk en de bank roept je naam. Leuk geprobeerd, maar dat zijn smoezen om een workout over te kunnen slaan. Wel zijn er andere geldige redenen om een dag of wat sporten over te slaan. 'Soms heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen of te rusten,' zegt Moira McCarthy, orthopedisch chirurg gespecialiseerd in sportgeneeskunde. Als je met de volgende klachten wel gaat sporten, kan je juist ziek worden of geblesseerd raken.
1. Je hoest of hebt last van een piepende ademhaling.
Als je gewoon last hebt van een milde verkoudheid, zoals een loopneus of een kriebel in je keel, kan sporten juist je bloedcirculatie bevorderen en je een oppepper geven. 'Zorg alleen wel dat je iets doet met een lage intensiteit en je lichaam niet te hard pusht,' zegt sportwetenschapper Jessica Matthews.
Maar als de symptomen onder je nek zitten, bijvoorbeeld in je borst, kan het hoesten, de piepende ademhaling of benauwdheid een serieuze infectie indiceren. Is dit het geval, blijf dan in bed tot je je beter voelt.
Iedereen met luchtwegklachten moet in het COVID-19 tijdperk natuurlijk thuisblijven. Klik hier voor meer informatie en de ziekteverschijnselen.
2. Het is na middernacht en je zet je wekker op 06.00 uur ’s morgens, want dan wil je naar een workout doen.
Geef jezelf geen schouderklopje. 5 uur slaap is absoluut niet goed voor je lichaam, en doet je meer kwaad dan goed. Onderzoek toont aan dat zelfs één nacht slaaptekort je gezondheid kan beïnvloeden: het zorgt voor meer stress en hongergevoel. Doe je dit te vaak, dan loop je een steeds groter risico op aandoeningen, waaronder hartziektes.
'Als je de mogelijkheid hebt, wissel dan je workout van ’s morgens naar ’s middags of ’s avonds,' zegt Matthews. 'Of doe wat meer moeite om overdag aan je beweging te komen, zoals traplopen of een blokje om tijdens de lunch.'
3. Je hebt koorts.
Een te hoge lichaamstemperatuur is een teken dat je direct rustig aan moet doen en absoluut niet mag gaan sporten. Je lichaam is ziek, en door sporten verhoog je je lichaamstemperatuur nog meer, waardoor je lichaam niet goed kan herstellen. Als je enige tekenen van griep vertoont, zoals koude rillingen of pijn in je lichaam, ga dan naar bed. En ook hier geldt dat je thuis moet blijven bij eventuele corona klachten.
4. Je spieren doen nog steeds zeer door je workout van gisteren, of eergisteren.
Dit is een teken van verlate spierpijn. Een intense, moeilijk workout zorgt voor kleine spierscheurtjes in je spierweefsel. Dat is goed, omdat het herstel je spieren sterker maakt. Maar sporten met stijve, pijnlijke spieren kan zorgen voor een slechte houding. 'Misschien lukt een oefening maar aan één kant, of lukt het je niet om de hele oefening uit te voeren,' zegt Matthews. Het resultaat: je doet jezelf waarschijnlijk pijn.
Als maar één deel van je lichaam, bijvoorbeeld je benen, zeer doet, kan je aan de slag met je armen. Maar als je hele lichaam pijn doet, laat je gymspullen dan nog een dagje in de kast staan.
5. Telkens wanneer je wilt gaan hardlopen, heb je last van je knie of voet.
'Blijvende pijn is een waarschuwing dat er iets mis is,' zegt McCarthy. Je kan op weg zijn naar een verrekte spier, of een blessure door teveel sporten, zoals fascitis plantaris of een blessure door teveel stress op je lichaam. McCarthy adviseert dat je het lichaamsdeel dat pijn doet rust geeft, zodat je na verloop van tijd weer pijnvrij kunt sporten. Als het probleem zich blijft voordoen, ga dan naar een gezondheidsexpert zoals een fysiotherapeut.
6. Je bent al weken doodmoe
Dit is iets anders dan je een dag of twee lui of moe voelen: sporten kan je lage energieniveau juist een boost geven. Maar, als je al meer dan 2 weken oververmoeid bent, ga dan naar een dokter voor je weer gaat sporten. 'Je moet eerst een serieus medisch probleem uitsluiten, zoals schildklierproblemen of chronische vermoeidheid,'zegt Matthews.